Het is en blijft een onderwerp van discussie. Het inenten van kinderen. Een lastig onderwerp, dat zeker. Zoveel mensen, zoveel meningen en zoveel ervaringen. Wat zijn de voors, wat zijn de tegens? Maar eerst, wat zijn de mazelen? En vooral, hoe gevaarlijk zijn ze?
De mazelen
Een virus veroorzaakt te mazelen. Een zeer besmettelijk virus, dat via de lucht, door hoesten en door niezen kan worden overgedragen. Een kind kan dus besmet raken door bijvoorbeeld een klasgenoot, of een vriendje op de kinderopvang. Of je raakt besmet door langs iemand te lopen in de supermarkt die besmet is. Mazelen kun je alleen oplopen als je ze nog niet gehad hebt of niet bent ingeënt.
Na besmetting word je bijna altijd binnen 1 à 2 weken ziek. Vaak begint het met verkoudheid en koorts. Daarna krijg je uitslag, rode vlekjes in je gezicht en op je lichaam. Je voelt je flink ziek en kunt hoge koorts krijgen. Mazelen gaat in de meeste gevallen binnen 10 dagen vanzelf over. Maar soms ontstaan er complicaties, zoals hersenontsteking. Ook verzwakt het virus je immuunsysteem, waardoor je vatbaarder bent voor andere ernstige infectieziekten, zoals longontsteking. Hier kunnen kinderen gehandicapt door raken, of zelfs aan overlijden.
Hersenontsteking na mazelen
Dat is nogal wat. In de meeste gevallen is er dus niet veel aan de hand, ben je een dikke week goed ziek en dat was het. En daarna krijg je het dus nooit meer. Maar het kan ook goed mis gaan.
Als een klein kind hersenontsteking krijgt is dit echt heel erg gevaarlijk. En omdat het zo besmettelijk is wordt vanuit het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu sterk aangeraden je kind wel te vaccineren. Dit is opgenomen in het standaard vaccinatieprogramma.
De mazelen komen sinds er gestart is met het vaccineren in Nederland niet vaak meer voor, de laatste echte epidemie was in 2013/2014. Hierbij overleed een 17-jarig meisje aan de gevolgen van het virus. Wereldwijd stierven er in 2016 nog 90.000 kinderen aan gevolgen van de mazelen.
Inenten van kinderen, wel of niet doen?
Op het moment dat je een baby krijgt zal al snel de vraag gesteld worden of je akkoord gaat met vaccinaties. Die keus is aan de ouder, niets is verplicht. Jij beslist of je je kind wel of niet wil laten vaccineren. Voor de meeste ouders is het vanzelfsprekend om je kind te laten vaccineren. Door het consultatiebureau word je vanzelf opgeroepen voor de prikjes, dus je hoeft er zelf ook weinig moeite voor te doen.
Als je je kindje laat inenten tegen de mazelen krijgen ze de 1e vaccinatie met 14 maanden, en de 2e op 9-jarige leeftijd. Het vaccin tegen mazelen zit samen met het vaccin tegen bof en rodehond in het BMR-vaccin, dat bestaat uit zwak gemaakte mazelenvirussen. Hiervan krijg je geen mazelen, maar bouw je afweer tegen de ziekte op. Tot kindjes 1 jaar zijn hebben ze de antistoffen van hun moeder nog.
Waarom wel vaccineren?
- Omdat de kinderopvang het eist. Simpele reden, als je je kind naar de opvang wil doen en de opvang stelt deze eis zul je simpelweg wel moeten. Er zijn behoorlijk wat kinderopvang instanties die kinderen die niet gevaccineerd zijn weigeren. Ze willen niet dat andere kinderen risico lopen op een virus door kinderen die niet gevaccineerd zijn.
- Omdat je niet het risico wilt lopen dat je kind de mazelen krijgt, met alle gevolgen die het virus zou kunnen hebben.
- Omdat je wilt meehelpen voorkomen dat er wel weer een grote mazelen epidemie in Nederland uitbreekt. Hoe meer kinderen gevaccineerd zijn, hoe minder het virus de kans krijgt.
Waarom niet vaccineren?
Verreweg de meeste kinderen in Nederland doorlopen ‘gewoon’ het rijksvaccinatieprogramma. Toch zijn er ouders die beslissen om hun kind niet te laten vaccineren. Waarom zouden ze dit doen? Er zijn verschillende redenen om het inenten van kinderen niet te doen, en natuurlijk is ook dit weer heel persoonlijk.
- Geloof: In bepaalde delen van Nederland zie je dat er minder wordt gevaccineerd. Soms heeft dit te maken met geloof. Sommige mensen geloven dat het niet goed is te vaccineren, omdat God hen wel beschermt. Of omdat, als het kind wel ziek wordt (of erger) het Gods wil is geweest.
- Bang voor de bijwerkingen: Er zijn vaker (spook)verhalen opgedoken over de bijwerkingen van de vaccinaties. Zo zouden kinderen er autistisch van kunnen worden, ook zou het leiden tot suikerziekte of chronische darmontsteking. Van al deze onderzoeken is de waarheid nooit aangetoond.
- Het idee dat het ‘gif’ is dat je in je kind laat injecteren. We eten tegenwoordig allemaal onbespoten groenten, alles moet biologisch en duurzaam. Waarom zou je dan iets in je kind laten spuiten wat er niet ‘in hoort’?
Zoveel ouders, zoveel meningen. Iedereen heeft een andere overtuiging, een andere achtergrond en een andere kijk op het inenten van kinderen. Welke keuze je ook maakt, laat je goed voorlichten. Door een arts, of iemand die er verstand van heeft. En laat je niet leiden door verhalen die rond gaan, waarvan niemand weet of het ook echt waar is.