vloerverwarming header
Wonen

Moswand maken

Groene wanden zijn vernieuwend, duurzaam en mooi. Een groene moswand of mos muur is de mooiste in zijn soort. Mossen zijn er altijd en overal. In ons ecosysteem zijn ze onmisbaar als zuurstofproducent, isolatiemateriaal en erosie stopper. Ideaal voor in huis dus. Toch? Een DIY moswand maken in huis! Klinkt misschien gek, maar het kan.

Nordvpn banner

Over moswanden

We zien ze steeds meer, vooral in kantoorgebouwen waar ‘verantwoorde’ bedrijven gevestigd zijn. Ook niet gek want moswanden of mos muren zijn altijd groen en stralen rust en natuur uit. Daarbij dragen ze bij aan de zuurstof aanmaak en natuurlijke geur in een omgeving. Wil jij misschien zelf een moswand maken en wil je weten hoe en waar? Ik zal je eerst iets meer vertellen over de moswand,

 • Het mos dat je op je wand maakt, leeft niet meer. Het is gemummificeerd waardoor het zacht en groen blijft.
 • Door dat proces van mummificatie wordt het mos wat vettig. Insecten leven daar niet graag in. Prettig om te weten!
 • Je hoeft je moswand geen water te geven.
 • De moswand blijft vele jaren goed mits je hem goed behandeld en onderhoud.

DIY moswand maken

Wil je zelf een DIY moswand maken? Ik zeg: ‘Go for it!’ Een stukje eeuwig groen in huis is heerlijk. En het is niet te moeilijk om te maken. Een moswand onderhouden is ook niet lastig. Wel is de plaatsing van je moswand een belangrijke keuze. De belangrijkste kan ik wel zeggen. Lees de onderstaande aandachtspunten rustig door en je weet precies wat je wel en niet moet doen.

gadgets banner bol.com

Mijn lijst van 6 aandachtspunten voor moswanden

 • 1. Licht en zon

  Mos verkleurt gemakkelijk als er veel licht op schijnt. Dan wordt het gelig en droog. En dat is nou net niet de bedoeling van je groene wand.

 • 2. Luchtvochtigheid en ventilatie

  Mos leeft van nature op vochtige plekken. Dicht bij een radiator of op vloerverwarming is dus geen goed plan. Een lage luchtvochtigheid zorgt voor droog mos dat langzaam minder groen kleurt. Mos herstelt zich snel als de luchtvochtigheid omhoog gaat.

 • 3. Geur

  Laat je adviseren welk mos het beste is voor jouw situatie. Ga geen mos steken in het bos.

 • 4. Duurzaam en esthetisch

  Een goede moswand is duurzaam, heeft een letterlijk groen imago en straalt rust uit.

 • 5. Onderhoudsvrij

  Je hoeft jouw moswand geen water te geven! Blijf er ook vooral vanaf. Aaien is verleidelijk maar niet aardig. Vraag een moswand specialist voor het jaarlijkse moswand onderhoud. Dat is het zeker waard.

 • 6. Geluid

  Moswanden genieten van speciale akoestische kwaliteiten. Misschien jij straks ook?

Make the MOSt out of your MOSwall !

zonnepanelen header

error: Inhoud is beschermd!