Een haag staat prachtig en geeft bovendien sfeer en een gevoel van luxe aan een tuin in vergelijking met een tuinhek. Het nadeel is wel dat de haag onderhouden moet worden. Afhankelijk van het soort haag moet je twee keer per jaar of soms wel om de zes weken de heg snoeien. Sommige mensen laten hun heg snoeien door een professional. Dan ben je er van af en heb je er zelf geen omkijken naar. Anderen doen het liever zelf. Waar moet je op letten bij het zelf snoeien van je haag of het inhuren van een hovenier? Daarover gaat dit artikel.
Heg snoeien buren
Soms kan het zijn dat je niet jouw eigen heg wilt snoeien, maar die van de buren. Het kan erg vervelend zijn als er overhangende takken in jouw tuin hangen maar de buurman of buurvrouw geen zin heeft om hier iets aan te doen, ook als je het al verschillende keren hebt gevraagd. Let er dan wel goed op dat je niet teveel weg snoeit. Dat kan juridisch gevoelig liggen en in dat geval kan het zo zijn dat je een schadevergoeding moet betalen. Staat de haag op een erfafscheiding dan mag je deze wel zelf snoeien.
Welke maand haag snoeien?
Wanneer je haag gesnoeid moet worden hangt af het soort. Hagen die het beste in mei of juni en augustus of september gesnoeid kunnen worden zijn coniferen haag, beukenhagen, haagbeuken, laurierkershagen, buxus haag, taxussen en glansmispels.
De Elaeagnus of olijfwilghaag hoeft alleen in september of augustus gesnoeid te worden. Let erop bij hagen die in de zomer moeten worden gesnoeid dat dit het beste gedaan kan worden voor de langste dag (half juni) en ruim voor de vorst. Een zuurbeshaag hoeft alleen in juli te worden geknipt. Hagen die het beste in het voorjaar (februari/maart) gesnoeid kunnen worden zijn hulsthagen en rimpelrooshagen.
Snoeitips heg
Wanneer je een haag gaat snoeien, zijn er een aantal zaken belangrijk. Ten eerste moet je weten hoe jouw haag het beste kan worden gesnoeid. Als het een wintergroene haag is (zoals een olijfwilg, hulst, laurier, buxus) moet je de haag scheren maar niet tot op het hout. Dat kan alleen bij de taxus, maar dan kan het wel een tijdje duren voordat de haag hersteld is.
Bladverliezende hagen zoals beukhagen, haagbeuken en zuurbessen kunnen beter tegen het snoeien. Het klinkt misschien onlogisch, maar hoe meer je de haag snoeit hoe dichter de begroeiing wordt en hoe minder gaten.
Heggen snoeien, makkelijk zelf doen
Je kunt een haag knippen maar je kunt deze ook snoeien met een elektrische heggenschaar. Dit laatste is zwaarder maar zal een egaler resultaat opleveren. Om een strakke lijn te krijgen kun je een touw spannen. Wanneer je meer ervaring krijgt in het snoeien zal je steeds vaker automatisch rechter snoeien.
Het is belangrijk dat de bovenkant van de haag meer wordt gesnoeid dan de onderkant zodat alle delen goed kunnen groeien. Pak je kettingzaag nog niet uit de kast op een stralende zomerdag, dit is een klus voor een koudere dag vanwege de kans op verbranding van de haag.
Heg snoeien door hovenier
Nu kan het zijn dat je een halve dag bezig bent geweest met je heg snoeien en deze helaas scheef gesnoeid is. Dat is natuurlijk erg jammer en dan is het begrijpelijk dat je het voortaan liever door een professional laat doen. Een hovenier kan de haag veel sneller snoeien dan dat je dat zelf kunt, vaak wel zeven keer sneller. Daarnaast heeft de hovenier veel verstand van hagen en weet je dus zeker dat je haag in goede handen is. De prijs van een hovenier ligt tussen de 35 en 55 euro plus extra kosten (verwijderen van snoeiafval, reiskosten).
Wil je weten wat een hovenier bij jou in de buurt kost? Vraag dan hier vrijblijvend tot 4 hovenier offerte aan voor een professional uit jouw regio.