dakkapel header
Energie

Is mijn huis en dak geschikt voor zonnepanelen?

Wilt u weten of uw huis en dak geschikt voor zonnepanelen zijn? Om daarachter te komen, zal u moeten kijken of uw huis voldoet aan verschillende voorwaarden. Want wat heeft u eraan als op uw dak geen direct zonlicht valt? Wist u dat zonnepanelen op plat dak mogelijk is met een ingenieus systeem, voor een optimaal resultaat? De zogenaamde zonneschans? Ik vertel u er alles over.

drogisterij aanbieding bol

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Als u zonnepanelen wilt aanschaffen is het belangrijk om dit vooraf te weten: is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? Niet ieder dak is namelijk geschikt voor zonnepanelen. Het is daarom handig om te checken of dit het geval is. Als u dit niet vooraf controleert en naderhand blijkt dat uw dak niet geschikt is, zit u met een hoop gedoe. Dit wilt u logischerwijs voorkomen en daarom zal u eerst research moeten doen.

Op dit moment is bijna ieder dak geschikt voor zonnepanelen. Er zijn echter uitzonderingen. Daken die om bouwkundige redenen niet geschikt zijn voor zonnepanelen zijn:

  • Platte daken met sedum: dit zijn daken waarover sedum (vetplanten) groeit.
  • Rieten daken: dak dat gemaakt is van eenjarig riet. Is heel populair bij steile daken, die een hoek van meer dan 45 graden hebben.
  • Leien, fels, PVC en damwand daken: heeft een vlakke vorm en wordt vaak gebruikt bij de luxere huizen.
  • Schuine daken van mastiek of golfplaten: wordt vaak gebruikt bij de wat goedkopere daken.
  • Bitumen dak: vaak nog wel geschikt, alleen wanneer deze een grotere hoek dan 5 graden hebben niet meer.
  • Daken met rondingen, steeldeckpanelen en shingles: maken het aanleggen van zonnepanelen moeilijk.
  • Zachte isolatie daken: niet geschikt voor zonnepanelen.
  • Slechte daken (met asbest): op slechte daken worden geen zonnepanelen aangelegd. Beter kunt u eerst het dak vervangen of repareren.
Nordvpn banner

Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen?

Of uw huis geschikt is voor zonnepanelen hangt ook van verschillende factoren af. Niet altijd is een huis geschikt voor zonnepanelen, ondanks dat het dak dat wel is. Aan de hand van onderstaande factoren kunt u erachter komen of uw huis geschikt voor zonnepanelen is.

Ten eerste is het noodzakelijk dat het huis uw eigendom is, of dat u schriftelijke toestemming heeft gekregen van de verhuurder van het huis. Als dit niet het geval is, kunt u helaas geen zonnepanelen plaatsen.

Daarnaast moet uw huis voldoende licht opvangen. Het dak waarop u de zonnepanelen wilt plaatsen moet gericht zijn op het zuidoosten tot zuidwesten. Zo zal er voldoende licht zijn voor de zonnepanelen. Natuurlijk is dit niet noodzakelijk, echter wordt dit wel ten strengste aangeraden. Het zou zonde zijn van de zonnepanelen wanneer deze niet optimaal gebruikt worden. Let dus op dat uw dak in de goede richting gericht is.

Of zonnepanelen op het dak geplaatst kunnen worden is ook afhankelijk van het dakoppervlak. Per zonnepaneel moet u rekening houden met ongeveer 1 meter bij 1,66 meter. U heeft minimaal 5 vierkante meter dak nodig om zonnepanelen te plaatsen. Heeft u dit niet? Dan kunt u helaas geen zonnepanelen op het dak plaatsen.

Want een van de belangrijkste factoren is het zonlicht. Uw dak heeft direct zonlicht nodig. Wat houdt dit precies in?
Er moeten geen omstandigheden aanwezig zijn die het zonlicht belemmeren. Hier kunt u bomen, andere gebouwen, schoorstenen, dakranden, etc. onder verstaan. Dit zal de lichtopbrengst verlagen, waardoor niet maximaal geprofiteerd kan worden van de zonnepanelen.

Als laatste moet uw huis aangesloten zijn op een elektriciteitsnetwerk. Dit wordt nog al eens vergeten, maar dit is ook nodig bij het plaatsen van zonnepanelen.

Zonnepanelen op plat dak

Naast zonnepanelen op een steil dak, kunnen zonnepanelen ook op een plat dak geplaatst worden. Op een plat dak worden de zonnepanelen in speciale consoles geplaatst, dit worden ook wel een zonneschans genoemd. Hierdoor komen de panelen schuin te staan en kunnen ze optimaal gebruik maken van de zon. Zonnepanelen op plat dak zijn vaak erg kwetsbaar voor windstormen. Daarom worden de consoles, of de zonneschans voor zonnepanelen gevuld met ballast (zandzakken, stenen of grind).
Wilt u meer weten over de zonneschans? Kijk dan eens in de webshop van Atonex, leverancier van de schans voor zonnepanelen.
zonneschans zonnepanelen plat dak

Eenvoudig checken of uw huis geschikt is

Het is niet voor iedereen eenvoudig om te controleren of hun huis geschikt voor zonnepanelen is op het dak. Hiervoor is een handige tool ontwikkelt door Zonatlas. In deze tool kunt u eenvoudig uw postcode en huisnummer invoeren, waarna de opbrengst van de zonnepanelen berekend wordt. Zo weet krijgt u direct antwoord op de vraag: Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen of nog beter is mijn huis geschikt voor zonnepanelen?

woning isoleren header
error: Inhoud is beschermd!