woning isoleren header
Energie

Tips om water te besparen

Tips om water te besparen, waarom begin ik daar nu ineens over?

Laatst was het heerlijk weer en samen met mijn zussen, schoonzussen, de kinderen en mijn moeder besloten wij om van dit cadeautje gebruik te maken en met z’n allen naar Ouddorp te gaan. Na een middagje op het strand besloten we er ook maar een diner bij het strand restaurant Strandpaal 10 aan toe te voegen en daar op het toilet hing een poster die mij aan het denken zette om deze blog over tips om water te besparen te schrijven.

Nordvpn banner

Op de poster stond hoe lang het duurde om van water drinkwater te maken, dit was volgens de poster maar liefst 90 dagen!
Toen ik terugliep naar ons gezelschap en daar al die prachtige kinderen zag besloot ik om eens goed te gaan bekijken waar en hoe ik beter kon gaan besparen op kraanwater.

Waarom moeten we zuinig zijn met water?

Elke dag verbruiken wij gemiddeld 110 liter kraanwater. Water dat dusdanig schoon is gemaakt dat het drinkbaar is, maar slechts 2 procent van dit water wordt ook daadwerkelijk gedronken!!
Het grootste gedeelte van dit drinkwater gaat op aan douchen, badderen en het spoelen van het toilet.

Drinkwater is zeer kostbaar, voor velen in de wereld is het zeker niet de normaalste zaak van de wereld dat er drinkwater is en ook in onze cultuur wordt het steeds moeilijker om het water goed te zuiveren.
zuinig zijn met water
Met enkele kleine investeringen kan je elke dag al tientallen liters water besparen zonder dat je veel op comfort hoeft in te leveren. Hieronder vind je de 9 belangrijkste water bespaar tips die ik heb gevonden en je graag wil meegeven.

Tips om water te besparen

 1. Besparen tijdens het douchen:

  > elke minuut korter douchen scheelt 10 liter water
  > samen douchen scheelt een flink aantal liter water, en kan nog gezellig zijn ook
  > zet de douche uit tijdens het inzepen

 2. Een waterbesparende douchekop kopen.

  Met een waterbesparende douchekop kun je tot de helft van het verbruikte douchewater besparen en dat is per jaar echt heel veel water.

 3. Kraan uitzetten

  Met name tijdens het tandenpoetsen of scheren laten veel mensen de kraan lopen.

 4. Nieuwe wasmachine

  Vervang je wasmachine door een nieuwe en zuiniger apparaat. Dat scheelt niet alleen energiekosten maar ook water. Dit is bijvoorbeeld de best verkochte wasmachine van 2017

 5. Geen kleine wasjes doen

  Nu ik het toch over wassen heb. Was altijd met een volle trommel en spaar je was op.

 6. Spoelknop toilet

  Gebruik bij het doortrekken van het toilet nou eens die kleine knop. Die zit er niet voor niets en je spoelt aar met de helft van het water. Het kost je niks en is een kleine moeite. Vertel het ook aan je kinderen.

 7. Lekkende kranen

  Je gelooft het niet maar er zijn nog steeds mensen die een lekkende kraan in huis hebben. Repareren zou ik zeggen!

 8. Mondstuk of inleg ringetje gebruiken

  Je koopt ze voor een paar euro bij de bouwmarkt en je schroeft ze zo op je bestaande kraan. Het gevolg is dat er minder water uit de kraan komt, maar je merkt er weinig van. Water wordt namelijk met lucht vermengd.

 9. Sproeien van de tuin

  In de zomermaanden niet elke dag sproeien maar bijvoorbeeld 1 keer per week. De planten worden hierdoor sterker en krijgen langere wortels. Gevolg is dat je minder vaak hoeft te sproeien en dat scheelt toch snel veel drinkwater.

Weet jij nog meer water besparen tips? Ik hoor het graag.

vloerverwarming header
error: Inhoud is beschermd!