hovenier header
Opvoeding

De leukste uitstapjes op zondag met een jong kind

Weekend, veel mensen kijken er de halve week naar uit. Waar de zaterdag vaak gebruikt wordt voor klusjes om het huis, de halve dag naast het voetbalveld staan en de boodschappen is dat met zondag toch anders. Zondag is de familiedag. Lekker erop uit, met de hele familie, of met je gezin.
Hartstikke leuk hoor, maar als je dat elke zondag gaat doen wordt het een dure hobby. Zeker aangezien een dagje pretpark of dierentuin helemaal niet zo goedkoop is. Daarom zet ik hier een aantal tips voor de leukste uitstapjes op zondag met een jong kind op een rij.

drogisterij aanbieding bol

Tips voor jonge kinderen

Kleine kinderen zijn nog blij met kleine dingen. Die hoeven niet perse naar een groot pretpark met lawaaierige attracties. Toen mijn neefje een jaar of 2 was (nu 7) nam ik hem mee naar een dierentuin. De hele dag het arme jochie op sleeptouw en toen bij thuiskomst zijn moeder vroeg wat hij gezien had zei hij: “Eend!” Moraal? De giraffes en andere dieren maakten weinig indruk, ik had net zo goed naar de kinderboerderij om de hoek kunnen gaan. Maak het dus niet te moeilijk.

Om het onze bankrekening ook niet te moeilijk te maken zijn er gelukkig ook genoeg gratis uitstapjes. Kijk bijvoorbeeld eens wat er in de omgeving te doen is. Heel vaak is er wel ergens een braderie, kermis, festival of iets dergelijks. Zeker in de zomer wordt er in veel dorpen en steden van alles georganiseerd.

Denk bijvoorbeeld ook eens aan een foodtruck festival. Door heel Nederland groeien deze festivals als (eetbare) paddenstoelen uit de lucht. Dat is toch niks met kleine kinderen, hoor ik je denken. Let even op de locatie. Vorig jaar was ik op een foodtruck festival in een park. Het was kleinschalig opgezet, overal stonden zwembadjes en lag speelgoed. Daar omheen de foodtrucks en allemaal zitjes. Ik heb heerlijk in de zon zitten smullen en onze dochter vermaakte zich opperbest.

foodtruck uitstapje met jong kind

Open dagen

Zoek eens op internet naar open dagen, in de ruimste zin van het woord. Laatst was het bijvoorbeeld Nationale Molendag, echt heel erg leuk. Je kunt een kijkje nemen in de molen, er wordt van alles verteld en voor de kinderen is er altijd iets te doen. Dit is een jaarlijks ’terugkerende’ feestdag.
Ook jaarlijks terugkerend zijn de Open Boerderijdagen. Deelnemende boerderijen zetten de staldeuren open voor iedereen die dat leuk vindt; koeien voeren, kalfjes aaien, op een grote tractor zitten. Wat wil een kind nog meer? Deze dagen zijn vrij toegankelijk en een hele belevenis voor de kleintjes onder ons. Want hoe gewoon wij een molen of boerderij ook vinden, voor kleine kinderen is het allemaal nieuw en indrukwekkend.

Mijn top 5 van gratis uitjes

  1. De kinderboerderij! Die staat echt met stip bovenaan het lijstje. Als het aan onze dochter ligt is ze er dagelijks te vinden. Dat gaat niet door, maar wekelijks lukt eigenlijk meestal wel. Kleinschalig, gratis en super leuk. Zak oud brood mee en lekker de beestjes voeren. Daarna even de speeltuin in en je middag is zo weer om. Bij ‘mijn’ kinderboerderij staat zelfs gratis koffie/thee en ranja klaar en organiseren ze ook leuke activiteiten, zoals een “schapenscheerdersfeest”. Ook is er de mogelijkheid om je kinderfeestje er te vieren.
  2. Ik noemde het al even: de speeltuin. Geef een peuter een glijbaan, schommel en wipwap en ze zijn uren zoet. Als er dan ook nog een bankje staat is het helemaal perfect. Wat Yinthe en ik wel eens doen ik de ’tour de speeltuin’. Op de fiets door onze woonplaats, en bij elke speeltuin even spelen. Drinken en wat lekker mee, perfect!
  3. Drinken en wat lekkers kan natuurlijk ook op een andere manier: picknicken! Gezellig samen de tas vullen met lekkers en een mooi plekje zoeken.
  4. Het bos. Heel simpel en het kost niks, ook in het bos worden vaak activiteiten georganiseerd, zoals een wandeling met de boswachter. Of er zijn speciale ‘blote voeten paden’ voor de kinderen.
  5. Het strand. Kan ook prima een recreatieplas zijn als je net als ik 2 uur rijden van de zee af woont. Wederom, voor die kleintjes is het gewoon een strand. Emmer en schepjes mee en spelen maar!

En als het regent dan?

Klein nadeeltje aan deze top 5 is dat het eigenlijk alleen te doen is met mooi weer. Het hoeft echt niet warm te zijn, maar droog is toch wel fijn. Ik ga zelf heel vaak naar buiten met onze dochter. Het is gezond, je hebt de ruimte en ik vind het gewoon heerlijk. En gratis uitjes zijn er ook niet veel als je binnen wilt blijven. Sterker nog, ik kan er geen een bedenken.

Wat Yinthe en ik nog wel eens doen met slecht weer is koekjes bakken. Dat is geen uitje, maar wel leuk. En bijna gratis. Vooral het versieren en opeten is een feest. Ook pizza maken valt hier erg in de smaak. Maar ook binnen een tent bouwen, of met een zakje chips een filmpje kijken is een prima manier om een regenachtige zondag door te komen. Ook draaien er op zondagochtend in veel bioscopen speciale peuterfilms. Het geluid staat minder hard en de zaal is minder donker. Het is niet gratis, maar voor een keer wel erg leuk als een van de uitstapjes op zondag met een jong kind.

Nordvpn banner

No Responses

  1. Pingback: De aantrekkingskracht van Disneyland Parijs - LaJaqcue
error: Inhoud is beschermd!