vloer isoleren header
Opvoeding

Welke vlekjes ziekten komt elke ouder tegen?

Kinderen en vlekjes. Het is een combinatie. Met een baby of peuter in huis is de kans groot dat je te maken krijgt met kinderziekten. En kinderziekten gaan vaak gepaard met vlekjes. Vandaag neem ik je mee in de wereld van de vlekjes ziekten. Welke zijn er allemaal en hoe kun je ze herkennen?

Nordvpn banner

Wat zijn precies vlekjes ziekten?

Veel kinderziekten die gepaard gaan met vlekjes worden veroorzaakt door een virus. Soms door een bacterie. Er zijn heel veel verschillende vlekjesziekten en daarom is het soms lastig te achterhalen welke variant jouw kindje zou kunnen hebben. Meestal zijn de ziekten dan ook onschuldig en gaan ze vanzelf weer over, waardoor je waarschijnlijk helemaal niet bijhoudt welke ziekten je kindje allemaal gehad heeft.

Toen ik zwanger was van Yinthe werd me gevraagd of ik de waterpokken had gehad. Mijn moeder wist het antwoord niet. “Ja, je had wel eens vlekjes, maar of dat de waterpokken waren? Geen idee.” Vlekjes hoeven ook helemaal niet meteen een ziekte te betekenen. Sommige kinderen hebben last van allergieën, eczeem of insectenbeten.

Welke kinderziektes met vlekken zijn er allemaal?

  • Waterpokken: begint met rode vlekjes, vooral op het lijf en in het gezicht. Deze vlekjes gaan binnen een dag over in bultjes en blaasjes en kunnen flink jeuken. De jeuk is dan ook meestal het vervelendste onderdeel van deze ziekte, omdat de blaasjes niet opengekrabd moeten worden. Dan kunnen de plekjes gaan ontsteken (en kan er krentenbaard ontstaan). De ziekte gaat verder vaak gepaard met hangerigheid en koorts, en is meestal binnen een dag of 10 weer over. Bij de apotheek is een koelende vloeistof verkrijgbaar om het jeuken te verminderen, en ook een zemelenbad schijnt te helpen. Voor kindjes jonger dan 3 maanden kunnen de waterpokken gevaarlijk zijn, en voor zwangere vrouwen ook.
  • Krentenbaard: wordt veroorzaakt door een bacterie en kan dus ook doorbreken via de blaasjes van waterpokken. Het geeft wondjes, rode plekjes en soms blaasjes met rode of gele korstjes. Meestal rondom de neus of mond. Bij uitgebreide klachten kan antibioticacrème helpen, en in ergere gevallen een antibioticakuur.
  • Roodvonk: begint met hoge koorts, hoofdpijn, overgeven en keelpijn. De tong wordt eerst wit en daarna rood en dik (ook wel een frambozentong genoemd). Een dag later verschijnen er rozerode bultjes op de romp die aanvoelen als schuurpapier. Roodvonk komt meestal voor bij kinderen tussen de 2 en 8 jaar, de koorts gaat na een dag of 3 over en de vlekjes verdwijnen vanzelf. Als je kind erg ziek is kan de huisarts antibiotica voorschrijven.
  • Hand-, voet, en mondziekte: er ontstaan rode plekjes op handpalmen, voetzolen en mond. Ze kunnen overgaan in pijnlijke blaasjes en gepaard gaan met misselijkheid, keelpijn en buikpijn. Deze ziekte komt voor bij kinderen tot 10 jaar en gaat meestal binnen 10 dagen weer over.
  • Vijfde ziekte: deze ziekte lijkt op een griepje, maar na 5 tot 7 dagen ontstaat er een vuurrode uitslag op wangen en lijf. De meeste kinderen zijn binnen een week weer van deze ziekte af.
  • Zesde ziekte: begint met hoge koorts die 3 tot 4 dagen duurt. Verder zijn er vaak geen ziekteverschijnselen. Nadat de koorts is gezakt ontstaan er lichtrode vlekjes op het gezicht en de romp. Ook deze ziekte gaat na een paar dagen vanzelf over.
  • Er zijn nog meer vlekjesziekten. Ziekten die vroeger veel voorkwamen maar nu eigenlijk nog nauwelijks. Als je meedoet aan het landelijke vaccinatieprogramma wordt je kind tegen de volgende vlekjesziekten gevaccineerd: rode hond, mazelen en de meningokokkenziekte.

    Waar moet je op letten als jouw kind een vlekjesziekte heeft?

    Zoals je hebt kunnen lezen zijn de meeste van deze ziekten onschuldig en gaan ze vanzelf over. Maar het is natuurlijk belangrijk je kindje goed in de gaten te houden. Neem als je het niet vertrouwt altijd contact op met je huisarts, of als:

    • je kindje erg ziek is en je je zorgen maakt
    • je kindje suf is en niet reageert op zijn of haar naam
    • je kindje jonger dan 3 maanden is en koorts heeft
    • je kindje nauwelijks drinkt (de helft van normaal)
    • er puntvormige donkerrode of blauwrode vlekjes verschijnen die niet verbleken als je erop drukt.

    Nu ik alle ziekten zelf heb doorgenomen geloof ik niet dat Yinthe er al een heeft gehad. Ze heeft wel eens een paar vlekjes gehad, maar geen van deze ziekten herken ik echt. Er zijn dus een heleboel verschillende vlekjes ziekten waarbij rode vlekken tevoorschijn komen. De meeste gelukkig vrij onschuldig.

    alarmsysteem header
    error: Inhoud is beschermd!