dakkapel header
Lifestyle Wonen

Eikenhouten vloer schoonmaken

Vloeren. Elk huis heeft er een, sommige mensen houden van plavuizen, andere hebben liever zachte vloerbedekking. In veel huizen is een houten vloer te vinden. Eikenhouten vloeren geven veel sfeer en karakter aan je interieur. Helaas vergt zo’n mooie karakteristieke vloer ook onderhoud; hoe doe je dat; Een eikenhouten vloer schoonmaken?

Nordvpn banner

Hoe kan je het beste een eikenhouten vloer schoonmaken?

Het allerbelangrijkst bij het schoonhouden en schoonmaken van een eikenhouten vloer is dat je de instructies van de fabrikant opvolgt. Houtsoorten kunnen verschillen, en vloeren dus ook. Fabrikanten geven meestal hun eigen regels en instructies mee om de vloer zo goed mogelijk te houden, het is daarom van belang dat je je hier aan houdt. Ook omdat je, mocht er iets aan de hand zijn met de vloer, zeker weet dat het niet je eigen schuld is door gebruik van verkeerde middelen. Natuurlijk zijn er ook standaard ‘regels’ om je eikenhouten vloer schoon te maken.

  • Vegen: Het is van belang dat je de vloer elke week veegt met een zachte bezem of een Swiffer. Let er echt op dat je geen harde bezem gebruikt, deze kan namelijk krassen veroorzaken. Dit geld uiteraard ook voor je stoffer en blik. Soms is het gemakkelijker om even iets snel op te vegen, maar als je dan een krassend metalen blik en een harde stoffer gebruikt kan het ook mis gaan.
  • Stofzuigen: Dit doe je waarschijnlijk meerder malen per week. Geen probleem, als je maar een zachte borstel op je stofzuiger monteert. Anders is het ook op deze manier vragen om krassen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor je kruimeldief. Let er ook op dat je een niet te zware stofzuiger hebt, deze kan bijvoorbeeld deuken veroorzaken, of de wielen maken krassen op de vloer. Tegenwoordig zijn er veel draadloze stofzuigers te koop, deze hebben geen wielen en veroorzaken dus ook geen schade. Kijk hier voor de beste robotstofzuiger.
  • Afnemen met een dweil: Ik zeg bewust afnemen. Niet dweilen. Aan dweilen denk je al gauw aan lekker soppen met emmers water. Gebruik nooit te veel water op je houten vloer! Water en hout gaat niet lekker samen, het kan vlekken veroorzaken en de planken kunnen kromtrekken. Gebruik daarom een goed uitgewrongen dweil. Het belangrijkste is wel dat de vloer drie weken lang niet gedweild wordt wanneer er een laag olie, lak of wax is aangebracht.

steelstofzuiger aanbieding

Wat kan je doen om zoveel mogelijk vuil op de vloer te voorkomen?

Beginnen bij het begin. Als je natte schoenen en laarzen buiten laat, of in de garage scheelt dat al een heleboel viezigheid. Ook een goede droogloopmat bij de deur waar je binnenkomt houdt ze meeste viezigheid al tegen. Let er dan wel op dat je de mat ook goed schoonhoudt, anders heeft het nog weinig zin.

Waar kan je een eikenhouten vloer beter niet mee schoonmaken?

Te veel water is dus sowieso een slecht idee. Heel vochtig dweilen wordt zoals eerder gezegd niet aangeraden. Ook stoomreinigers op een eikenhouten vloer gebruiken is geen goed plan. In eerste instantie lijkt er niets aan de hand, maar bij langer gebruik zal je zien dat de kleur van het hout aangetast wordt.

De grootste don’t qua het schoonmaken van een houten vloer is toch echt: schoonmaakmiddel! Er wordt door verschillende sites aangeraden om groene zeep of azijn te gebruiken bij het schoonmaken van je houten vloer. Doe het niet! Deze schoonmaakmiddelen kunnen je vloer aantasten en de kleur van het hout verpesten. Ook schoonmaakmiddel met ammoniak of olie is geen goed idee. Hier kunnen lelijke, blijvende vlekken door ontstaan die je niet meer weg krijgt. Gebruik altijd het schoonmaakadvies dat de fabrikant je bij de vloer heeft meegegeven.

Een eikenhouten vloer schoonmaken hoeft dus helemaal niet veel werk te zijn. Bijhouden is eigenlijk al het halve werk. En de sfeer die zo’n prachtige vloer met zich mee brengt maakt uiteraard alles goed.

vloerverwarming header
error: Inhoud is beschermd!