vloer laten leggen header
Wonen

Het filter van de afzuigkap schoonmaken? Lees deze tips!

Hoe lang is het geleden dat jij dit filter hebt schoongemaakt? Daar moet je vast even goed over nadenken. Het is van de meeste mensen niet de favoriete klus, maar het is wel een belangrijke. Gelukkig zijn er tips om het filter van de afzuigkap schoonmaken gemakkelijker te maken, lees je mee?

drogisterij aanbieding bol

Waarom moet je het filter van de afzuigkap regelmatig schoonmaken?

Het doel van de afzuigkap is dat hij de dampen van het koken, en de geuren afzuigt. Logischerwijs neemt hij dus veel vet op. Die verzameling vet komt terecht in het filter van de afzuigkap. Als je dit niet vaak genoeg schoonmaakt heb je zelfs kans op brand! Wat je vast niet weet is dat fruitvliegjes ook gek zijn op vet, en zich zullen verzamelen in en rond je afzuigkap.

Om het ons iets makkelijker te maken hebben de meeste afzuigkappen tegenwoordig metalen filters, die in de vaatwasser mogen. Check wel even goed of ze echt van metaal zijn, er zijn namelijk ook filters van aluminium. En die kunnen niet in de vaatwasser. In oudere afzuigkappen zitten soms ook nog stoffen filters, die moeten om de twee maanden vervangen worden.

Het filter van de afzuigkap schoonmaken tips!

 • Dasty!?

  Een tip die goed werkt bij vette filters (en nog bij veel meer andere huishoudelijke klusjes) is Dasty. Dit schoonmaakmiddel wordt verkocht bij Wibra en is echt een wondermiddel. Als je het filter inspuit met ontvetter van Dasty en 20 minuten laat staan is het grootste werk al gedaan. Daarna poets je hem nog even na met heet water en een afwasborstel.

 • Biotex!

  Maak een sopje met groene Biotex en zet de filters daar in. Een half uurtje weken en je veegt ze daarna zo schoon.

 • En als laatste, het wondermiddel bakingsoda

  Baking soda is een kristalvormige poedersoort dat ook wel bekend staat als zuiveringszout, maagzout en natriumwaterstof carbonaat. Zet het filter in de gootsteen en giet er heet water overheen. Strooi daarna aan beide kanten baking soda en smeer dit goed uit. Gebruik een afwasborstel om het vet en vuil goed los te maken. Spoel het filter daarna grondig af. Baking soda werkt trouwens ook goed om vieze geurtjes te verwijderen!

Als je filters te groot zijn voor een sopje of de gootsteen zou je bijvoorbeeld je badkuip kunnen gebruiken. Al moet je daarna natuurlijk wel je bad weer schoonmaken.
Bevat je afzuigkap metalen filters? Dan is het schoonmaak plan simpel, zet ze in de vaatwasser en laat die het werk doen.
vaatwastabletten aanbieding

Schoonmaak stappenplan

 • Voor je iets uit elkaar haalt: kijk eerst hoe het in elkaar zit en maak een foto! Dat scheelt een hoop gepuzzel als je de filters straks weer teug wilt klikken. Bij de moderne afzuigkappen kan je de filters gemakkelijk los en weer vast klikken.
 • Maak een sopje met groene Biotex, spuit ze in met Dasty, of smeer ze in met baking soda. En laat dit 20 minuten of een half uur intrekken.
 • Schrob de filters goed schoon met een afwasborstel of schuursponsje.
 • Laat de filters drogen en klik ze terug in de afzuigkap.

Terwijl je filters aan het intrekken zijn in het sopje heb je mooi de tijd om de afzuigkap even schoon te maken. Ook deze kan je in sprayen met een ontvettend sopje. En daarna met heet water en een sponsje goed afpoetsen.

Met deze tips op zak wordt het filter van de afzuigkap schoonmaken een appeltje eitje 😉 !

vloer isoleren header
error: Inhoud is beschermd!