hovenier header
Lifestyle

Waar moet het songfestival in Nederland gehouden worden?

Het songfestival komt in 2020 naar Nederland. Duncan Laurence heeft het geflikt, na 44 jaar heeft hij met zijn nummer Arcade het songfestival gewonnen. Als je wint heb je het jaar erop een groot evenement op de kaart staan. Een reusachtig evenement, dat een hoop kosten met zich meebrengt. De vraag die het nieuws beheerst en heel Nederland nu bezig houdt is waar moet het songfestival in Nederland gehouden worden.

Nordvpn banner

Nederland heeft het songfestival gewonnen, wat betekent dit?

In eerste instantie in ieder geval een hele hoop kosten. Geschat wordt een bedrag tussen de 15 en de 30 miljoen euro. Het grootste deel van de kosten moet worden opgehoest door de AVRO-TROS, die het festival al jaren uitzendt op televisie. Een kleiner deel wordt ingelegd door de EBU (European Broadcast Union, het samenwerkingsverband van Europese publieke omroepen dat het Eurovisie Songfestival produceert). De rest van het bedrag zal worden ingebracht door de stad waar het festival gehouden wordt. Behalve geld moet er ook een goede locatie zijn. Er moeten minstens 10.000 mensen in kunnen en alle artiesten en de pers moet in hotels ondergebracht worden. De stad moet ook nog goed bereikbaar zijn vanaf het vliegveld, al is dat in een klein land als Nederland vast niet de grootste uitdaging.

Waar moet het songfestival in Nederland gehouden worden?

Als je iets zoekt vlakbij een vliegveld, met genoeg hotels en locaties om evenementen te houden denk je toch al snel aan Amsterdam. Maar er zijn meer kapers op de kust. Negen steden hebben zich aangeboden om het songfestival te organiseren. Wie beslist nou welke stad de eer krijgt? Deze taak ligt in handen van de EBU, samen met de AVROTROS, de NOS en de NPO. Iedere stad die de kans wil krijgen moet een bidbook indienen. Dat is een uitgebreid projectvoorstel.

Welke locaties willen graag het songfestival in Nederland huisvesten?

Er zijn verschillende steden die zitten te azen op de organisatie. Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Bosch, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Leeuwarden en Maastricht. Allemaal zien ze het wel zitten om dit grote festival in hun stad te houden. Het is natuurlijk de uitgelezen kans om de wereld te laten zien wat je in huis hebt. Hiermee zet je de stad op de kaart. Behalve dat het veel geld kost heb je ook kans om er uiteindelijk geld uit te halen. Miljoenen mensen zien het songfestival op tv, en dus ook de locatie. En een deel van die mensen zal de desbetreffende stad vast op hun lijstje zetten om te gaan bezoeken. Deze steden zijn in de race:

  • Amsterdam: Ziggo Dome en de Rai.
  • Arnhem: Geldedome.
  • Breda: Breepark.
  • Den Bosch: Brabanthallen.
  • Rotterdam: Ahoy.
  • Den Haag: ADO-Stadion of het Malieveld.
  • Utrecht: Jaarbeurs.
  • Leeuwarden: WTC of Thialf.
  • Maastricht: MECC

Al deze steden hebben een locatie waar genoeg mensen in kunnen. Al moet er in Den Haag nog wel iets worden aangepast. Op het ADO-Stadion zou een overkapping moeten komen. En mocht de locatie het Malieveld worden dan moet daar een tent worden geplaatst. Of alle steden genoeg ruimte hebben om de gasten een slaapplaats te kunnen bieden is niet helemaal duidelijk. Voor Amsterdam, Utrecht en Rotterdam is dat in ieder geval geen enkel probleem.

Wanneer weten we meer?

De steden die zich hebben aangemeld weten inmiddels wat de criteria zijn. Voor 10 juli moeten zij hun bidbooks hebben ingeleverd. In augustus hebben we waarschijnlijk antwoord op de vraag waar het songfestival in Nederland gehouden gaat worden.

vloer laten leggen header
error: Inhoud is beschermd!