dakkapel header
Reizen

Is vroegboekkorting of een lastminute vakantie voordeliger?

Sommige mensen zijn er alweer druk mee bezig, anderen hebben zelfs al geboekt. De zomervakantie! De vroegboekkortingen worden je om de oren geslingerd in deze tijd van het jaar. Terwijl veel mensen zelfs nog op wintersport moeten, staan alle zomervakanties alweer klaar om geboekt te worden. Maar wat is nu eigenlijk voordeliger? Nu boeken met vroegboekkorting of wachten tot vlak voor vertrek en gaan voor een lastminute?

drogisterij aanbieding bol

Wat is het verschil tussen vroegboekkorting en een lastminute deal?

Vroegboekkorting wordt aan het begin van het jaar gegeven, tot en met februari. Reizen gaan voor lage prijzen over de toonbank, vaak wel 50% voordeliger (althans, dat is hoe ze aangeprezen worden). Bij een lastminute boek je pas vlak voor vertrek. Kamers en vluchten die over dreigen te blijven gaan vaak tegen leuke prijsjes de markt op, dus als je zo geduldig bent om lang te wachten met boeken kan je dit een hoop geld schelen.

Is vroegboekkorting of een lastminute vakantie voordeliger?

Een heel eenduidig antwoord is hier eigenlijk niet op te geven. Vroegboekkortingen lijken vaak erg hoog, het nadeel is alleen dat er vaak nog veel bijkomende kosten zijn. Een reis kan zo twee keer zo duur uitvallen dan hij oorspronkelijk aangeboden wordt. Omdat de bagage er nog bij moet, de luchthavenbelasting, reis- en annuleringsverzekering, boekingskosten en noem het allemaal maar op.

Ook worden de reizen vaak aangeboden vanaf bepaalde ‘goedkope’ luchthavens. Als je dan vanaf een andere luchthaven wilt vertrekken, ben je opeens veel duurder uit. Of de vluchttijden zijn ongunstig en de prijzen vliegen omhoog als je een vlucht eerder of later kiest. Lastminute vakanties kunnen erg voordelig zijn, maar ook hier zitten haken en ogen aan. Als de zomer in Nederland ineens tegen blijkt te vallen, wil iedereen alsnog naar de zon. En gaat iedereen op het laatste nippertje boeken. De reisorganisaties maken daar gretig gebruik van door de prijzen omhoog te gooien als de vraag hoog is.

Heb jij expres gewacht met boeken op die scherpe lastminute? Dan ben je dan waarschijnlijk duurder uit omdat de prijzen alleen maar gestegen zijn in plaats van gedaald. Het is en blijft dus een gok.

verschil vroegboekkorting of een lastminute vakantie

Welke variant past het beste bij jou?

  • Vroegboekkorting

    Reis je met kinderen? Zit je vast aan schoolvakanties? Boek dan vroeg. In het hoogseizoen zijn de reizen nu eenmaal duur. En de kans dat je met een gezin een fijne lastminute gaat vinden is kleiner, dan wanneer je alleen gaat backpacken of als stel op vakantie gaat. Het zorgt voor een hoop rust als je die reis eenmaal hebt uitgezocht.

    De kinderen kunnen lekker vroeg beginnen met de voorpret en je hebt de zekerheid dat je kunt gaan wanneer je wilt gaan. Zeker in het drukke seizoen zijn de vakanties snel uitverkocht. En als je wat eisen stelt en bijvoorbeeld een familiekamer zoekt, is de kans groot dat dit op het laatste nippertje niet meer gaat lukken.

  • Last minute

    Ben je niet afhankelijk van een bepaalde periode? Als je zelf kunt beslissen wanneer je weg wilt kan een lastminute zeker zijn voordelen hebben. Zeker als je alleen of met zijn tweeën gaat en niet een te hoge eisenlijst hebt. Als je op doordeweekse dagen kunt vertrekken, is dat vaak ook voordeliger dan wanneer je vast zit aan het weekend.

    Voordeel van lastminute boeken is ook dat je je vakantiegeld ervoor kunt gebruiken, omdat je ook pas lastminute betaald. Je moet alleen wel tegen ‘onzekerheid’ kunnen en de voorpret missen, maar voor sommige mensen is dat juist de sport om zo laat mogelijk een zo scherp geprijsd mogelijke vakantie te vinden.

Het is dus niet echt goed te zeggen wat nu goedkoper is en op welke manier je geld bespaart. Wel hangt het echt al van wat je behoeftes zijn. Ben je iemand van zekerheid of juist niet? Wil je een maand op vakantie of maar een paar dagen? Gaat je hele gezin of vriendengroep mee of reis je alleen? Allemaal factoren die beslissen of een vroegboekkorting of lastminute vakantie voordeliger is. Doe wat het best bij jou past, fijne vakantie!

Lees ook: Privé jet huren? Tips hoe je dat goedkoop doet!

dakkapel header
error: Inhoud is beschermd!