zonnepanelen header
Lifestyle

Hoe werkt een DNA vaderschapstest?

Een DNA vaderschapstest wordt gebruikt om met grote nauwkeurigheid vast te stellen of iemand wel of niet de vader van een kind is. Dit kan uitkomst bieden wanneer het onduidelijk is wie de vader van een pasgeboren kindje is, of wanneer iemand bijvoorbeeld op zoek is naar zijn of haar biologische vader. Het kan immers altijd gebeuren dat er hier onduidelijkheid over bestaat. Het doen van een DNA vaderschapstest is dan een makkelijke en zeer betrouwbare manier om uitsluitsel te geven. In dit artikel geef ik wat meer achtergrond en uitleg over de DNA vaderschapstest en de manier waarop de DNA vaderschapstest werkt.

drogisterij aanbieding bol

De gemoedsrust test

Om met een DNA test vaderschap te testen, heeft men doorgaans de keuze tussen het doen van een zogenaamde gemoedsrust test of een rechtsgeldige test. De gemoedsrust test kan iedereen gewoon zelf thuis afnemen en opsturen naar het laboratorium. Deze testen zijn zeer geschikt voor mensen die bepaalde vermoedens willen bevestigen of zekerheid willen omtrent een situatie rondom de relatie tussen een kind en een potentiële vader.

Bij een gemoedsrust test is echter geen sprake van rechtsgeldige resultaten, aangezien er geen controle is op de manier waarop men de DNA test afneemt. Is er geen sprake van belang voor het op rechtsgeldige wijze uitvoeren van de vaderschapstest, dan kan je met de gemoedsrust test prima uit de voeten.

De rechtsgeldige test

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat er bepaalde consequenties verbonden zijn aan het doen van een vaderschapstest die vragen om een rechtsgeldige uitkomst. Het is in dit geval niet mogelijk om de vaderschapstest zelf vanuit huis af te nemen en op te sturen naar het laboratorium.

Voor een rechtsgeldige test moet een daartoe erkend persoon de test afnemen en garant staan voor de juiste afname van de test. In de praktijk gaat het er om dat er voor een rechtsgeldige test zekerheid moet bestaan over de vraag of het dna van de test ook daadwerkelijk bij de juiste persoon is afgenomen.

Lees ook: Welke testen kan je tijdens de zwangerschap kan je laten doen?

Hoe werkt een vaderschapstest eigenlijk?

Bij een DNA vaderschapstest of verwantschapstest, vergelijkt men het DNA profiel van twee personen. Daarbij kijkt men naar plekken in het DNA profiel waarin het DNA van alle mensen verschillend is. Is er op deze plekken sprake van bepaalde overeenkomsten, dan vertelt dit ons iets over de relatie tussen de twee personen wiens DNA in de test is meegenomen.

Bij een DNA vaderschapstest vergelijkt men het DNA van een potentiële vader en een kind op 20 plaatsen. Het gaat hierbij om plaatsen waarop het te verwachten is dat het DNA van het kind overeen zou komen met dat van de vader. Komt het DNA op deze plaatsen inderdaad overeen, dan is met grote zekerheid, vaak 99,999% of meer, te stellen dat de geteste man inderdaad de vader van het kind is.

Het is doorgaans niet mogelijk om met 100% zekerheid te testen, omdat door de test niet uit te sluiten is of er geen grote overeenkomst is tussen het DNA van de geteste man en de daadwerkelijke vader. Maar in de praktijk levert een dergelijk testresultaat wel 100% zekerheid. Waar het gaat om het uitblijven van overeenkomsten in het geteste DNA materiaal. Dan kan wel direct met 100% zekerheid gesteld worden dat de geteste man niet de vader van het geteste kind is.

Lees ook: Minder goed verzekerd na uitslag DNA test?

woning isoleren header
error: Inhoud is beschermd!