vloer laten leggen header
Energie

Kosten huis energiezuinig maken

Veel mensen denken dat een huis energiezuinig maken veel geld kost. Dat is ergens ook wel zo, maar tegelijkertijd levert het je natuurlijk ook veel geld op. Een huis energieneutraal maken kost namelijk ongeveer 35.000 euro. Een bedrag dat je normaal gesproken in 15 jaar tijd ook uitgeeft aan energiekosten. We zetten voor de duidelijkheid de kosten voor je huis energiezuinig maken op een rij en geven antwoord op de vraag of geld lenen om je huis energiezuinig te maken slim is.

Nordvpn banner
drogisterij aanbieding bol

Energiezuinig huis, kosten op een rij

De kosten om je huis energiezuinig te maken verschillen natuurlijk per huis. Om je een aardig inzicht te geven in de kosten van energiezuinige maatregelen, zijn we in onderstaande tabel uitgegaan van een vrijstaande woning van gemiddelde omvang:

Kosten huis energiezuinig maken
Energiezuinige maatregel Kosten
Isoleren schuin dak € 8.000
Spouwmuurisolatie* € 3.500
Vloerisolatie begane grond € 3.000
HR ++ glas € 5.000
Zonnepanelen (18 stuks) € 7.500
Zonneboiler € 3.000
Warmtepomp € 4.000
Totaal € 34.000

* Deze kosten komen vaak te vervallen bij mensen met een rijtjeshuis. Woon je in een hoekwoning of tweekapper, dan zijn deze kosten lager.

Tip! De prijzen van energiezuinige maatregelen verschillen per aanbieder. Het is dan ook verstandig om meerdere offertes aan te vragen wanneer je jouw huis energieneutraal wilt maken. Zo bespaar je eenvoudig een hoop geld.
Energiezuinig huis, kosten op een rij

Waarom huis energiezuinig maken?

Een energiezuinig huis is niet alleen goed voor het milieu, het is ook fijn voor je portemonnee. Zelfs als je niet nog 15 jaar in je huis blijft wonen levert je huis energiezuinig maken geld op. Het is namelijk bewezen dat huizen die energiezuinig zijn geliefder zijn bij kopers én ze een hogere waarde vertegenwoordigen.
Met andere woorden, je verkoopt je huis sneller en je krijgt meer geld voor een energiezuinig huis.

Tip! Omdat de energieprijzen elk jaar stijgen haal je de investeringskosten van energiezuinige maatregelen er waarschijnlijk ook nog veel sneller uit dan gedacht.

Kosten huis energiezuinig maken financieren

Het verhaal van je huis energiezuinig maken klinkt natuurlijk als muziek in de oren. Maar hoe je het ook wendt of keert, de investering zal tóch ergens vandaan moeten worden gehaald. Niet iedereen heeft zo’n smak geld op de spaarrekening en kan het ook nog eens missen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de kosten van je huis energiezuinig maken te financieren:

  • Verhogen hypotheek. Als je besluit je huis energiezuinig te maken, heb je de mogelijkheid om je hypotheek te verhogen met maximaal 25.000 euro. Er wordt dan niet gekeken naar je toetsingsinkomen en de energiezuinige maatregelen zijn ook nog aftrekbaar.
  • Duurzaamheidsleningen gemeente. Steeds meer gemeenten in Nederland verstrekken goedkope leningen om je huis energieneutraal te maken. Met een duurzaamheidslening leen je tot 25.000 euro tegen 1,6 procent rente en een looptijd van 15 jaar.
  • Persoonlijke lening bij bank. Geld lenen bij de bank is natuurlijk ook nog altijd een goede optie. Je leent dan in één keer het bedrag dat je nodig hebt om je huis energiezuinig te maken en betaalt in vaste termijnen tegen een vaste lage rente terug. Vooral nu de rente historisch laag is, is een persoonlijke lening om je huis energieneutraal te maken erg interessant.

Tip! 35.000 euro is een hoop geld. Geld dat niet zomaar iedereen voorhanden heeft of überhaupt kan lenen. Vraag jij je ook af “hoeveel kan ik lenen?” In de module op Geld.nl bereken je eenvoudig je maximale lening.

zonnepanelen header
error: Inhoud is beschermd!