dakkapel header
Financieel

Beleggen in aandelen: hoe, wat en waarom?

De meeste stabiele vorm van beleggen is het handelen in aandelen. Beursgenoteerde bedrijven geven aandelen uit om geld te verkrijgen. De houder van een aandeel is daarmee eigenaar van een klein deel van het bedrijf. De waarde van deze aandelen is aan verandering onderhevig en wordt bepaald door het systeem van vraag en aanbod. Lees waarom beleggen in aandelen interessant kan zijn.

Nordvpn banner

Koersrendement bij beleggen in aandelen

Door aandelen te kopen kan je, meestal op de langere termijn, goed geld verdienen. Vooral wanneer je investeert in stabiele bedrijven, kan je een goed koersrendement halen dat veel interessanter is dan wanneer je geld zou sparen.

Het leuke van aandelen is dat, omdat je letterlijk een aandeel in het bedrijf koopt, ook deel kunt nemen aan de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Je kunt hier je eigen mening laten horen, maar (nog belangrijker) je doet hier ook belangrijke informatie op die anderen niet hebben. Bij sommige grote ondernemingen krijg je ook een deel van de winst, ook wel dividend genoemd. Vooral wanneer je op lange termijn wil beleggen, kan je op die manier een goed rendement behalen.

Hoe zit het met de beurs?

Op de beurs komen de handelaren en worden de aandelen gekocht en verkocht. Als particuliere aandeelhouder hoef je daar niet zelf naartoe. Financiële instellingen, brokers genoemd, doen dit voor hun klanten. Ook wordt er veel online gehandeld via online brokers. Deze zijn vaak voordeliger dan de grote, officiële financiële instellingen. Het draait allemaal op het voordelig aankopen van aandelen en deze voor een hogere prijs weer verkopen.

Lange en korte termijn

Je kunt op twee manieren beleggen in aandelen; op lange en op korte termijn. Handel je op korte termijn, dan verkoop je de aandelen weer snel. Daarbij komt meer risico kijken en een hoger rendement.

Wil je op korte termijn in aandelen handelen, dan is het van belang om het financiële, economische nieuws goed in de gaten te houden.
Wil je op lange termijn handelen, dan houd je jouw aandelen langer vast. Het is slim om op voorhand onderzoek te doen naar de bedrijven waarin je wil investeren. Deze manier van beleggen heeft een minder hoog rendement, maar gaat gepaard met een veel lager risico.

Voor- en nadelen van beleggen in aandelen!

Bedenk altijd of je het je kunt veroorloven je ingelegde geld te verliezen. De nadelen van beleggen in aandelen zijn, dat je geen garantie hebt voor winst en dat je jouw inleg kunt verliezen!
De voordelen zijn echter groter:

  • Zeggenschap in een bedrijf.
  • Dividendrendement bij winst van het bedrijf.
  • Goed koersrendement op de lange termijn.

Succes!

Lees ook: Wil je beleggen in crypto? Kijk dan eens naar Bitcoin kopen of Safemoon kopen!

alarmsysteem header
error: Inhoud is beschermd!