vloer isoleren header
Reizen

Backpacken in Peru en Bolivia

Een vriend van mij gaat binnenkort backpacken in Peru (Zuid-Amerika). Ik ben daar best jaloers op natuurlijk, want wie wil nou niet een reis maken door dit prachtige continent? Zijn reis gaat 5 weken duren en aangezien ik een  groots reisliefhebber ben (zeker de grootste liefhebber uit zijn vriendenkring). Vroeg hij mij om tips om samen een goede route uit te stippelen om een globale invulling te geven aan zijn backpackroute.

drogisterij aanbieding bol

Welke landen kan hij het best gaan combineren en welke bezienswaardigheden moet hij absoluut bezoeken en welke kan hij links laten liggen. Samen gingen we online op onderzoek uit. We begonnen met het bekijken van de kaart van Zuid-Amerika en met het zoeken naar routes in de landen waar zijn voorkeur lag. Al snel kwamen we op Backpackenzuidamerika.nl terecht waar we de gehele Zuid-Amerika kaart goed konden bekijken. Ook was het hier mogelijk een aantal uitgestippelde routes van landen in Zuid-Amerika te bekijken. Door de ligging (aangrenzend aan elkaar) kwamen al snel Bolivia en Peru als favoriete landen uit de bus.

Backpacken in Peru en Bolivia

Peru en Bolivia is een vaak gehoorde combinatie reis voor backpackers die zo’n vier tot vijf weken naar Zuid-Amerika gaan.
Als backpackers aan Zuid-Amerika denken, dan denken ze met name aan de wereldberoemde Inca stad, Machu Picchu.
Een bezoek aan dit wereldwonder is voor veel backpackers het absolute hoogtepunt van hun reis.

Maar wat dacht je van Huacachina, een prachtige oase die midden in de woestijn ligt, hier kun je sandboarden over de duinen van de woestijn. Of een wijn en Pisco tour boeken en een hele middag heerlijke Peruaanse wijnen drinken uit het plaatsje Pisco.

 

Maar naast Machu Picchu en Huacachina heeft backpacken in Peru je nog veel meer te bieden zoals:

  • de Ballestas eilanden (ook wel de Galapagos voor de armen genoemd),
  • de mysterieuze Nazca lijnen die je heel goed vanuit een vliegtuigje kunt spotten,
  • de jungle van de Amazone, de indrukwekkende Colca Canyon waar je de Condor (een enorme gier, die tot de grootste vogels ter wereld behoort)  kunt zien vliegen,
  • het Titicacameer (het hoogst gelegen meer ter wereld) maar ook de hoofdstad Lima is een bezoek meer dan waard.

We kwamen er al snel achter dat Peru een absolute “must-visit” is en die stond dus al snel vast.

Backpack route Bolivia

Zo ook het buurland Bolivia. Niet het eerste land waar je aan denkt bij het plannen van je route om te gaan backpacken in Zuid-Amerika. Bolivia is niet zo populair als Peru, Colombia, Argentinië, Chili en Brazilië, maar dat doet niets af aan de schoonheid die het land je te bieden heeft. Daarom wordt Bolivia heel vaak gecombineerd met Peru. Alleen al om de grootste trekpleister van het land, de Salar de Uyuni zoutvlakte is een bezoek aan Bolivia al meer dan de moeite waard.

backpacken in bolivia - zoutvlakte

Wij kwamen bij het Googelen al snel op de mooiste surrealistische foto’s van een oneindige grote zoutvlakte. Heel indrukwekkend om te zien. In de omgeving van Salar de Uyuni zitten nog meer leuke bezienswaardigheden die je kunt aandoen. Zoals Cactus eiliand, een bizar groot treinen kerkhof met vele locomotieven en treinen uit lang vervlogen tijden.

Bolivia is heel veelzijdig en bestaat uit vele soorten adembenemende landschappen en bezienswaardigheden. Naast Salar de Uyuni hoort ook het Titicacameer met de aan de oever van het meer liggende vakantieoord Copacabana en het nabij gelegen Isla de Sol tot de favorieten van veel backpackers. Maar wat dacht je van de steden La Paz en Potosi of de jungle stad Rurrenabaque. Genoeg te zien en te doen in ieder geval. Mijn vriend krijgt er zeker geen spijt van, mits hij zich niet goed voorbereid op de grote hoogte waar hij op zal verblijven.

backpacken bolivia

Bolivia reizen op grote hoogte

Een nadeel van een bezoek aan Bolivia is namelijk de extreme hoogte waarop het land ligt. Veel backpackers krijgen in Bolivia last van hoogteziekte, dus is het belangrijk dat hij hier voorbereidingen voor treft. Je merkt het dat je hoogteziekte hebt aan symptomen zoals: kortademigheid, hoofdpijn, misselijkheid, slapeloosheid en dat je minder eetlust hebt.

Krijg je lichte klachten, negeer ze dan zeker niet en probeer zoveel mogelijk rust te nemen en las een pauze in van één tot twee dagen. Mocht je zwaardere klachten krijgen, dan moet je echt gaan afdalen en minimaal 500 meter lager gaan slapen. Mocht snel afdalen niet mogelijk zijn als je hoog in de bergen zit bijvoorbeeld, neem dan in noodgevallen medicijnen tegen hoogteziekte.

Het meest gebruikte medicijn is Diamox, dit is op recept verkrijgbaar en er kleven ook wel wat vervelende bijwerkingen aan. Om hoogteziekte te voorkomen hebben wij besloten om een route door Bolivia uit te stippelen. Die mijn vriend langzaam van het laagste punt van Bolivia naar het hoogste punt brengt. Zo heeft zijn lichaam genoeg tijd om aan het hoogteverschil te wennen en is de kans het grootst dat hij nergens last van krijgt.

zonnepanelen header
error: Inhoud is beschermd!