dakkapel header
Energie

Zonnepanelen op een plat dak laten plaatsen

Kostprijs zonnepanelen plat dak

Het gebruik van zonne energie wordt steeds populairder en dat is niet voor niks. Op termijn kunnen zonnepanelen je namelijk een hoop geld besparen op je energierekening. Wanneer je zonnepanelen wilt laten plaatsen op een plat dak, zal een van je eerste vragen zijn: ‘Wat is de kostprijs hiervan?’ De uiteindelijke prijs zal afhangen van een aantal factoren, maar houd er in ieder geval rekening mee dat de zonnepanelen plat dak iets duurder zullen zijn dan de zonnepanelen schuin dak. Doordat ze vaak meer materialen en werk vergen, ligt de prijs van de zonnepanelen voor een plat dak gemiddeld ongeveer 15% hoger. Voordeel is wel dat deze zonnepanelen zo kunnen worden afgesteld dat ze per paneel zoveel mogelijk zonuren vangen. Daardoor is het rendement een stuk hoger.

algemeen banner bol.com

Zonnepanelen plat dak, dubbel rendement?

Regelmatig wordt beweerd dat zonnepanelen op een plat dak een dubbel rendement opleveren. Laten we dit direct uit de wereld helpen. Zonnepanelen plat dak leveren geen dubbel rendement op, maar wel een aanzienlijk hoger rendement dan zonnepanelen op een schuin dak. Dit komt doordat zonnepanelen plat dak af te stellen zijn onder een ideale hellingshoek van 35 graden en daardoor zoveel mogelijk zonlicht kunnen opvangen. Ook biedt een plat dak de mogelijkheid om te kiezen voor een oost-west opstelling. Hierbij wordt de helft van de zonnepanelen richting het oosten en de helft richting het westen geplaatst. Op termijn levert deze opstelling het meeste rendement.

Zonnepanelen plat dak: Montage

Het maken van een legplan zonnepanelen plat dak is geen overbodige luxe voordat je begint met het plaatsen van zonnepanelen. Twee punten die hierbij met name van belang zijn:

1. De hellingshoek en richting van de zonnepanelen

Zonnepanelen hebben een ideale hellingshoek van 36 graden. Bij deze hellingshoek ontstaat echter ook een grotere schaduw dan wanneer een kleinere hellingshoek wordt gebruikt. Het gevolg hiervan is dat de afstand tussen de zonnepanelen groter moet zijn, waardoor je minder rijen achter elkaar kunt plaatsen. Ook hebben zonnepanelen met een kleinere hellingshoek minder ballast nodig om ze goed op hun plaats te houden. Tot slot hebben zonnepanelen die richting het zuiden gericht zijn geen verlies van rendement, maar kun je door hun schaduw vaak minder zonnepanelen plaatsen. Dit zijn allemaal factoren om in overweging te nemen.

2. De afstand tot de dakrand

Omdat vlak langs de dakrand de sterkste wervelwinden ontstaan bij een storm, moet je bij het plaatsen van de zonnepanelen altijd rekening houden met de afstand tot de dakrand. Deze veiligheidsmarge noemen we de ‘no go zone’. In de regel is deze afstand minimaal net zo lang als de hoogte van de geplaatste zonnepanelen.

Hoeveel zonnepanelen passen op een plat dak?

Het maken van een legplan zonnepanelen plat dak geeft ook hierin meer inzicht. Door een specifiek plan te maken op basis van jouw situatie (afmetingen van het dak, afstand tot de dakrand, afstand tussen zonnepanelen etcetera) kun je precies uitrekenen hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen.

nordvpn banner2
error: Inhoud is beschermd!