alarmsysteem header
Financieel

Bitcoin hype

Bitcoin is volop in het nieuws. Ondanks dat de cryptomunt op 3 januari 2018 al haar negende verjaardag vierde, is de Bitcoin hype nu groter dan ooit. De waardestijging van Bitcoin, die ooit begon op US$0,01 maar nu in rap tempo de US$20.000 lijkt te naderen, is spectaculair. Het is dan ook niet gek dat (aspirant-)beleggers en financiële instellingen de mond vol hebben van de cryptovaluta. Maar is er alleen maar goed nieuws? De meningen zijn verdeeld. Sommigen geloven niet in de hype en voorspellen dat de bubbel zal barsten. Anderen zijn positief en denken dat het nog veel beter kan.

drogisterij aanbieding bol

Wat is een Bitcoin en waarom is het zo’n hype?

Om te begrijpen waar de hype over gaat, is het handig goed te begrijpen wat een Bitcoin nu precies is. Bitcoin bestaat uit twee onderdelen:

  • de techniek: het netwerk dat erachter ligt (de zogenaamde blockchain),
  • de valuta zelf: de digitale munt die waarde vertegenwoordigt en als betaalmiddel kan fungeren.

Blockchain is een serieuze technologische innovatie die de financiële wereld grondig zou kunnen veranderen. Dat, plus het feit dat de koers uiterst volatiel is, maar fenomenaal is gestegen, maakt Bitcoin zo’n hype.

Bitcoin koers voorspelling

De koers van de Bitcoin is erg volatiel. Veel veranderlijker dan traditionele valuta, en ook nog steeds veranderlijker dan traditionele assets zoals goud of aandelen. Wel neemt de volatiliteit af: In de begintijd waren de koersschommelingen relatief veel groter dan nu. Een voorspelling voor de lange termijn is moeilijk te doen. Het is aannemelijk dat de koers stabieler wordt als Bitcoin nog meer gebruikers krijgt, maar het blijft riskant om te investeren in Bitcoin, zowel op korte als op lange termijn.

Lees ook: Hoe koop je bitcoin?

Is de Bitcoin hype een bubble of niet?

Een koers die door het dak gaat, maar tegelijk uiterst volatiel is: het kan bijna niet anders of de Bitcoin bubbel gaat een keer barsten, als een moderne tulpenmanie. Tenminste, dat is wat trendwatchers voorspellen die het wat somberder inzien. Zij wijzen op het feit dat Bitcoin geen vangnetten kent, gebrek aan regulering heeft en te grote koersschommelingen ziet om te slagen in een van de hoofddoelstellingen: als betaalmiddel. Er zijn echter ook positieve geluiden, die voorspellen dat Bitcoin en de blockchain-technologie op termijn banken overbodig maken.

Wat zijn goede Bitcoin alternatieven?

Bitcoin is tegenwoordig niet meer de enige cryptovaluta. Geloof je niet in de Bitcoin hype, maar ben je wel geïnteresseerd in cryptovaluta of cryptocurrency in het algemeen? Er zijn genoeg alternatieven op de markt die geschikt zijn als investering. Veel van deze altcoins zijn min of meer kopieën van Bitcoin, maar er is ook genoeg variatie in achterliggende techniek, doelstellingen en beschikbaarheid. Voorbeelden van alternatieven cryptovaluta zijn Ripple, Litecoin en Ethereum of speculatieve cryptomunten zoals SAFEMOON.

algemeen banner bol.com
error: Inhoud is beschermd!