zonnepanelen header
Lifestyle

Heeft alcoholvrij bier minder calorieën?

Alcoholvrij bier. Een aantal jaren geleden was het nog een echte no go. “Liever geen bier dan dat nep bier!” En eerlijk is eerlijk, het meeste alcoholvrije bier was ook echt niet lekker. En er waren maar een paar merken te krijgen. Hoe anders is dat nu! 0.0 is hip. Van alle bekende biermerken zijn alcoholvrije varianten te krijgen, en ook speciaalbier is in 0.0 varianten in overvloed te koop. Alcohol is een dikmaker, zou dat dan bij de 0.0 ook minder het geval zijn? Kortom: zit in alcoholvrij bier minder calorieën?

drogisterij aanbieding bol

Wat is het verschil tussen normaal bier en alcoholvrij bier?

Dry januari is de maand waarin heel veel mensen geen alcohol drinken. Zelf ben ik natuurlijk hoogzwanger en ik zing het dus al maanden uit zonder alcohol. Ik moet zeggen dat ik behoorlijk wat verschillende varianten heb geprobeerd en ik ben echt meerdere malen positief verrast. Het verschil tussen normaal bier en alcoholvrij bier is vrij logisch, in normaal bier zit alcohol (minstens 5%), in alcoholvrij bier zit geen alcohol. We hebben tegenwoordig ook nog de alcoholarme biertjes, dat zijn bijvoorbeeld de Radlers en fruitbiertjes met 2% alcohol.

Heeft alcoholvrij bier minder calorieën?

Kort maar krachtig: ja! Alcohol bevat namelijk calorieën, en nog best wel wat ook. Bier wat geen alcohol bevat heeft dus, logisch, minder calorieën. Het verschilt natuurlijk wel per biertje, per merk, per soort.

Maar je kunt er vanuit gaat dat een alcoholvrij biertje in ieder geval de helft van het aantal calorieën bevat dat er in een echt pilsje zit. In een ‘echt’ blikje of flesje bier zitten zo’n 154 calorieën.

Hoeveel calorieën zitten in Heineken 0.0 alcoholvrij bier?

heineken 0.0 hoeveel calorieen
Heineken heeft met zijn 0.0 bier een echte hit in handen. De smaak is lekker en bijna niet van echt bier te onderscheiden, maar het bevat ook nog eens heel weinig calorieën. In een 25cl flesje Heineken 0.0 zitten slechts 46,2 calorieën, dat is 21 calorieën per 100ml!
Een ideaal biertje voor de man die van zijn ‘bierbuikje’ af wil en daarnaast zijn biertje niet wil opgeven.
Nu zijn er natuurlijk mannen die zeggen dat ze er niks van moeten hebben, dat alcoholvrije bier. Maar probeer het nou maar eens, lekker gekoeld, in een mooi flesje. Het smaakt en drinkt lekker weg en je hoeft je er niet schuldig bij te voelen! 😉

Is alcoholvrij bier gezonder?

Dat hangt ervan af welk merk alcoholvrij bier je drinkt. Veel 0.0 varianten bevatten namelijk meer suikers! Dit wordt toegevoegd om de smaak van alcohol na te bootsen. Waar een echt pilsje dus de helft meer aan calorieën bevat is dat qua suikers het geval bij de alcoholvrije variant. Die bevatten gemiddeld 2x zoveel suiker.

Echter ook hier heeft Heineken met zijn 0.0 bier goed zijn best gedaan. Een flesje 0.0 bier bevat 3,2 gram suiker. In een suikerklontje zit 4 gram. In ‘echt’ bier zit zo goed als geen suiker. Ter vergelijking in 25cl cola zit 20 gram suiker!
Ook het aantal koolhydraten in Heineken 0.0 bedraagt niet veel meer dan wat in gewoon bier zit. Ongeveer 12 gram koolhydraten per flesje van 25cl. In dezelfde hoeveelheid echt bier zitten 9 gram koolhydraten.

Nou ga je uit gezondheidsoverwegingen waarschijnlijk niet aan het (alcoholvrije) bier. Dan neem je wel een glas water, of een glas versgeperst selderijsap van Anthony William. Toch hoef je voor het gezonde idee niet aan het 0.0 bier te gaan maar het is ideaal voor de man of vrouw die toch iets aan het gewicht wilt doen en het biertje niet wil opgegeven.
Het is natuurlijk wel een feit dat je lichaam van alcohol moet herstellen, zeker als je het in grote hoeveelheden naar binnen giet. Het onttrekt vocht uit te lichaam, je krijgt er een kater van, het is gewoon niet goed voor je.
Helaas zijn grote hoeveelheden suiker ook niet goed voor je, dus als je echt gezond wil doen kan je maar beter al het bier boycotten.
lekkerste alcoholvrij bier

Mag een minderjarige wel alcoholvrij bier?

In ‘mijn’ tijd dronken we ook alcohol toen we 15 waren. We gingen naar de jeugdsoos en stempelden met lippenbalsum de stempel over die we nodig hadden om drank te kunnen halen. Of je liet gewoon iemand anders voor je halen. Stond je de hele avond met de Passoa-Jus achter je rug zodat de barman het niet zag. Toen we ein-de-lijk 16 waren maakten we hier dankbaar gebruik van. Elk weekend op stap en dan niet aan de cola.

Maar tegenwoordig is het niet meer zo makkelijk en moet je 18 jaar zijn om alcohol te mogen kopen en nuttigen. Hoe zit dat dan met de 0.0 varianten, mogen die wel als je minderjarig bent?

De website van vraag het de politie zegt letterlijk het volgende:

“Ja, je mag alcohol vrij bier kopen als je minderjarig bent. In alcoholvrij bier zit namelijk geen alcohol, daarom mag iedereen het kopen en drinken en is er geen legitimatiebewijs voor nodig”. Lijkt me duidelijk. Geen probleem. Het is natuurlijk wel zo dat dit echt 0.0 bier moet zijn, en niet een 2% Radler- of fruitbiertje.

Dit antwoord verbaasde me eerlijk gezegd een beetje. Toevallig stonden er van de week twee pubers voor me bij de kassa in de supermarkt. Ze kochten een blikje energy drank, en moesten zich hiervoor legitimeren. Ik vroeg toen ik aan de beurt was nieuwsgierig aan de kassamevrouw hoe oud je hier dan voor moest zijn, waarop het antwoord 14 jaar was.
Dus je moet 14 zijn voor een blikje energy, maar theoretisch gezien mag je wel op je 12e een blik alcohol vrij bier kopen.

Maar goed, daar ging het niet om. Alcoholvrij bier is bezig met een grote opmars, we zijn het de afgelopen jaren 3x zoveel gaan drinken. Dat het minder calorieën bevat is duidelijk, en dat geen alcohol sowieso een goede keus is ook, maar echt gezond? Nee vanwege de extra suiker weer niet maar wel lekker overigens.

Nordvpn banner
error: Inhoud is beschermd!