vloer isoleren header
Tech

Wordt bol.com de Amazon van Nederland?

Er is waarschijnlijk geen Nederlander die deze webshop niet kent. En er zijn er vast heel weinig die er nog nooit iets besteld hebben. Ook de vaak pakkende reclames zijn bij de meeste mensen wel bekend. En op de sociale media kunnen ze er ook wat van. De Facebook pagina is een waar vermaak voor een druilerige zondagmiddag. Maar wat is nou echt het geheim van bol.com? Hoe zijn ze zo groot geworden? Wordt of is bol.com de Amazon van Nederland? En wat zijn ze allemaal nog meer van plan? Je leest het hier.

Nordvpn banner

Hoe is bol.com zo groot geworden?

Eerst even terug naar het begin. In 1999 werd Bol.com opgericht door het Duitse mediaconcern Bertelsmann AG. Ahold nam het in 2012 over en sinds juli 2016 is het onderdeel van Ahold Delhaize. In 1998 werd het plan gesmeed om een online winkelkanaal te beginnen. Bertelsmann On-Line, werd dus afgekort naar Bol.com.

Met 26 werknemers begonnen ze, en een omzet van 10 miljoen euro. Dat klinkt als een hele hoop, maar volgens de cijfers die bekend zijn (en dat zijn er niet heel veel) werd er tot 2002 verlies geleden. In dat jaar werd het bedrijf verkocht aan drie Duitse aandeelhouders. En in de jaren erna groeide de omzet, en werd het bedrijf nog een aantal keren verkocht.

In 2008 was niet de omzet, maar de winst 10 miljoen euro, een groot succes dus. Sinds 2010 kunnen ook Belgische klanten bestellen bij het online warenhuis.
Dat Bol.com succesvol is blijkt ook uit het aantal onderscheidingen dat ze al binnen hebben gesleept.

  • Beste website, door benchmarkbureau WUA – In 2012 en 2013
  • De beste webshop van België – in 2014
  • Beste webwinkel van Europa – in 2014
  • Ook sleepte ze meerdere malen de Nederlandse thuiswinkel award binnen voor onder andere “Beste webwinkel van Nederland”


Over het algemeen is het zo dat Bol.com gewoon doet wat ze beloven en dat maakt ze zo succesvol. De beloofde leverdata kloppen bijna altijd, ze hebben zo ongeveer alles wat je kan verzinnen, je kunt na levering betalen, je kunt zelf kiezen waar je je bestelling laat bezorgen. De reviews zijn duidelijk en de site, en app, zijn heel gebruiksvriendelijk. Allemaal plussen dus.
algemeen banner bol.com

Wanneer is bol.com overgestapt op het shop in shop principe?

Sinds 2011 is het mogelijk om als winkelier te verkopen via Bol.com en inmiddels maken meer dan 20.000 verkopers hier gebruik van. Ook als particulier kun je je eigen ‘webshop’ aanmaken via de website en bijvoorbeeld je oude studieboeken verkopen.

Doordat Bol.com met zoveel verschillende winkeliers (en dus leveranciers) werkt kunnen ze ongeveer alles aanbieden wat je maar kunt bedenken. Van luiers tot heggenscharen, van krultangen tot een matras en van kwasten tot fietsverlichting. Zo’n beetje alles is er te krijgen. De website geeft heel duidelijk weer wanneer een artikel bij je in huis wordt verwacht en dit is ook bijna altijd de werkelijkheid (afgezien of de postbezorgers meewerken, maar dat is een ander verhaal).

drogisterij aanbieding bol

Wordt bol.com de Amazon van Nederland?

Als bol.com de Amazon van Nederland wordt zou een mooi uitgangspunt zijn. Waar het niet dat Nederland vele malen kleiner is dan Amerika, en Bol.com vele male kleiner dan Amazon. Maar in verhouding is dat dus niet zo gek. Amazon heeft een jaaromzet van 136 miljoen, Bol.com ongeveer 100 keer minder. Maar met het shop-in-shop principe lijkt bol.com wel op Amazon, want die doen namelijk hetzelfde en zijn ook ooit begonnen met de verkoop van boeken.

Het doel is in ieder geval om een van de grootste webwinkels van Nederland te zijn, en vooral te blijven. Dat is ook de reden dat Bol.com 24 extra productcategorieën heeft gelanceerd. Om ervoor te zorgen dat alles wat je zoekt te vinden is.
Verder is het vooral te hopen dat de Nederlandse (en Belgische) consument in de buurt blijft met zijn aankopen, en niet voor alles naar de Alibaba’s van deze wereld uitwijkt.

Onze “dikke blauwe vriend” is dus van plan nog heel lang succesvol te blijven in ons land, en zoals het er nu uit ziet gaat dat ook zeker lukken. Zo groot als Amazon zullen ze niet worden, maar zo groot als Amerika wordt Nederland nooit. En hoe makkelijk is het dat je vanavond iets verzint en het morgen in huis hebt? Dat lukt je bij de Chinezen nog lang niet, dus als wij willen dat dat zo blijft blijven wij lekker bestellen bij Bol.com.

zonnepanelen header
error: Inhoud is beschermd!