zonnepanelen header
Financieel

Geld lenen met een uitkering

Geld lenen met een uitkering kan nogal een uitdaging zijn. Dit komt vooral omdat kredietverstrekkers, zoals banken, steeds terughoudender zijn geworden en strenge garanties eisen. Een laag inkomen zoals een uitkering is dan een flink struikelblok, waarop een lening nogal eens wordt afgekeurd. Toch is een lening afsluiten wel degelijk mogelijk voor mensen met een uitkering die geld nodig hebben. Niet alleen maar bij onbetrouwbare geldschieters met woekerrentes. Er zijn goede sociale voorzieningen waar je, onder speciale voorwaarden, geld kunt lenen met een laag of helemaal geen inkomen.

algemeen banner bol.com

Bij een bank hoef je meestal niet aan te komen voor een lening met een uitkering. Rood staan mag, maar meestal niet erg veel, en onder strikte voorwaarden. Daarnaast is rood staan een van de duurste vormen van krediet. Beter is het, om als je echt direct geld nodig hebt, te kijken naar andere kredieten. Misschien kun je bijvoorbeeld geld lenen bij familie. Als dit ook niet gaat of je wilt dit liever niet, dan zijn er nog andere oplossingen waar je misschien voor in aanmerking komt. Ik heb het voor je uitgezocht!

Snel geld lenen met een uitkering

Heb je het geld direct nodig, dan zit je misschien niet te wachten op de (soms langdurige) bureaucratie die bij een aanvraag via een sociale bank komt kijken. De meeste commerciële kredietverstrekkers adverteren er immers mee dat je het geld de volgende dag al op de rekening hebt. Soms kom je daarvoor in aanmerking, bijvoorbeeld als je een minilening afsluit.

Je hebt bijvoorbeeld een uitkering, maar ook een eigen huis als onderpand. Maar meestal krijg je geen, of een heel ongunstige lening als je een laag inkomen hebt. Het kan dan toch beter zijn het te proberen bij familie of vrienden, of via de gemeente bij een kredietbank.

Geld lenen met WW-uitkering

Het is erg moeilijk om geld te lenen met een WW-uitkering. De WW is namelijk tijdelijk en wordt door veel kredietverstrekkers gezien als een voorbode van de bijstand. Banken tellen een WW-uitkering vaak niet eens mee als inkomen. Als je geen partner met een vast inkomen hebt, moet je goed kunnen aantonen dat je de lening op een andere manier zal kunnen terugbetalen. Bijvoorbeeld binnen de periode dat je een WW-uitkering ontvangt.

Geld lenen met laag inkomen

Er zijn speciale banken in Nederland (sociale banken of gemeentelijke kredietbanken) om geld te lenen voor mensen met een laag inkomen of andere financiële omstandigheden. Dan vraag je een zogenaamde sociale lening aan. Deze regeling is een gemeentelijke aangelegenheid. Dus als je een laag inkomen hebt, kun je bij de gemeente terecht voor het aanvragen van een sociale lening. Vaak moet je, naast een laag inkomen, aan nog wat eisen voldoen om in aanmerking te komen. De lening moet bijvoorbeeld voor een specifiek doel zijn en niet ‘zomaar’. Jouw gemeente kan je er alles over vertellen.

Een sociale lening is er dus voor mensen met alleen inkomen uit de bijstand, WW of een pensioen. Maar er zijn ook nog andere situaties denkbaar, waardoor je moeilijk een gewone lening kunt krijgen. Hiermee kun je ook in aanmerking komen voor een sociale lening. Je moet aan minstens een van deze criteria voldoen:

  • Jouw inkomen is minder dan 130% van het minimuminkomen;
  • Je hebt een negatieve BKR-registratie;
  • Als je in financiële problemen verkeert door bestaande schulden;
  • Je hebt een te hoge leeftijd (65+) om door een commerciële kredietverstrekker geaccepteerd te worden.

Lening met bijstandsuitkering

Geld lenen met een uitkering uit de bijstand is bij commerciële kredietverstrekkers, zoals de bank, meestal helemaal niet mogelijk. Dat komt omdat een bijstandsuitkering niet genoeg leencapaciteit oplevert. Het is wel een stabiele bron van inkomsten (anders dan een WW-uitkering, die tijdelijk is), maar een bijstandsuitkering is simpelweg niet genoeg inkomen voor een lening. Het is genoeg om minimaal van rond te komen, maar niet om er een extra financiële last bij te nemen, zoals een lening die terugbetaald moet worden. Tenminste, zo redeneren de banken.

In sommige gevallen heb je recht op een extra uitkering als je in de bijstand zit. Je hoeft dan niet te lenen. Vraag hiernaar bij je gemeente; zij kunnen je hierover informeren.
Moet je toch geld lenen met een uitkering? Een sociale bank is je beste optie. Als je onderhands leent bij familie of vrienden, of toch een commerciële kredietverstrekker vindt voor je lening, zorg dan voor een zo laag mogelijk totaalbedrag, en lage maandlasten. Zo drukt de lening het minst zwaar op je financiële lasten.

dakkapel header

No Responses

  1. Pingback: Een eigen Center Parcs huisje kopen | een droom of werkelijkheid
error: Inhoud is beschermd!