hovenier header
Lifestyle

Wat is de waarheid achter roken?

Het is weer oktober, bijnaam stoptober. De maand waarin we weer massaal stoppen met roken. Vanaf januari 2020 wordt “Stoppen met roken” zelfs volledig vergoed door je zorgverzekering. Je bent dus geen eigen risico meer kwijt als je mee doet aan een stoppen-met-roken programma. Er zijn verschillende methodes om te stoppen met roken, waarbij de huisarts je kan helpen. Toch blijven ‘verstokte’ rokers vaak roken. Waarom? Wat is de waarheid achter roken?

drogisterij aanbieding bol

Waarom blijven zoveel mensen roken? Zelfs met alle kankerwaarschuwingen!

Nou, hoe zou dat nu komen? Omdat het zo enorm verslavend is natuurlijk. Sigarettenfabrikanten stoppen allerlei synthetische ingrediënten in onze tabak. Ingrediënten die ervoor zorgen dat je steeds weer een nieuwe sigaret wil opsteken. Ze zorgen ervoor dat je hersenen hunkeren naar nicotine. Net zoals je verslaafd kunt zijn aan suiker, alcohol of endorfine (een stof die je aanmaakt door te trainen). Door te roken maak je een hormoon aan waardoor je je weer goed voelt.

Roken is een gewoonte

Gewoontes, we hebben ze allemaal. Zie jij ook elke dag je buurman op hetzelfde tijdstip de hond uit laten? En let eens een paar dagen op, waarschijnlijk kom je vaak dezelfde mensen tegen op weg naar je werk. Mijn moeder eet elke middag een mandarijn na haar boterham, en ik loop op het werk eerst naar de kraan om mijn waterfles te vullen.

Iedereen heeft zijn eigen gewoontes. Vaak doe je die ondoordacht, omdat ze erin gesleten zijn. Zo is het ook met roken. Je doet het al jaren, het is een gewoonte geworden. Denk maar eens na, hoeveel sigaretten rook je op een vast moment? Die ene na de koffie, of na het eten? Dat is ook meteen een deel van het probleem. Want gewoontes zijn heel lastig te doorbreken. Wat moet je doen op het moment dat je anders je sigaret zou gaan roken?

Je houdt jezelf voor de gek

Rokers hoesten ’s ochtends. De nicotine zit al een paar uur niet meer in je systeem. Deze nicotine verlamt de mucocilliaire roltrap in onze luchtpijp. Dit zijn kleine haar-achtige stukjes die werken als een roltrap naar alle rommel die je in je longen stopt. Door het hoesten verwijder je de gifstoffen uit je lichaam.
Maar wat doet een roker? Juist, die steekt een sigaret op. Het vreemde is dat daarna het hoesten vaak ook stopt, waardoor je als roker denkt dat de sigaret de oplossing is. Terwijl dit uiteraard het probleem is.

De waarheid achter roken

De waarheid achter roken is dus dat het niet gemakkelijk is om er vanaf te komen. Je bent verslaafd, het is een gewoonte en je denkt dat het allemaal wel meevalt. Steek je een sigaret op de komende tijd? Probeer er eens bij stil te staan of het een ‘gewoonte’ sigaret is, of eentje die je echt, echt, maar dan ook ècht ‘nodig’ had.
Zelfs de meest verstokte rokers kunnen stoppen, met de juiste voornemens en als je het maar echt zelf wilt!

zonnepanelen header
error: Inhoud is beschermd!