vloer laten leggen header
Lifestyle

Zwanger en zorgverzekering

Als je net zwanger bent zal je vanaf je roze wolk (mits je heel erg veel last hebt van misselijkheid), niet meteen aan je zorgverzekering denken. Toch is dat wel zo handig. Iedereen die 18 jaar en ouder is, moet verplicht een zorgverzekering. Deze zorgverzekering dekt een gedeelte van de kosten voor je zwangerschap en bevalling, maar niet alles. Dit betekent niet dat je nu meteen alles moet veranderen, maar het is wel handig om zoveel mogelijk te weten over zwanger en zorgverzekering.

algemeen banner bol.com

Wat wordt er vergoed vanuit de basisverzekering? Wat valt onder het eigen risico en waar krijg je geen vergoeding voor? En nog een belangrijke vraag: is het mogelijk om je zorgverzekering tussendoor nog te wijzigen? Lees hier meer over zwanger en zorgverzekering.

Zwanger zorgverzekering aanpassen

Zwanger en zorgverzekering: er komt soms wel iets meer bij kijken dan je in eerste instantie denkt. Daarom is het verstandig om eens goed te bekijken wat jouw basisverzekering dekt, wat onder het eigen risico valt. Dit moet je dus zelf betalen totdat je eigen risico op is, daarna wordt het pas vergoed.

Het is overigens niet zo dat je meteen een aanvullende verzekering moet afsluiten als je zwanger bent. Soms is dat namelijk niet eens zo voordelig en haal je de extra kosten per maand er niet uit. Zet daarom alles op een rijtje en probeer voor jezelf te bedenken wat je nodig gaat hebben.

Zwangerschap zorgverzekering wat wordt vergoed?

De basisverzekering vergoedt in 2018 de volgende onderdelen helemaal:

    • Verloskundige hulp: Alle echo’s die zijn voorgeschreven door de arts of verloskundige zelf. Dit geldt dus sowieso voor de eerste termijn echo (rond de 12 weken) en de 20 weken echo. Pretecho’s moet je zelf betalen. Daarnaast valt onder verloskundige hulp ook de hulp tijdens de bevalling van verloskundige en/of gynaecoloog.
    • Thuisbevalling: Een thuisbevalling wordt gedekt door je basisverzekering.
    • Ziekenhuisbevalling met medische nood: Moet je in het ziekenhuis bevallen door medische noodzaak? Dan is dit ook geheel vergoed. Wanneer je hier zelf voor kiest zonder dat er noodzaak is, krijg je een vergoeding tot 208 euro, de overige kosten betaal je zelf. Deze kosten kunnen rond de 341 euro liggen. Je kunt dit laten vergoeden met een aanvullende verzekering.
    • Gedeeltelijke kraamzorg: De kraamzorg wordt gedeeltelijk vergoed. Je betaalt zelf 4,30 euro per uur. Je krijgt minimaal 24 uur en maximaal 80 uur kraamzorg, afhankelijk van je situatie. Gemiddeld ontvangen vrouwen die borstvoeding geven 49 uur kraamzorg en vrouwen die flesvoeding geven krijgen 45 uur kraamzorg. Ook dit kun je aanvullend verzekeren.

Wat is de beste zorgverzekring bij zwangerschap in 2018? Overstappen zorgverzekering gedurende het jaar is helaas niet mogelijk

  • Combinatietest met medische indicatie: Wanneer je huisarts of andere arts aangeeft dat je een combinatietest moet doen in verband met erfelijke aandoeningen dan wordt dit vergoed.
  • NIPT met medische indicatie
  • Counseling prenatale screening: De verloskundige zal waarschijnlijk een voorlichtingsgesprek met jou en je partner voeren over prenatale screening, dit wordt volledig vergoed.
  • Kosten huisarts: Een zwangerschap is een grote belasting op je lichaam en de kans dat je last gaat krijgen van zwangerschapskwaaltjes is behoorlijk aanwezig. Alle bezoekjes aan je huisarts door je zwangerschap worden volledig vergoed.
  • Behandeling zwangerschapsincontinentie: Het kan gebeuren dat je door de zwangerschap wat moeite hebt met je urine ophouden. De eerste 9 behandelingen voor zwangerschapsincontinentie (door bekkenfysiotherapie) worden ook vergoed.
  • Invasieve diagnostiek: Wanneer de NIPT of combinatietest positief is of wanneer je een medische indicatie hebt wordt de invasieve diagnostiek (vlokkentest of vruchtwaterpunctie) vergoed.

Eigen risico zwanger en zorgverzekering

In het geval van zwanger en zorgverzekering lijken sommige kosten vergoedt te worden, maar moet je gewoon eigen risico betalen. Het minimale eigen risico bedraagt 385 euro. Dit geldt voor:

  • Combinatietest zonder medische indicatie: Is er bij jullie geen verhoogd risico op erfelijke afwijkingen, maar willen jullie toch een combinatietest? Dan gaat dit van het eigen risico af. Een combinatietest bedraagt ongeveer 168 euro.
  • NIPT (bloedonderzoek) zonder medische indicatie: Willen jullie een bloedonderzoek doen om bijvoorbeeld te laten onderzoeken of je baby syndroom van down heeft? Ook dan geldt hiervoor dat je eigen risico moet betalen. Een NIPT kost ongeveer 175 euro.
  • Medische nazorg na de bevalling
  • Vervoer naar het ziekenhuis bijvoorbeeld door ambulance
  • Laboratoriumonderzoek

Zwanger en zorgverzekering beste bij zwangerschap 2018

Aanvullend verzekeren

Het verschilt een klein beetje per zorgverzekering, maar doorgaans kan je de volgende diensten aanvullend verzekeren in het geval van zwanger en zorgverzekering:

  • Kraamzorg: je hoeft dan (bijna) geen eigen bijdragen van 4,30 per uur te geven.
  • Bevalling ziekenhuis zonder medische noodzaak: Geen eigen bijdrage van ongeveer 341 euro meer.
  • Kraampakket: deze ontvang je gratis
  • Combinatietest: (niet bij elke zorgverzekeraar mogelijk) geen eigen risico meer van 168 euro
  • Fysiotherapie: bijvoorbeeld wanneer je last hebt van bekkeninstabiliteit
  • Zwangerschapscursussen: deze kosten normaal rond de 100 euro
  • Lactatiedeskundige zorg: als je borstvoeding geeft kan het goed zijn om een borstvoedingscursus te volgen of hulp in te schakelen van een lactatiedeskundige. Dit kunt je (deels) laten verzekeren.

Overstappen zorgverzekering tijdens zwangerschap

Het zou natuurlijk mega handig zijn als we allemaal in november zwanger worden. Dan kunnen we namelijk voor 1 januari de zorgverzekering aanpassen.
Maar wat als je na 1 januari zwanger bent? Kun je dan nog iets veranderen?
Nou eigenlijk niet, je kunt niet tussendoor overstappen van zorgverzekering. Je kunt natuurlijk wel als je zwanger bent en december valt binnen je zwangerschap, in die maand nog je zorgverzekering wijzigen.

Bij sommige zorgverzekeraars is het mogelijk om tussentijds je zorgverzekering aan te passen. Dus niet overstappen, maar aanpassen. Voor zover ik het heb kunnen vinden, kan je alleen bij OHRA en Delta Lloyd tussentijds de zorgverzekering wijzigen middels de meegroeiservice. De nieuwe aanvullende verzekering gaat de volgende maand al in.

Beste verzekering zwangerschap 2018?

Bij zwanger en zorgverzekering is er eigenlijk niet één zorgverzekering die het beste is. Iedereen heeft namelijk andere wensen. Het beste kun je zorgverzekeraars vergelijken. Hiervoor zijn diverse vergelijkingswebsites. Denk aan consumentenbond of independer. Je kunt tijdens het vergelijken rustig aangeven welke diensten je verzekert wilt hebben en je ziet binnen een paar seconden welke zorgverzekeraar voor het jou voordeligste is.

zonnepanelen header
error: Inhoud is beschermd!