woning isoleren header
Lifestyle

Proteïne dieet wat mag je eten?

Een proteïnedieet is hetzelfde als een eiwittendieet. Proteïnen ofwel eiwitten zijn een belangrijke voedingsstof. Je lichaamseigen leveren calorieën en bepaalde aminozuren, maar niet alle. De rest moet je uit je voeding halen: plantaardige en dierlijke eiwitten.

drogisterij aanbieding bol

Plantaardige eiwitten zitten vooral in noten, graanproducten, peulvruchten en paddenstoelen. Dierlijke eiwitten haal je uit vlees, vis en gevogelte, maar ook uit zuivelproducten (melk, kaas, en — natuurlijk — eieren). Het is sowieso belangrijk dat je een gezond en gevarieerd voedingspatroon volgt, zodat je genoeg van deze eiwitten binnenkrijgt. Bij een proteïne dieet let je bovendien extra op de eiwitten en minder je op suikers en koolhydraten.

Afvallen met proteïne dieet!

Een proteïne dieet is erop gericht dat je even stopt met het binnenkrijgen vetten en koolhydraten. Zo bouwt je lichaam geen nieuwe reserves op en spreekt het de bestaande reserves aan. Hierdoor val je dus in korte tijd merkbaar af. Doordat je wel genoeg eiwitten binnenkrijgt, blijft je spiermassa op peil. Als je voldoende vet hebt verbrand uit je reserves, ga je langzaamaan weer koolhydraten en vetten toevoegen aan je maaltijden. Het is niet de bedoeling dat je je vaste voedingspatroon zo verandert dat je alleen nog maar eiwitten binnenkrijgt. Dit kan zelfs gevaarlijk zijn voor je gezondheid.

Proteïne dieet recepten

Je kan bij het volgen van een proteïnedieet maaltijdvervangers zoals shakes gebruiken, maar het kan ook makkelijk zonder shakes. Je zult versteld staan van hoeveel recepten gewoon passen in een proteïnedieet.
Waar je op moet letten bij de eiwitmaaltijden, is dat je voeding die rijk is aan koolhydraten, zoals brood en pasta, vermijd. Ook zijn er een aantal groenten die je niet mag toevoegen aan een eiwitmaaltijd. Met name broccoli, kool, paddenstoelen, spinazie en alle soorten sla zijn erg geschikt in recepten van een proteïnedieet, omdat ze geen vetten en koolhydraten bevatten.

Proteïne dieet resultaten?

Als je begint met een proteïnedieet, zullen de resultaten niet lang op zich laten wachten. Omdat je meteen al geen suikers meer binnenkrijgt, zijn binnen 48 tot 72 uur de hoeveelheden lichaamssuikers onvoldoende geworden om energie te leveren. Dan begint je lichaam met het aanspreken van je vetreserves. Bij het afbreken van deze vetten komen er zogenaamde ketonen in je bloedbaan. Hierdoor voel je je misschien al fitter. Zeker is dat je door deze vetafbraak een aantal kilo per week aan (overtollig) vet kwijtraakt. Blijvende resultaten behoud je na je dieet met een gezond en afwisselend voedingspatroon.

Fase 1 proteïnedieet

Een proteïne dieet is opgebouwd uit fasen. De eerste fase is de fase waarin je helemaal geen vetten en koolhydraten binnenkrijgt. Hoe lang deze fase duurt, hangt af van hoeveel overgewicht je hebt en hoeveel je wilt afvallen: van één week tot enkele maanden. Na de eerste fase ga je gefaseerd weer maaltijden toevoegen met vetten en koolhydraten. Door deze gefaseerde afbouw van je dieet, voorkom je het beruchte ‘jojo-effect’: snel veel afvallen en dan weer net zo hard, of harder, aankomen.

vloer laten leggen header
error: Inhoud is beschermd!