Propolis en allergie
Contactallergie
In 1915 werd voor het eerst gerapporteerd over een contactallergie voor propolis bij een imker. Tot 1987 zijn er ongeveer 200 gevallen van deze allergie vastgelegd. Oorspronkelijk was het vooral een probleem voor imkers, maar door de groeiende populariteit van ‘natuurlijke cosmetica’ en ‘natuurlijke geneesmiddelen’ komen steeds meer mensen in contact met propolis.
Ook mensen die in de natuur werken, zoals boomverzorgers, kunnen last hebben van deze allergie. Een voorbeeld is een boomchirurg die met populieren werkte en allergische reacties vertoonde. In 1993 werd in een dermatologisch tijdschrift het verhaal gepubliceerd van een 50-jarige vrouw die veel jeuk had aan haar voet. Ze had onlangs propolis tinctuur en druppels gekregen van een natuurgenezeres. Na het gebruik kreeg ze een jeukende zwelling in haar keel, mond en lippen, en haar eczeem op de voet verergerde. Uit allergietests bleek dat ze sterk allergisch was voor propolis en ook voor perubalsem.
Kruisallergie
Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 50% van de mensen met een propolisallergie ook allergisch is voor perubalsem, wat we een kruisallergie noemen. Propolis en perubalsem delen minstens 15 gemeenschappelijke bestanddelen. Enkele van deze stoffen zijn: benzylferulaat, benzylbenzoaat, benzoëzuur, farnesol, vanilline, kaneelzuur en kaneelalcohol.
Allergenen
Uit uitgebreid onderzoek blijkt dat bepaalde stoffen in propolis de grootste kans hebben om allergische reacties te veroorzaken. Dit zijn onder andere:
*3-methylbutenylcaffeaat
*farnesylcaffeaat
*geranylcaffeaat
*benzylcaffeaat
*benzylisoferulaat
Vooral door de aanwezigheid van esters van caffeïnezuur (waarbij 3-methylbutenylcaffeaat de meest opvallende is) zouden allergische reacties kunnen ontstaan.
Allergische reacties kunnen optreden in de vorm van ademhalingsmoeilijkheden, jeuk, huiduitslag, buikpijn, misselijkheid, diarree of hoofdpijn.
Allergie test
Ongeveer 1 op de 2000 mensen kan een allergische reactie geven op propolis.
Het is goed om in de gaten te houden dat klachten in het begin van een behandeling kunnen verergeren. Het lichaam merkt het natuurproduct op en de aandoening kan daar eerst heftiger op reageren. Dat is een teken dat het werkt. Deze heftige reactie zou na een paar dagen al af moeten nemen.
Om te kunnen onderscheiden of het een tegenreactie of een allergie betreft, kunt u zichzelf het beste voor de zekerheid testen, zeker als u het product voor de eerste keer gebruikt.
Purelife geeft de tip om uzelf testen door bijvoorbeeld op de rug van de hand een druppel propolis of eventueel wat propolis-poeder vermengd met een beetje water in te wrijven en dit een nachtje in te laten werken. Als de volgende dag de huid op die plek geïrriteerd of rood is, kan het zijn dat u allergisch bent voor propolis, voor een bijenproduct in het algemeen of voor een ander bestanddeel wat is verwerkt in het product.