alarmsysteem header
Werk

Stress wat kan het met je doen?

Stress is een lichaamstoestand van spanning. Er is niets mis met een beetje spanning, zoals voor een sollicitatiegesprek. Maar stress kan ook ontstaan door frustratie. Of als je geestelijk onder druk staat, bijvoorbeeld door te veel werk, of door een traumatische ervaring. Stress is ongezond als deze te lang aanhoudt. Acute stress herken je meestal wel: je keel knijpt samen, je hartslag gaat omhoog, misschien breekt het zweet uit. Meestal ontspant je lichaam daarna snel weer, maar als je lichaam niet meer kan ontspannen, heb je last van chronische stress. Dit kan leiden tot lichamelijke en psychische klachten.

algemeen banner bol.com

Stress symptomen vrouwen

De manier waarop stress zich uit, kan anders uitpakken voor mannen en vrouwen. Voor beide is hoofdpijn een van de belangrijkste symptomen. Een doffe, kloppende, vage pijn in je hoofd, ook wel spanningshoofdpijn genoemd, kan wijzen op stress. Ook je nek en rug zijn dan vaak gespannen en pijnlijk. Stemmingswisselingen, ongelukkigheid, snel geïrriteerd raken en concentratieproblemen zijn psychische stress symptomen. Ogen die vermoeid zijn, slapeloosheid, maagklachten zijn nog een paar voorbeelden van klachten, veroorzaakt door stress.

Stress lichamelijke klachten oplossen

De beste manier om de psychische en lichamelijke gevolgen van stress aan te pakken, is het oplossen van de oorzaken van stress. Je richten op ontspanning is een belangrijke stap voor herstel, en als je maagklachten hebt, pas je voeding daar dan op aan. Lichte vormen van stress kun je zelf, zonder hulp, bestrijden, maar als je niet van je klachten afkomt, kun je gebruik maken van lichamelijke en mentale coaching. De meeste van dit soort programma’s zijn gericht op fysiek, mentaal en emotioneel herstel door ontspannende, lichamelijke activiteiten gecombineerd met cognitieve coaching.

Langdurige stress gevolgen

De gevolgen van stress op lange termijn kunnen ernstige vormen aannemen. Je hoofd-, nek- en rugklachten kunnen chronische vormen aannemen, je kunt last krijgen van hartkloppingen, een hoge bloeddruk en hartklachten, langdurige slapeloosheid, en je kunt ervan gaan hyperventileren. Als je in dit stadium verkeert, kan het zijn dat het wegnemen van de stressoorzaken niet genoeg meer helpt. Je moet dan sommige klachten individueel behandelen, mogelijk onder professionele begeleiding. Hoe vroeger je signalen van ongezonde stress signaleert en er iets aan doet, hoe beter het is voor je gezondheid.

Lees ook: Tips om na lange afwezigheid weer aan het werk te gaan!

zonnepanelen header
error: Inhoud is beschermd!