hovenier header
Lifestyle

Elektrisch Skateboard, de werking, modellen en zijn ze legaal?

Een elektrisch skateboard is eigenlijk alweer heel normaal vergeleken met 5 jaar geleden. Je ziet ze regelmatig op straat. Maar is zo’n elektrisch aangedreven skateboard nou legaal, hoe werkt zo’n skateboard en welke modellen zijn er allemaal?

Nordvpn banner

De werking van een elektrisch skateboard

Een elektrisch skateboard is eigenlijk niet meer dan een longboard skateboard aangedreven door een elektrische motor. Deze borstelloze elektromotor is afkomstig uit de modelbouw wereld, waar deze compacte motoren al jarenlang worden gebruikt. Ze worden ook wel brushless motoren genoemd. Het type motor wat men gebruikt is er een met een lage KV, vaak 200 tot 300 KV. Door nu het voltage van de accu met de KV waarde van de motor te vermenigvuldigen krijg je het toerental.

Voor een elektrisch skateboard gaat de voorkeur uit naar een laag toerental. Immers je wilt graag trekkracht in plaats van snelheid. De motor is dan door middel van een riem met de aandrijfas verbonden. Dit heeft de voorkeur boven tandwielen.
aandrijving-elektrisch-skateboard

De accu is een lipo accu, ook weer afkomstig uit de modelbouw. Deze hebben relatief een laag gewicht, zijn compact en kunnen een grote stroom leveren. Zo kunnen ze snel worden opgeladen en hebben geen geheugen effect zoals bijvoorbeeld een NiMh accu. Voor de bediening kan je een zender gebruiken die normaal voor rc-auto’s wordt gebruikt.

Elektrisch skateboard zelf bouwen?

Het is mogelijk om zelf een elektrisch skateboard te bouwen als je handig bent en het juiste gereedschap hebt. Je kunt dan een bestaand longboard ombouwen en een “brushless motor” met een accu monteren.

Wat eigenlijk een betere en makkelijkere optie is, is om een kit te kopen. Dan is al het voorwerk al gedaan. Je koopt dan de aandrijving inclusief de wielen met aandrijfas. Je hoeft dan alleen nog maar de bestaande wielen van jouw skateboard te verwijderen en te vervangen door deze set.
Er zijn verschillende kits verkrijgbaar. Kijk eens op Amazon welke je kunt bestellen. Ze worden zo naar Nederland verzonden.

Wat is het beste elektrische skateboard?

De ontwikkeling van een elektrisch skateboard zit in een stroomversnelling. Ze worden steeds populairder en voordat je het weet kom je ze overal op straat tegen. Maar wat is nou het beste board wat je op dit moment kunt kopen?
Mijn favoriete skateboard is toch wel het boosted board met al zijn technische snufjes. Daarnaast is het eSnowbord van LEIF ook een hele gave optie. Evolve staat bij mij op de derde plaats. Wat mooi is aan hun boards is dat je ze kunt ombouwen van straatversie naar off-road versie.

Maar zo is er ook de “Big daddy” van FiiK, als we het toch over off-road rijden hebben. Werkelijk een monster van een skateboard.

Is een Elektrisch Skateboard legaal?

Laat ik de vraag anders stellen? Is een Elektrisch Skateboard verboden?
De wetgeving en regelgeving loopt op dit gebied altijd achter en op het moment dat er meer boards rondrijden dan komen er vanzelf regels.

Maar als we een elektrisch skateboard nou eens vergelijken met een elektrische fiets. Een elektrische fiets heeft ook een elektromotor die de fietser helpt voortbewegen. Een voorwaarde voor een elektrische fiets is dat je moet blijven mee trappen. Daarom valt deze fiets onder de normale fietsen.

Het elektrische skateboard kan ook worden gebruikt zonder motor. Dit geldt overigens niet bij alle modellen, maar in ieder geval wel voor de boosted board. Je kunt dit skateboard ook gebruiken zonder gebruik te maken van de elektrische aandrijving. Je zou de elektromotor dus kunnen zien als een ondersteuning bij het voortbewegen.
Vooralsnog zou ik er niet wakker van liggen of ze legaal zijn en gewoon lekker gaan skateboarden, ze worden gewoon verkocht en min of meer oogluikend toegestaan.

dakkapel header
error: Inhoud is beschermd!