Huiselijk geweld komt in allerlei vormen voor en ook in een voor de buitenwereld niet zichtbare variant. Het gaat dan vaak om emotionele mishandeling waar je vaak zelf niet eens bewust van bent dat het je overkomt. Dat is anders bij lichamelijk geweld, waarvan je de verwondingen kan zien. De gevolgen zijn echter vergelijkbaar, want je ziel loopt er littekens van op. Psychische mishandeling begint vaak oppervlakkig en lijkt dan zelfs nog onschuldig, maar gaat van kwaad tot erger. Om meer herkenning te geven aan deze vorm van geweld zijn er verschillende tekenen van emotionele mishandeling om op te letten.
Herkenbare situaties
Zit je in een situatie, waarin je constant verdacht wordt van allerlei zaken en vooral van dingen die je niet hebt gedaan? Dat is een teken aan de wand van emotionele mishandeling net als dat je geïsoleerd raakt van familie en vrienden.
Ook controle op je inkomsten en uitgaven zijn een punt van herkenning. Dat geldt eveneens voor het ervaren van een onveilig gevoel met als gevolg dat je dingen doet die je eigenlijk niet wilt. Bijvoorbeeld omdat je angst voor de gevolgen ervaart als je iets niet doet, wat de ander wil.
Bepaalt een ander steeds wat je moet doen, mag doen en wat je bijvoorbeeld voor kleding mag dragen? Dan krijg je vast vaak ook te horen dat het jouw schuld is als de ander boos is.
Emotionele mishandeling is ook te herkennen aan een situatie, waarin de ander alles controleert. Bijvoorbeeld waar je heengaat of door in je agenda of telefoon te kijken.
Emotionele mishandeling kan ertoe leiden dat je echt aan jezelf gaat twijfelen, waardoor je denkt niet meer in staat te zijn om zelfstandig keuzes te maken. Het is verder mogelijk dat jij je schuldig gaat voelen in allerlei situaties, bijvoorbeeld als je wel een leuk moment ervaart.
Gevolgen van emotionele mishandeling
Er zijn meerdere gevolgen te koppelen aan emotionele mishandeling. Zo is het heel goed mogelijk dat je een verstoord beeld krijgt van de realiteit. Of dat je eenzaamheid gaat ervaren omdat je in een isolement terechtkomt. Door te denken dat je niet meer zelfstandig keuzes kan maken, ontstaat er een afhankelijkheidspositie. Het is eveneens mogelijk dat emotionele mishandeling leidt tot stress, depressie of zelfs tot suïcidale gedachten.
Verder komt wantrouwen naar jezelf, maar ook naar anderen naar voren. Je ziet jezelf dan waarschijnlijk als bron van alle problemen dat ook weer met een verstoord beeld van de realiteit te maken heeft. Herken jij jezelf in het bovenstaande dan is het aan te raden om hulp te zoeken omdat er sprake kan zijn van emotionele mishandeling.