dakkapel header
Wonen

Een moestuin in een kleine tuin, hoe begin je?

Het is voor veel mensen een idyllisch plaatje, een grote tuin waar je doorheen kunt dwalen. Struiken die vlinders aantrekken, een vijvertje waar de kikkers kwaken en een mooi stukje om te gebruiken als moestuin. Misschien zelfs wel met een kas. Leuk, als je zeeën van ruimte hebt. Maar als je dat nou niet hebt? Ik geef je tips voor een moestuin in een kleine tuin.

Nordvpn banner

Wat is een moestuin?

Vroeger hadden vooral oudere mensen een moestuin. Een nette aangeharkte tuin met allemaal groenten, netjes op een rijtje, soort bij soort. Maar tegenwoordig is het razend populair en niet alleen onder de oudere generatie. Ook steeds meer jongeren willen hun eigen moestuintje beginnen. Je eigen groenten, fruit en kruiden kweken. Het is leuk, scheelt een hoop geld en is nog gezonder ook!

Onbespoten producten die je zelf hebt zien opgroeien, dat smaakt veel lekkerder dan de spullen die je in de supermarkt koopt. Als je een grote tuin hebt is het gemakkelijk een klein stukje af te zetten om als moestuin te gebruiken. Maar ook als je helemaal geen tuin hebt zijn er mogelijkheden. Zo zijn er in veel steden en dorpen stukken tuin te huur. Bijvoorbeeld in een buurttuin. Als je een kleine achtertuin hebt is het natuurlijk ook mogelijk om je voortuin als moestuin te gebruiken.

Hoe kan je een moestuin in een kleine tuin starten?

Er zijn verschillende mogelijkheden om in een kleine tuin een moestuin te beginnen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende manieren.

  • Kleine kas

    Er zijn hele kleine kassen te koop, die in de vensterbank passen, maar ook iets grotere voor in de tuin. Heb je ergens een hoekje over? Misschien naast je terras, of bij een schuurtje dan zou je daar een kleine kas kunnen plaatsen.

  • Potten

    Koop bij een tuincentrum mooie aardewerk potten met gat onderin. Zorg voor verschillende maten, de ene plant wordt groter dan de andere. Het is mooi om potten in dezelfde tint te kiezen, dit zorgt voor rust en eenheid. Voordeel van potten is ook dat je ze gemakkelijk kunt verplaatsen.

    Planten die het goed in potten zijn onder andere: courgette, tomaten, pepertjes, paprika’s en aardbeien. Maar ook fruitbomen zoals de blauwe bes kunnen goed in een pot. Zo kun je ze ook gemakkelijk binnen zetten om te overwinteren.

  • Verticaal tuinieren is ook populair

    Gebruik hiervoor een schutting of een muur. Je kunt hier potten aan hangen en er zijn ook speciale zakken te koop. Ook kun je er pallets aan schroeven of een speciaal rek. Tegen zo’n rek kan je mooi frambozen of rode bessen laten groeien. Heb je een pergola? Daar kun je prima druiven aan laten groeien. Ook klimcourgette is een leuke oplossing.

  • Er zijn ook speciale moestuin bakken te koop

    Dit is een houten bak die verdeeld is in meerdere vakken. Deze bak is 1m2, meer ruimte heb je dus niet nodig. Maar misschien heb je nog wel een border waar je eigenlijk niets mee doet? Dan zou je die kunnen gebruiken.

Waar moet je rekening mee houden?

Het is verstandig om eerst te verzinnen wat je graag zou willen kweken. Verschillende planten hebben ook verschillende behoeften. Zoals volle zon en weinig wind. Zoek dus eerst uit wat ‘jouw plantje’ nodig heeft en kijk of je zo’n plek kan creëren.

Kijk ook goed of de plantjes van je keuze speciale verzorging nodig hebben, zoals speciale aarde of voeding. Zorg voor een goede grond en bereid deze eerst voor. Dat doe je door de grond om te spitten en goed los te maken. Daarna strooi je er compost en mest over. Dit moet je ook doen bij grond die je in potten doet.

Als je planten of zaden in de vaste grond plant moet je ze niet te dicht bij elkaar zetten, sommige worden namelijk behoorlijk groot. Ze gaan elkaar dan in de weg zitten en nemen voedingsstoffen bij elkaar weg. Mede hierdoor zijn rabarber, snijbonen en pompoenen niet zo geschikt als je weinig ruimte hebt.

Wel geschikt zijn spinazie, wortelen, prei en uien. Ook pluksla is erg leuk. Als je een border in je tuin gebruikt heb je voordelen als deze iets verhoogd is. Behalve dat het fijner werkt krijg je ook minder snel ongedierte tussen je planten. Als de border van stenen is gemaakt heb je nog een voordeel, door de zon warmen de stenen op en dat vinden je planten erg fijn.

Wat natuurlijk ook kan is een appel- of perenboom in je tuin planten. Je hoeft dus echt geen boerderij te hebben, een moestuin in een kleine tuin is met wat simpele aanpassingen erg goed te realiseren. En je bent nog zelfvoorzienend bezig ook.

hovenier header
error: Inhoud is beschermd!