hovenier header
Lifestyle

Wat is hermafrodiet?

Misschien heb je de term al wel eens gehoord: hermafrodiet. Het is een term die door sommigen wordt verward met transgender en transseksueel, maar een hermafrodiet is toch weer iets heel anders. Toch bestaat er nog een hoop verwarring over de definitie van een hermafrodiet. In deze blog wordt dieper ingegaan op de betekenis. Wat houdt het in om een hermafrodiet te zijn? Daarnaast wordt ingegaan op de acceptatie van hermafrodieten. Meer en meer wordt het bespreekbaar gemaakt, wat hopelijk tot meer acceptatie zal leiden. Tot slot wordt getoond op welke manieren een hermafrodiet verschilt met bijvoorbeeld transgenders en transseksuelen.

Nordvpn banner

Wat is de betekenis van hermafrodiet?

Wanneer je een herma-frodiet bent, houdt dit in dat je geboren bent met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken. Je bent dus tweeslachtig. Daarom wordt ook wel eens de term interseksueel gebruikt, omdat jouw seksualiteit bestaat uit de kenmerken van twee seksen. Als baby hebben hermafrodieten dus de geslachtskenmerken van zowel meisjes als jongens. Meestal hebben deze baby’s vergroeide eierstokken en testikels. Waar vroeger vaak werd voorgesteld om één van de twee geslachtskenmerken in zijn geheel te verwijderen, heb je nu vaak de keuze.

Voor de hermafrodiet kan het nog een flink dilemma zijn om het eigen geslacht te bepalen. Sommige hermafrodieten zijn lichamelijk (uitwendig) man of vrouw, op basis van de aanwezigheid van een eierstok of teelbal of op basis van de chromosomen of hormonen. Echter hoeft deze keuze niet altijd gemaakt te worden: het is natuurlijk goed mogelijk om tevreden te zijn over het bestaan als hermafrodiet. Je identiteit bepaal je zelf!

acceptatie hermafrodiet homoseksueel transgender

Acceptatie van een hermafrodiet

Helaas werden hermafrodieten vroeger niet geaccepteerd. Vaak werd er bij baby’s voor gekozen om één van de twee geslachtskenmerken in zijn geheel te verwijderen, waarna het geslacht van de baby voor eeuwig vast stond. Of zo geloofden de ouders. Er werd dan ook niet meer over gesproken met het kind, wat tot veel verwarring en verdriet heeft geleid bij de desbetreffende kinderen. Inmiddels is het onderwerp weer wat bespreekbaarder gemaakt door bekende mensen zoals Rianne van Dorst en Hanne Gaby Odiele.

Door zaken bespreekbaar te maken, zal de acceptatie ook toenemen. Ook bij hermafrodieten zal dit het geval zijn. Natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die niet kunnen wennen aan het feit dat er afgeweken wordt van de norm. Door het bespreekbaar te maken blijft het in ieder geval niet een ‘ver van mijn bed’ show. Mensen zullen bekender zijn met wat een hermafrodiet is.

Wat is het verschil met transgenders en transseksuelen?

Sommige mensen gebruiken termen als hermafrodiet, transgender en transseksueel door elkaar. Toch zijn er grote verschillen tussen deze drie. Bij een hermafrodiet is er echt sprake van de aanwezigheid van beide geslachtskenmerken. Zowel fysiek als op hormonaal niveau. Bij transgenders en transseksuelen is dit anders. Zij zijn als man geboren maar voelen zich vrouw, of vice versa. Er is geen sprake van beide geslachtskenmerken. Transseksueel ben je wanneer je er als man als vrouw wilt uitzien (of vice versa).

woning isoleren header
error: Inhoud is beschermd!