vloer laten leggen header
Lifestyle

Selderijsap! Waarom is het goed voor je!

Dagelijks 400 milliliter selderijsap drinken zou ontzettend goed zijn voor je gezondheid. Je huid klaart ervan op, je voelt je fitter, de spijsvertering verbetert en sommige chronische ziekten kunnen er (deels) door genezen worden. Is selderijsap echt een wondermiddel? En waarom is dat dan precies? Lees het hier!

algemeen banner bol.com

Wie is Anthony William, het medical medium?

Anthony William is vele jaren terug de ‘Celery Juice Movement’ begonnen. Zelf begon hij al met het drinken van selderijsap in zijn kinderjaren. Hij heeft diverse best selling boeken op zijn naam staan en is een fanatieke ‘gezondheidsgoeroe’ met een grote achterban.

Al vele jaren beveelt hij iedereen aan om dagelijks op nuchtere maag een flink glas selderijsap achterover te slaan. Ondertussen heeft hij door enthousiast lobbyen een heuse ‘Global Celery Juice Movement’ opgezet waarbij miljoenen deelnemers zijn advies opvolgen.

Anthony Williams heeft overigens geen medische achtergrond en is ook geen voedingswetenschapper. Toch deelt hij zijn ideeën over gezondheid openhartig en weet hij veel mensen te overtuigen. Wetenschappelijk bewijs dat het drinken van bleekselderijsap bijdraagt aan tal van voordelen, heeft hij niet. Zijn bewijs zijn de miljoenen volgers en hun positieve ervaringen met het sapje.

Medical medium?

Al sinds Anthony vier jaar oud is hoort hij een stem van zijn spirit die hem informatie geeft over de gezondheid van de mensen om hem heen. Hij weet zo wat de oorzaak van hun klachten is en belangrijker hoe deze mensen weer van hun klachten af komen.

Anthony Williams heeft hier wereldwijd vele mensen mee geholpen om te genezen van hun aandoeningen terwijl artsen geen goede diagnose of oorzaak konden vinden van de aandoeningen. Dit verklaart waarom hij de bijnaam medical medium heeft gekregen.
wat zit er in selderijsap

Wat zit er in selderijsap?

Selderijsap is niet minder dan het sap van bleekselderij. Bleekselderij is een selderij waarvan wij de bladstelen consumeren. Het is een verdraaid gezonde groente die inderdaad wat speciale eigenschappen heeft. Als eerste bevat het flink wat vitaminen en mineralen.

Denk aan de mineralen natrium, kalium en ijzer. Met name vitamine A en C zijn ruimschoots vertegenwoordigd en in iets mindere mate vitamine B en K. Vitamine A (of eigenlijk de provitamine A) zorgt heel goed voor onze huid en ogen. Ons lichaam heeft het nodig om nieuwe cellen en weefsels aan te maken. Tevens helpt het longweefsel, haren, tandvlees en epitheelcellen in de huid te vormen.

Vitamine C (ook veelvuldig aanwezig in bleekselderij) is een antioxidant, want inhoudt dat het giftige stoffen in het lichaam neutraliseert. Daarnaast ondersteunt vitamine C de vorming van bindweefsel, helpt het bij de opname van ijzer uit voeding en draagt het bij aan een betere weerstand.

Behalve de bekende vitamines en mineralen bevat bleekselderij nog een paar speciale stofjes, waaronder de stof Butylftalide. Deze stof staat erom bekend dat het de bloeddruk verlaagt omdat het de spieren in de aderen ontspant.

Wat doet selderijsap met je lichaam?

Wat volgens Williams de kracht van bleekselderij is, het soort natrium dat erin zit. Het natrium is verdeeld in kleine ‘subgroepen’. Deze ‘sodium cluster salts’ weren ongewenste bacteriën en ziekteverwekkers af of zorgen dat ze uithongeren en sterven.

Williams beweert dat de huidige wetenschap nog niet bekend is met deze soort ziekteverwekkers die verantwoordelijk zijn voor onvoorstelbaar veel ziektebeelden zoals auto-immuunziektes. Het natrium in bleekselderij zou ook levercellen beschermen en de groei van virussen, bacteriën en schimmels belemmeren.

Dankzij de krachtige werking van alle stoffen die in bleekselderij zitten, is volgens Williams en zijn vele volgers de uitwerking van selderijsap ongelooflijk groot. Denk aan:

 • Mooiere huid;
 • Betere stoelgang;
 • Minder vocht vasthouden;
 • Meer energie;
 • Betere gemoedstoestand;
 • Gewichtsverlies;
 • Verminder van huidaandoeningen zoals eczeem, acne of psoriasis;
 • Minder problemen met bloedsuikerspiegel;
 • Verlaging van de bloeddruk;
 • Minder allergieën.

Als klap op de vuurpijl zijn er ook nog tal van mensen die aangeven dat enkel het drinken van bleekselderijsap hen (deels) heeft genezen van hun chronische ziekte en ze het merendeel van hun medicatie niet meer nodig hebben.

Kleine kanttekening: bijna alle genoemde effecten van selderijsap zijn niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, maar gebaseerd op ervaringen van gebruikers, waaronder vele beroemdheden uit Hollywood maar ook onze eigen Rens Kroes.

Hoe moet je selderijsap klaarmaken?

Om alle voordelen uit selderijsap te halen is het zeer belangrijk dat je het op de juiste manier drinkt zodat je kunt profiteren van alle gezondheidsvoordelen. Anthony Williams adviseert:

 • Sap van alleen bleekselderij

  Maak het sap met alleen bleekselderij en voeg dus geen andere groenten en fruit toe. Het liefst gebruik je biologische selderij.

 • Sap in sapcentrifuge of slowjuicer

  Pers het sap uit de bleekselderij in een slowjuicer (voorkeur!) of sapcentrifuge.

 • 400 milliliter

  Zorg dat je ongeveer 400 ml sap verzamelt. Hiervoor heb je een grote bos bleekselderij nodig. Vind je dit in het begin wat veel, drink dan iets minder en bouw het langzaam op tot 400 ml.

 • ’s Ochtends op nuchtere maag

  Drink het sap dagelijks ’s ochtends als eerste als je wakker wordt.

 • Wacht 20 minuten voordat je iets eet

  Na het drinken van je selderijsap moet je ten minste 20 minuten wachten totdat je het ontbijt gaat eten. Eet wel een ontbijt, het sap bevat nauwelijks calorieën en levert dus niet genoeg energie.

banner-slowjuicer

Heb je geen sapcentrifuge of slowjuicer, dan kan je de selderij ook eerst in de blender fijn malen. Vervolgens zeef je de inhoud zodat je alleen het sap overhoudt. Zeven kun je doen met een passeerdoek

Vind je de smaak te sterk, dan kun je in het begin een komkommer en/of een appel toevoegen. Probeer de hoeveelheid van de komkommer en appel steeds wat te verminderen zodat je langzaam aan de smaak went en uiteindelijk de pure selderijsap prima kunt wegkrijgen.

Drink de selderijsap altijd meteen na het juicen voor de beste resultaten. Maak het dagelijks vers en leg dus geen voorraad aan. Sap bewaren gaat ten koste van belangrijke voedingsstoffen.

Waarom moet je 400 ml selderijsap drinken op een nuchtere maag?

Door de sap meteen ’s ochtends na het opstaan te drinken haal je het meeste uit de stoffen die erin zitten. Tevens versterkt het meteen je stoelgang zodat de vertering van al het andere eten dat je binnenkrijgt die dag beter verloopt.

Lees ook: Een moestuin in een kleine tuin! Hoe begin je?

afvallen en fitter voelen na bevalling met sapjes

Kan het drinken van selderijsap helpen om af te vallen en fitter te worden na bevalling?

Ik denk dat het beste antwoord op deze vraag is: dat moet je zelf ondervinden. Als ik de miljoenen volgers van ‘Celery Juice Movement’ moet geloven dan kan het zeker helpen om af te vallen en jezelf fitter en beter te voelen na de bevalling. Eén van onze redacteuren is er ook mee begonnen en voelt zich er ook fitter door en is wat afgevallen.

Als ik naar de wetenschap kijk en onderzoek wat diëtisten en voedingswetenschappers erover zeggen, dan is het antwoord: Bleekselderij is zeker gezond, maar het is echt niet nodig om dagelijks 400 milliliter sap te drinken. Verwerk bleekselderij in zijn geheel (dus niet als sap) in je voedingspatroon samen met een goede variatie van andere groenten.

Elke groente heeft namelijk veel gezondheidsvoordelen. Daarnaast geven experts aan dat het zonde is alleen het sap van bleekselderij te drinken en de vezels die erin zitten weg te gooien. In vezels zitten namelijk ook belangrijke voedingsstoffen.

Kan het kwaad om selderijsap te drinken? Nee dat ook weer niet. Dus mocht je benieuwd zijn, dan kun je het altijd een maandje proberen. Baat het niet dan schaadt het niet. En als je het een maandje hebt gedaan, dan zijn wij heel benieuwd naar jouw bevindingen!

Lees ook: Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsklachten thuis?

dakkapel header
error: Inhoud is beschermd!