vloer laten leggen header
Wonen

Slaapkamer indeling en inrichting

Je slaapkamer is de plek waar je ongeveer het meeste tijd doorbrengt. Het is de plek waar je de dag begint en weer eindigt. Tevens is het de plek die bedoelt is om tot rust te komen en jezelf weer op te laden voor de dag die eraan komt. Reden genoeg dus om te zorgen voor een ultieme slaapkamer indeling en slaapkamer inrichting.

algemeen banner bol.com

Slaapkamer indeling ontwerp en voorbereiding

Voordat je begint met het inrichten van de slaapkamer is het handig om eerst een klein ontwerp te maken. Begin met het maken van een moodboard. Met een moodboard krijg je een beter beeld van het complete plaatje en kun je al snel zien of hetgeen je in gedachten had wel echt goed bij elkaar past. Vervolgens maak je de slaapkamer indeling. Bedenk waar alle meubels moeten staan en teken dit op een plattegrond met een schaal van 1/25 of 1/50. Als laatste bepaal je de kleuren en decoratie.

Slaapkamer inrichting tips

Elke slaapkamer bestaat uit de volgende onderdelen: bed, kast, vloer, decoratie, kleur en verlichting. Onderstaand wat praktische slaapkamer inrichten tips om ruimte te besparen of te creëren.

 • Bed:

  Zorg voor een goed en comfortabel bed. Dit is een onderdeel waarop je niet moet besparen. Plaats het bed niet naast de verwarming of in de tocht. Het mooiste is om het bed in het midden van de slaapkamer te zetten zodat het de oase van rust genereert.

 • Kast:

  Kies liever voor gesloten kasten dan open kasten aangezien deze vaak rommeliger overkomen. Heb je een kleine slaapkamer? Kies dan voor kasten met een schuifdeur, dan scheelt ruimte.

 • Vloer:

  Keuze van de vloer is heel persoonlijk. Tapijt is lekker zacht en warm, maar wel een ware stofvanger. Laminaat of tegels kunnen heel mooi zijn, vooral met een kleed. Heb je een kleine kamer? Kies dan voor een lichte vloer.

 • Verlichting:

  Kies voor een hoofdverlichting (liefst met dimmers voor de romantische momentjes) en daarnaast voor nachtlampjes. Kies voor zacht licht met een lage voltage.

Tips slaapkamer kleuren

De meest rustgevende en geschikte kleuren voor de slaapkamer zijn grijstinten, pastelkleuren, blauw en wit. Wil je wat meer pit in je slaapkamer? Decoratie met groen werkt dan fantastisch mooi. Toch liever een knal kleur of een drukker behangetje? Breng dit dan aan op de muur achter het bed, dan heb je er ’s nachts en minste last van.

Decoratie tips voor slaapkamers

Decoratie maakt je slaapkamer helemaal af. Zeker wanneer je de basis rustig hebt gehouden, kun je door de decoratie wat meer sfeer en kleur toevoegen. Leuke decoraties zijn:

 • Kunst of foto’s
 • Muurstickers
 • Bloemen en planten
 • Sierkussens op het bed
 • Groene accenten toevoegen, dit geeft rust en levendigheid.

Zo creëer je meer ruimte in kleine slaapkamers

Er zijn een aantal leuke trucjes die je kunt toepassen in je slaapkamer indeling om kleine slaapkamers groter te laten lijken.

 1. Hang een aantal spiegels op, bijvoorbeeld op de kast of horizontaal aan de muur. Kies bij voorkeur spiegels zonder rand en ga voor passpiegels of langwerpige spiegels.
 2. Neem lichte of koele kleuren zoals blauw en paars. Kies ook voor een lichte vloer.
 3. Een andere tip voor je slaapkamer indeling is kiezen voor lichte kleuren of koele tinten zoals blauw en paars.
 4. Kamerhoge gordijnen geven je slaapkamer meer lengte.
 5. Houd het rustig. Teveel decoratie kan je slaapkamer juist kleiner doen lijken.
vloer isoleren header
error: Inhoud is beschermd!