alarmsysteem header
Energie

Soorten zonwering

Zonwering is een aanwinst voor het huis omdat het ervoor kan zorgen dat de temperatuur in huis of op het terras ’s zomers aangenamer is, het voor schaduw in de tuin of op het balkon zorgt en omdat het sfeer toevoegt aan jouw huis. Wil jij een zonnescherm aanschaffen en ben je benieuwd naar de verschillende soorten zonwering en de prijzen? Zonneschermen kunnen worden verdeeld in de volgende categorieën: markiezen, uitvalschermen, knikarmschermen, screens en shutters. Ieder type zonnescherm heeft eigen voor- en nadelen. Hieronder worden deze besproken zodat je tot de juiste keuze kunt komen en offertes aan kunt vragen.

algemeen banner bol.com

Shutters als binnenzonwering of buitenzonwering

Al in het oude Griekenland en de middeleeuwen maakte men gebruik van shutters, vooral gemaakt van hout. Hoewel shutters dus al lang bestaan, staan ze dankzij de strakke vorm erg modern en creëren ze een bijzonder lichteffect. Tegenwoordig worden er nog steeds shutters van hout gemaakt, maar ook van bijvoorbeeld kunststof en aluminium. Shutters zijn er voor aan de binnenkant van het raam maar als buitenzonwering is het voordeel dat deze ook meer beschermen tegen storm en inbraak. Er kan worden gekozen worden uit verschillende kleuren, houtsoorten en onderhoudsvrije materialen. Shutters kosten tussen de 400 en 750 euro per vierkante meter exclusief montagekosten.

Nostalgisch zonnescherm

Van de zonneschermen die wij tegenwoordig kennen zijn de markiezen het oudste. Markiezen zijn dus erg geschikt als je in een oud huis woont of een nostalgische uitstraling aan je nieuwe huis wilt geven. De ouderwetse markiezen worden bediend met een koord en zijn gemaakt van hout, maar tegenwoordig bestaan er ook aluminium markiezen. Daarnaast kan er net als bij andere zonwering bij markiezen worden gekozen voor automatische bediening op afstand. Ook kan er gekozen worden voor een stormlat. De prijs van markiezen zelf exclusief montage hangt af van de lengte en breedte en ligt tussen 300 en 1200 euro.

Ouderwets zonnescherm

Wil jij een stijlvolle zonwering maar is het niet noodzakelijk als schaduwplek op het terras of balkon? Dan kun je kiezen voor een uitvalscherm. Dit is een simpel en ouderwets type zonnescherm dat verkrijgbaar is in verschillende designs en ook voordelig is in de aanschaf. Je hebt ze al vanaf 200 euro of minder en de montage is niet ingewikkeld, hoewel de kosten bij een luxe uitvalscherm ook op kunnen lopen tot 1000 euro. Voor goedkope schermen kun je deze ouderwets met de hand bedienen voor een nostalgisch gevoel. De luxere zijn elektrisch te bedienen wat wel zo gemakkelijk is.

Zonnescherm buiten

Het knikarmscherm is een verbetering van het uitvalscherm omdat je er onder kunt lopen of zitten terwijl het doek wel strak blijft staan. Dit maakt het knikarmscherm dus erg geschikt voor het terras of balkon. Het is wel belangrijk dat de gevel dit scherm kan dragen omdat het zwaar kan zijn. Het doek is vaak bestand tegen verkleuring, bacterie en schimmeldodend, vuilwerend en waterafstotend. Door middel van een volant kan het lichtinval tegengaan. Hoewel het knikarmscherm modern is, kun je deze wel in allerlei nostalgische patronen kopen. Exclusief de installatie moet je rekenen op zo’n 500 tot 1500 euro.

Screen

Het screen, scherm in het Engels is van alle soorten zonwering ook één van de modernste. Hoewel een screen niet geschikt is om schaduw te creëren op het terras of balkon is het erg geschikt als zonwering omdat het veel warmte tegenhoudt. Je hebt een screen al vanaf 70 euro hoewel er dan nog wel accessoires zoals motor en bediening bijkomen, waar je ook een paar honderd euro aan kwijt bent exclusief montagekosten maar dan heb je wel een comfortabele bediening op afstand en het is ook mogelijk dat het screen door sensoren automatisch naar beneden gaat bij zon.

zonnepanelen header
error: Inhoud is beschermd!