alarmsysteem header
Reizen

Hoe overleef je een hotelbrand? Wat moet je doen?

Het kan iedereen overkomen die op reis gaat. Wat doe je als je wakker wordt in een hotelbrand? Wat doe je als de rookmelder afgaat en je wordt wakker uit een diepe slaap? Als je hier nog niet eerder over hebt nagedacht, zal een hotelbrand je verrassen. En er is een kans dat je fouten maakt die gemakkelijk kunnen worden voorkomen als je dit artikel leest. Wat moet je doen bij een hotelbrand? Weet jij het?

Nordvpn banner

Bij een hotelbrand de rookmelder niet serieus nemen?

Als stewardess breng ik door het reizen veel tijd door in allerlei hotels over de hele wereld. En ik kan uit ervaring vertellen dat het mij is overkomen. Geen echte brand, maar een rookmelder die mij ’s morgens vroeg wakker maakt.

Ik verbleef in een hotel in Parijs toen het gebeurde. We gebruikten dit hotel tijdens elke nachtstop in Parijs, dus ik was er vaak geweest. Die ochtend toen het rookalarm afging, trok ik mijn kleren aan en ging naar beneden. Er was geen spoor van rook. Het bleek dat een hotelgast een broodje in de broodrooster in de ontbijtruimte had gedaan en de broodrooster stond recht onder een rookmelder.
Het was dus loos alarm.

De tweede keer dat ik werd gewekt door het geluid van een rookmelder, was in het hetzelfde hotel. En je raadt het al, ik draaide me om en ging weer slapen. Ik ging er vanuit dat het loos alarm was.

Wanneer een rookmelder je waarschuwt voor een mogelijke brand in een hotel, moet je dit altijd zeer serieus nemen!

Doe dus niet zoals ik deed. Wanneer je de nacht in een hotel hebt doorgebracht en je stapt je kamer binnen, neem dan even de tijd om naar de plattegrond aan de binnenkant van de deur van je hotelkamer te kijken.

plattegrond bij evacuatie in een hotel
Dit is het slimste om te doen. Zoek de dichtstbijzijnde uitgang op de kaart voordat je onder de douche stapt. Het duurt maar een paar minuten, maar het kan je leven redden bij een hotelbrand.
Maar dit is niet het enige dat u kunt doen om uw overlevingskansen te vergroten wanneer het hotel waarin u verblijft in brand staat.

Hoe overleef je een hotelbrand?

Kijken naar de kaart voor de dichtstbijzijnde uitgang is de eerste stap. Bekijk de gang en tel de deuren naar de dichtstbijzijnde brandtrap. Wat is de locatie van de dichtstbijzijnde brandblusser? Zijn er oriëntatiemarkeringen in de gang, zoals een frisdrankautomaat, die je helpen je weg te vinden als de gang vol rook staat.

Zelden is brand de doodsoorzaak bij een hotelbrand. De meeste slachtoffers overlijden door het inademen van giftige rook. Dus als je probeert te ontsnappen en de gang staat vol rook, blijf dan op handen en voeten dicht bij de grond en kruip naar de dichtstbijzijnde uitgang. Je kunt een natte handdoek als filter over je mond gebruiken.

Elk hotel in China waar ik verbleef, lag er in elke hotelkamer een gasmasker. Ik heb dit in andere hotels nog niet eerder gezien.

Als je de brandtrap kunt bereiken, gebruik dan nooit de lift om naar beneden te gaan. Gebruik altijd de trap.
hoe overleef je hotel brand tips

Tips wat te doen bij een hotelbrand

Het begint allemaal met een goede voorbereiding zodat je weet wat je moet doen!

  1. Zorg ervoor dat je de kamersleutel altijd op dezelfde plek legt als je in een hotel overnacht. Als er rook in je hotelkamer is, moet je je kamersleutel kunnen vinden, want die heb je nodig als je moet evacueren.
  2. Probeer ook een zaklamp mee te nemen als je op reis gaat. De meeste mobiele telefoons hebben een ingebouwde zaklamp.
  3. Als je de kamer verlaat, doe dan altijd de deur dicht. Een deur is minimaal 20 minuten bestand tegen brand. Als de nooduitgangen geblokkeerd zijn en je terug moet naar je kamer, heb je jouw kamersleutel bij je.
  4. In deze situatie is het slim om de badkuip met water te vullen. Gebruik natte handdoeken en lakens om de kieren en gaten in de deur te blokkeren om de rook buiten te houden.
  5. Vul ook de vuilnisbak met water. Je kunt dit gebruiken om de deur en de muren te koelen als ze heet worden.
  6. Als de rook zo dicht wordt dan kan je een raam breken om je hoofd naar buiten te steken.
  7. Sommige mensen vragen altijd om een ​​hotelkamer aan de straatkant op een lagere verdieping die bereikbaar is via de ladder van de brandweerwagen. Dus als er brand is, hebben ze een kamer aan de zijkant van het hotel waar de brandweerwagen staat. Het is zo gemakkelijker om te ontsnappen.

Hopelijk krijg je nooit te maken met een hotelbrand en hoef je de tips uit dit artikel ook nooit toe te passen.
Als je suggesties hebt die ik hier vergeet te vermelden, reageer dan gerust en ik zal het aan dit artikel toevoegen.

Lees ook: Is vroegboekkorting of een last minute vakantie goedkoper?

Nordvpn banner
error: Inhoud is beschermd!