vloer isoleren header
Wonen

Handige tips tegen fruitvliegjes

De zomer is fijn: de temperaturen zijn heerlijk, het weer is veelal goed en we spenderen veel van onze tijd buiten. Maar een minder leuke kant van al dat goede weer is het feit dat het ook beestjes met zich meebrengt. Ook voor hen is de zomer een ideale tijd om weer eens buiten te gaan spelen. Zo ook de fruitvliegjes. Fruitvliegjes in de winter zijn misschien vervelend, maar ook in de zomer kun je helemaal gek van ze worden.

drogisterij aanbieding bol

Wat zijn fruitvliegjes en hoe komen ze jouw huis in?

Fruitvliegjes zijn kleine vliegjes die veelal in grote getalen samen leven. Dit komt door het feit deze diertjes over het algemeen honderden eitjes per keer leggen. Ondanks het feit dat fruitvliegjes maar twee weken leven, kan er al snel een flinke plaag ontstaan.

Deze beestjes voelen zich aangetrokken tot rijpend en rottend voedsel en planten. Wanneer je dit in huis hebt, kan dit er toe leiden dat fruitvliegjes zich een weg banen naar jouw woning. Erg vervelend natuurlijk, dit wil je graag voorkomen. Hieronder vind je een zestal tips die je helpen bij het bestrijden van fruitvliegjes.

6 tips tegen fruitvliegjes

Fruitvliegjes zijn, zeker in grote getallen, erg vervelend en kunnen de sfeer in en rondom jouw huis enorm verpesten. Daarom zijn hieronder een zestal tips tegen fruitvliegjes voor je opgesteld, zodat je weet wat je moet doen om dit te voorkomen:

  1. Zoek de bron die het fruitvliegjesprobleem veroorzaakt. Rijpend of rottend voedsel en planten zijn veelal de boosdoener. Wanneer je de potentiële broedplaats hebt gevonden, moet je deze zo snel mogelijk verwijderen.
  2. Je kunt een schaaltje vullen met azijn, rode wijn of bier. Wanneer je deze gevuld hebt met één van deze vloeistoffen, bedek je het schaaltje met wat plastic. Hier prik je vervolgens een aantal gaten in. Fruitvliegjes komen hierop af en kunnen door de gaatjes naar binnen. Echter kunnen ze niet meer naar buiten, waardoor het een effectieve manier is om ze te vangen en om van ze af te komen.
  3. Deze vliegjes houden van sterke geuren, maar het is tegelijkertijd zo dat bepaalde geuren ze ook kunnen afschrikken en wegjagen. Voorbeelden hiervan zijn knoflook, kruidnagel en basilicum.
  4. Een cocktail van melk, suiker en peper moet je tien minuten gesudderd in een pan, waarna deze vervolgens in een diep bord gegoten wordt. Dit mengsel trekt fruitvliegjes aan, waarna zij verdrinken in de cocktail.
  5. Bouw een eigen val. Maak bijvoorbeeld een papieren kegel en plaats deze in een glas gevuld met zoete substantie. De fruitvliegjes vliegen naar beneden in het glas en blijven bij de zoete substantie zitten. Hierna kun jij ze gemakkelijk verwijderen.
  6. Ventileer je huis goed. Frisse lucht helpt goed tegen het voorkomen van een fruitvliegjes plaag.

Heeft een fruitvliegjes vanger nut?

Het antwoord hierop is: ja. Een dergelijke vanger kun je zelf ontwerpen, maar er zijn ook producten te koop die ongeveer hetzelfde doen. Waar het op neer komt is dat je iets moet creëren waardoor fruitvliegjes wel naar binnen kunnen komen maar niet meer kunnen ontsnappen. Het eerder genoemde schaaltje van tip 2 is hier een voorbeeld van. Ook zijn er producten zoals de FruitFlyNinja, welke de vliegjes met een lokstof lokken en in de val lokken.

Hoe kun je fruitvliegjes het beste voorkomen

Het liefst wil je natuurlijk helemaal geen last krijg van fruitvliegjes. Gelukkig zijn er meerdere manieren om fruitvliegjes te voorkomen. Let er ten eerste op dat je rijpend of rottend voedsel altijd goed opruimt. Tevens kun je rijpend voedsel zoals fruit beschermen door middel van een net of plastic zakjes. Houdt ook de planten in de gaten.

Ventileer tevens het huis voldoende, dat geeft het geheel een frisheid (lees: geen muffe geuren) die fruitvliegjes weg houden. Een algehele goede hygiëne van je eigen woning is over het algemeen een goede zaak in de strijd tegen fruitvliegjes. Ten slotte is wijnruit een oplossing, dit weert vliegjes maar trekt wel vlinders aan.

dakkapel header

No Responses

  1. Pingback: Kreukvrije kleding zonder te strijken, lees de tips van Janneke
error: Inhoud is beschermd!