woning isoleren header
Lifestyle

Minder goed verzekerd na uitslag DNA test?

Een meerderheid van de Nederlanders veronderstelt dat een DNA-test mogelijk tot problemen leidt bij het afsluiten van een levensverzekering. Dat is gebleken uit een onderzoek dat eerder is uitgevoerd door het Erfocentrum. Nu zijn er uiteraard allerlei verschillende soorten DNA-testen uit te voeren, zoals via Vaderschapstest.nu en is het genoemde onderzoek heel specifiek geweest. De vraag is wat dat betreft dan ook niet eenduidig te beantwoorden, want DNA-testen zijn in allerlei variaties beschikbaar.

drogisterij aanbieding bol

Medische geschiedenis

Bij het afsluiten van verschillende soorten verzekeringen speelt de medische geschiedenis van de aanvrager een belangrijke rol. Het genoemde onderzoek is gericht op levensverzekeringen, maar ook bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is de medische geschiedenis van belang.

DNA bevat een schat aan informatie

Het DNA van elk individu voorziet in een schat aan informatie. Bijvoorbeeld over de afkomst van voorouders, maar ook met betrekking tot familierelaties. Zo is het ook mogelijk om een DNA profiel op te laten stellen aan de hand van een test.

Erfelijke aandoening zichtbaar met DNA-test

Erfelijke aandoeningen zijn met bepaalde technieken op te sporen. In die zin is het voor te stellen dat verzekeraars minder snel geneigd zijn om een verzekering te laten afsluiten als een DNA test een erfelijke aandoening aan het licht brengt, die gevolgen heeft voor de gezondheid van de aanvrager. Of het in de praktijk ook zo werkt, is nog maar de vraag.

Lees ook: Welke testen kan je tijdens de zwangerschap laten doen?

Erfelijkheidsonderzoek door DNA-test en de verzekering

In de praktijk blijkt het zo te werken dat de meerderheid van de verzekeraars die arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en levensverzekeringen aanbieden, niet vragen wat de uitkomsten zijn van een erfelijkheidsonderzoek. De verzekeraars baseren zich daarbij op de regelgeving die van toepassing is met als doel om mogelijke drempels voor het laten uitvoeren van een erfelijkheidsonderzoek weg te nemen.

Overigens is het toegestaan dat verzekeraars bij hoge verzekerde bedragen dat wel doen, maar in de praktijk gebeurt het dus niet.

Gezondheidsverklaring

Het is niet zo dat de medische geschiedenis of eventuele erfelijke aandoeningen geen rol spelen bij het afsluiten van een verzekering. Integendeel zelfs. Want bij het afsluiten van bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering vraagt de verzekeraar aan de aanvrager om een gezondheidsverklaring in te vullen. Deze gezondheidsverklaring vormt vervolgens al dan niet aanleiding om nader onderzoek in te stellen naar de medische situatie.

Hogere premie

Het is mogelijk dat een verzekeraar een aanvrager uitsluit van de verzekering en dus geen toegang verleent tot een dekking voor arbeidsongeschiktheid. Indien de gezondheidssituatie daartoe aanleiding geeft, is het eveneens mogelijk dat een verzekeraar de aanvrager toelaat tot de verzekering, maar dan wel een extra hoge premie vraagt.
Uit bovenstaande blijkt dat een DNA-test op zich niet leidt tot een situatie van minder goed verzekerd zijn.

Lees ook: Wat is de waarheid achter roken?

nordvpn banner2
error: Inhoud is beschermd!