zonnepanelen header
Wonen

Luchtvochtigheid in huis

Sta je wel eens stil bij de luchtvochtigheid in huis? Veel mensen zijn zich er niet van bewust, maar een goede luchtvochtigheid heeft een grote invloed op het binnenklimaat en is bovendien beter voor je gezondheid. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen de relatieve en de absolute luchtvochtigheid. Wanneer het gaat om de lucht in huis, dan hebben we het over relatieve luchtvochtigheid. Deze wordt uitgedrukt in een percentage; hoeveel waterdamp bevat de lucht gedeeld over hoeveel vocht die lucht maximaal kan bevatten. Factoren als temperatuur en luchtdruk zijn hierop van invloed. Bij absolute luchtvochtigheid worden deze factoren niet meegenomen.

Nordvpn banner

Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?

Het ideale luchtvochtigheidspercentage in huis ligt tussen de 40% en 60%. Is het percentage minder dan 40%, dan spreken we van een te lage luchtvochtigheid. Is het hoger dan 60% dan is de luchtvochtigheid in huis juist te hoog. Een te hoog of laag percentage kan gezondheidsklachten opleveren en bovendien ongunstig van invloed zijn op je huis.

Te droge lucht in huis

Bij droge lucht kun je last krijgen van een droge huid, droge ogen, barstjes in je lippen en geïrriteerde luchtwegen. Doordat hout krimpt door uitdroging kunnen ook houten onderdelen van je huis gaan scheuren of barsten. Je kunt hierbij denken aan de kozijnen, vloer en houten meubelen.

Te vochtige lucht in huis

Ook teveel vocht in de lucht is niet goed. Mensen kunnen hun warmte dan niet goed kwijt via de lucht en krijgen het warm en benauwd. Te veel water in de lucht kan voor schimmel in huis zorgen en houten onderdelen kunnen vocht opnemen en daardoor uitzetten. Dit geldt ook weer voor de meubels, kozijnen en vloeren. Een heel ander probleem, maar niet onbelangrijk, is dat het meer energie kost om dit soort vochtige lucht te verwarmen. Dit merk je in hogere stookkosten.

Hoe verbeter je de luchtvochtigheid?

De eerste stap is te meten wat het huidige luchtvochtigheidspercentage precies is. Dit kun je doen met een hygrometer. Dit is een soort thermometer, maar dan voor het percentage vocht in de lucht. Je hoeft de hygrometer alleen maar op de gewenste plek neer te zetten (het kan slim zijn om meerdere te plaatsen in verschillende ruimtes) en de meter zal het percentage weergeven. Zoals gezegd is een percentage tussen 40% en 60% goed. Zit de luchtvochtigheid in huis daarboven of -onder, dan is het tijd om actie te ondernemen.
luchtvochtigheid in huis meten

Droge lucht? Luchtvochtigheid in huis verhogen

Om droge lucht vochtiger te krijgen kun je verschillende dingen doen. Zo kun je water laten verdampen op of aan een radiator. Hiervoor zijn speciale bakjes te koop, die je aan de verwarming kunt hangen, maar je kunt ook een schaaltje water neerzetten. Het water verdampt door de warmte en zorgt voor meer vocht in de lucht. Er bestaan ook luchtbevochtigers, waar je water in doet en die vervolgens stoom afgeven. Dit is een betere oplossing, zeker voor mensen met een houten vloer.

Vochtige lucht? Luchtvochtigheid in huis verlagen

Vocht komt op allerlei manieren in huis. Douchen, koken, wassen, maar ook ademhalen en zweten zorgen voor meer vocht in de lucht. Je kunt vocht aan de lucht onttrekken door een airco of een ontvochtiger te plaatsen. Sommige airco’s hebben een ingebouwde ontvochtiger. Een airco koelt de lucht, waardoor deze minder vochtig wordt, terwijl een ontvochtiger echt vocht uit de lucht haalt. Een andere optie is de vochtvreter. Dit is meestal een bakje met korrels gemaakt van calciumchloride, die helpen de luchtvochtigheid te verbeteren.

Ventilatie en luchten

Ventileren zorgt voor een betere luchtvochtigheid in huis. Ventilatie is iets anders dan luchten. Luchten gebeurt bij het openen van ramen of een deur, terwijl ventileren 24 uur per dag gebeurt. Ventileren heeft een continue invloed op de luchtvochtigheid en is daarom beter.

vloer isoleren header
error: Inhoud is beschermd!