alarmsysteem header
Wonen

Buxus rups bestrijding

De buxusmot veroorzaakt weer een plaag tijdens de zomer van 2017. Verschillende nieuwsmedia berichtten al over de terreur van de hororrupsen van deze vlinder uit Azië. Hij is bij mensen in de tuin gezien in de regio Zaltbommel, Hoeksche Waard, Breda en Dordrecht. Uit meldingen blijkt dat de buxusrups zich net als vorige jaren over de meeste provincies in het zuiden en midden van het land heeft verspreid. Wie een buxusplant in de tuin heeft moet dus oppassen, want als de rups niet bestreden wordt, kunnen buxushagen er snel aan doodgaan. Hoe doet men in Nederland aan buxus rups bestrijding?

drogisterij aanbieding bol

Buxus rups bestrijding biologisch

Spuiten met bestrijdingsmiddelen om de buxusrupsen te verwijderen is populair, echter maakt men zich wel zorgen om het milieu. Zo is het gif spuiten voor gemeenten en hoveniers al verboden. Daarom hebben biologische bestrijdingsmiddelen bij veel mensen de voorkeur om rupsen in buxus hagen aan te pakken. Dit zijn bestrijdingsmiddelen die uit de natuur komen.

Hoewel biologische bestrijdingsmiddelen in sommige gevallen ook giftig zijn, worden ze sneller afgebroken waardoor ze alsnog minder schadelijk zijn voor het milieu. Er zijn ook stichtingen, zoals de Vlinderstichting, die mensen oproept om geen chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken.

Buxus rups bestrijding Bayer

Voor het directe gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is eigenlijk geen excuus meer als je kijkt naar het aantal biologische bestrijdingsmiddelen dat op de markt is. Neem bijvoorbeeld het merk Xentari of Bayer. Deze laatste heeft drie biologische bestrijdingsmiddelen in het assortiment, namelijk:

  • Pyrethrum concentraat, een direct bestrijdingsmiddel in concentraat of spray op plantaardige basis.
  • Buxatrap buxus monitoringsval, een val met feromonen van de mannelijke buxusmotten. In tegenstelling tot andere bestrijdingsmiddelen kan het probleem hier in een vroeg stadium vanuit de kern worden aangepakt.
  • Conserve garden, spinosad, een bacteriële stof die giftig is voor buxusrupsen.

De eerste twee producten zijn ook van andere merken verkrijgbaar.

Buxusmot bestrijdingsmiddel kopen

Uit recent onderzoek blijkt dat de helft van de tuinders biologische bestrijdingsmiddelen koopt en de andere helft chemische. Qua prijs maakt het geen verschil of je een biologisch bestrijdingsmiddel koopt, voor het geld hoeft men het dus niet te laten.

Naast de producten van Bayer is er keuze uit natuurlijke vijanden van de buxusrups zoals aaltjes van het het merk Ecostyle en nog een gif afscheidende bacterie (bacillus thuringiensis). De mensen die deze bestrijdingsmiddelen hebben gekocht, vinden ze bijna altijd effectief.

Een andere manier buxus rups bestrijding is het gebruiken van huis-tuin-en-keuken middeltjes zoals groene zeep spiritus of azijn.

Rupsen in buxus professioneel laten verwijderen

Als de buxus dan toch helemaal is kaalgevreten, rest er volgens sommige mensen niets anders meer dan verwijdering van de buxushaag uit de tuin. Om dit te voorkomen, schakelt men soms een hovenier in. Deze kan de buxusrupsen plaag professioneel bestrijden zodat de buxus wordt gespaard. Lukt dit toch niet dan kan er een andere haag voor in de plaats worden geplant die lijkt op de buxus maar waarbij de buxusrupsen niet voorkomen. De besmette buxus wordt dan in een plastic zak afgevoerd. Dit moet grondig gebeuren omdat de buxusmot zich meerdere keren per jaar voortplanten en overwinteren.

Herstel buxus na buxusmot

Waar moet je op letten om de buxus plaag in een vroeg stadium te kunnen herkennen?
Ten eerste verandert je buxus van kleur, deze wordt een beetje bruingrijs. Je zult zien dat de bladeren beschadigd zijn doordat er stukjes uit zijn weg geschraapt waardoor de bladmoes eruit is en de bladeren droger worden.
Er zal een soort spinrag, of spinneweb in de buxus zitten en er zullen een soort korrels te zien zijn.

Wanneer je deze tekenen ziet, kun je al beginnen met buxus rups bestrijding. Maar ook als je alleen de buxusmotten ziet, (die wit zijn met mooie bruine rand) kun je ze vangen.
Buxusmot bestrijden
Wil je meer informatie? Kijk dan eens op deze website over het ontstaan en bestrijden van de buxusrups of buxusmot

alarmsysteem header
error: Inhoud is beschermd!