vloer isoleren header
Lifestyle

Een huisdier nemen, aan beginnen ja of nee?

Het klinkt zo leuk, een huisdier. Lief, zacht, om mee te knuffelen en om mee te spelen. Goed voor de kinderen, goed voor de sfeer. Steeds vaker worden huisdieren gedumpt omdat de ‘baasjes’ er geen zin meer in hebben. Dierenasiels zitten overvol met afgedankte beestjes. Dus om even met een oude wijsheid te strooien: “bezint eer ge begint”. Wat komt er allemaal kijken bij een huisdier nemen?

Nordvpn banner

De vijf meest gehouden dieren als mensen een huisdier nemen!

Als gezinnen een huisdier nemen dan zijn deze huisdieren populair:

 1. Aquariumvissen:

  Een goudvis in een vissenkom is niet al te ingewikkeld, al is het bij ons thuis vaak genoeg mis gegaan. Als we er twee hadden bleef er altijd maar 1 over. De kom moet schoongemaakt worden, de vis moet eten. Maar dat is ook alles. Bij ons zijn er vroeger veel vissen de vijver in gegaan, omdat we ‘geen zin’ meer hadden. Niet het beste voorbeeld, al bleven ze in de vijver wel langer leven dan in de kom. Bij tropische vissen komt meer kijken: filters, beplanting, verlichting, watertemperatuur. Lees je eerst goed in voor je hier aan begint!

 2. advertentie dierenvoer

 3. Vijvervissen:

  Deze vissen zijn er in allerlei soorten. Bij mijn ouders in de vijver zaten dus goudvissen. In de winter ging er een ijsvrijhouder in de vijver, zodat deze niet dicht vroor. Dat was dat.
  Toen mijn man en ik een huis met tuin kochten wilde hij een koivijver. Prachtig, maar wat een werk! Het zijn kostbare vissen en je hebt verschillende filters nodig.

  In de zomer moesten we om de zoveel dagen een deel van het water wegpompen en weer bijvullen, omdat de temperatuur te hoog werd en het zuurstofgehalte te laag. (Water is ook niet gratis he?). De pompen draaien 24/7 door en kosten dus ook stroom.
  Koikarpers zijn ook behoorlijk gevoelig voor infecties, als ze ziek zijn moet er medicatie gegeven worden. Als je al een ‘koidokter’ kan vinden in de buurt. Die van ons moest van 100km verderop komen, die komt ook niet voor niks.

  Kortom: er gaat veel tijd en geld in zitten in zo’n huisdier nemen. We hadden een rooster over de vijver liggen tegen de reigers. Voor we dat hadden heb ik meer dan eens met een theedoek een vis terug moeten gooien die op de kant was gesprongen. Het spreekt voor zich dat ik blij ben dat we de vijver uiteindelijk dicht hebben gedaan (nadat we de vissen een nieuw huis hadden bezorgd, uiteraard).

 4. Katten:

  Ik weet niet anders dan dat wij thuis een kat hadden. Toen wij gingen samenwonen wilde ik graag een kat, uiteindelijk kregen we Cato. Katten doen waar ze zin in hebben, wanneer ze er zin in hebben. Geef ze een bak brokken en een kattenluik en je hebt er geen kat aan.

  Toch hebben ze wel verzorging nodig, al doet het ene baasje dat iets intensiever dan het andere. In alle eerlijkheid moet ik zeggen dat ik onze kat nog nooit voor prikjes mee naar de huisarts heb genomen. Toen we Cato kregen was hij (ja, hij: we dachten een poes mee naar huis te krijgen, een paar weken later bleek het een kat) ingeënt. We hebben hem laten castreren en chippen, ondertussen is hij 7 jaar en nooit meer bij de dierenarts geweest. Ik geef hem braaf om de paar maanden vlooiendruppels en een wormenkuur. Maar dat is ook alles.
  Het handige van een kat als huisdier nemen vind ik dat hij prima een nachtje alleen thuis kan zijn. Als wij op vakantie zijn vraag ik familie in de buurt om elke dag even water en brokjes bij te vullen en dat gaat al jaren goed. Weinig werk mee dus.

 5. Vogels:

  Kanaries, parkieten, papegaaien. Zeker de laatste zijn een aankoop voor het leven, deze dieren kunnen echt heel oud worden. Wij hadden vroeger thuis een kanarie als huisdier in een kooitje. Die kooi stond op een voet. Ook hadden we een hond en een kat. Je raad het al, dat ging niet goed. De volgende kanarie ging weer in een kooitje, maar deze keer op de kast. Dat ging jaren goed. Zo goed dat wij niet door hadden dat hij al weken dood was (mijn moeder wel hoor, die had de lege kooi laten staan om te kijken hoe lang het zou duren voor we erachter kwamen).

  Moraal van het kanarie verhaal: zorg dat het beestje op een veilige plek staat, zodat andere dieren er niet bij kunnen. Ook bij het houden van vogels als huisdier in een volière komt van alles kijken. Zo is het belangrijk dat de natuurlijke leefomgeving goed nagebootst wordt en dat er een goed nachtverblijf is.

 6. hond als huisdier nemen

 7. Honden

  Labradors en herders zijn de populairste hondenrassen in ons land. Bedenk je goed dat een hond als huisdier neemt hij elke dag een paar keer moet wandelen. Niet alleen om zijn behoefte te doen. (Geloof me, de buren vinden het niet leuk als je de hond dat in de achtertuin doet). Ook om aan zijn beweging te komen en zijn energie kwijt te kunnen. Een hond wil ook uit als het regent, stormt of sneeuwt. Zeker als puppy hebben ze veel aandacht nodig. Want ze moeten er ’s nachts nog een keer uit, een paar keer per dag eten en opvoeding, anders breken ze je hele huis af. Ook hondenvoer, een mand, riem, puppycursus en alle andere dingen die erbij komen kijken brengen behoorlijke kosten met zich mee.

 8. Welk huisdier past bij mij en mijn levensstijl?

  Ben je veel thuis? Of juist niet? Hoeveel tijd heb je? En heb je dan ook zin? Je zou het misschien niet denken na mijn huisdieren historie, maar wij leerden thuis dat je een dier neemt voor het leven. Je doet hem niet weer weg omdat je geen zin hebt om het hok schoon te maken (alleen de vissen mochten dus verhuizen naar de vijver).
  De hond van mijn ouders is net vorige week ingeslapen, het beestje was 14 jaar. De hond die ze daarvoor hadden is 15 geworden en ook de kat tikte de 16 aan. Besef je dus goed dat een dier echt heel lang een onderdeel van je gezin kan zijn!

  Ben je toch overstag en wil je een huisdier nemen? Kijk dan eerst eens bij dierasiels in de buurt, ze zitten overvol met dieren die een nieuw huisje zoeken!

  vloer laten leggen header
error: Inhoud is beschermd!