dakkapel header
Werk

Thuiswerken? Zo zorg je voor een goede werkplek voor je medewerkers!

Toen we in maart massaal vanuit huis moesten werken, was de verwachting dat dit slechts kort zou duren. Thuiskantoren werden vliegensvlug ingericht met die ene oude tafel, een afgestofte stoel en ook de werklaptop kwam ineens erg goed van pas. Het gevolg? Uit onderzoek van Radar blijkt dat zo’n 40% van de thuiswerkers extra veel last heeft van nek-, schouder- en rugklachten sinds het begin van de thuiswerkperiode. Hoe zorg je ervoor dat je, óók op afstand, goed voor je medewerkers kunt zorgen? Officetopper geeft je tips voor een goede werkplek!

Nordvpn banner

Het belang van een goede werkplek

Het lijkt een heel gedoe: jouw werknemers voorzien van een ergonomische werkplek. Het kost tijd en vooral een heleboel geld. En toch. De rug-, nek- en schouderklachten die bij een slechte werkplek komen kijken, zijn niet alleen ontzettend vervelend. Ze verminderen de concentratie, productiviteit, energie en motivatie van je werknemers.
Lopen de gezondheidsklachten dusdanig uit de hand? Dan kan het zelfs leiden tot mentale problemen of verzuim. Stuk voor stuk gevolgen die de bedrijfsvoering ook zeker niet ten goede komen.

Goede werkplek? Zo voldoe je aan de arbo-regels!

De oplossing? Zorg goed voor je medewerkers. Op kantoor heb je immers ook een goede werkplek voor hen ingericht; dan is het thuiskantoor – zeker nu we voor lange tijd thuis blijven werken – ook een aandachtspunt.

Wist je dat een thuiswerkplek, net als op kantoor, moet voldoen aan de arbo-regels? Dat betekent: een ergonomische, instelbare bureaustoel, een in hoogte verstelbaar bureau en kantooraccessoires waarmee een goede werkhouding gefaciliteerd wordt. Hierbij kun je denken aan een voetsteun, een monitorarm, een extra beeldscherm en een los toetsenbord en muis.

De juiste werkhouding

Een goede werkhouding wordt onder andere bereikt door het werken op de juiste hoogte. En dat is per persoon verschillend. Een lang persoon heeft een andere zit- en bladhoogte nodig dan een kleiner persoon; juist daarom is het van belang om instelbaar meubilair te hebben.

We spreken over een goede houding als beide voeten plat op de grond kunnen staan, waarbij de onder- en bovenbenen zich in een hoek van 90 graden tot elkaar verhouden. De rug is recht en de armen liggen ontspannen, met afhangende schouders, op de armleggers van de bureaustoel en het bureaublad.

Wat is een goed bureau?

Wil je een goed bureau kopen dat voor het gros van de werknemers geschikt is? Dan kun je het beste kiezen voor een zit-zit bureau dat manueel of slingerverstelbaar is van 62 tot 86 centimeter.

Wil je écht goed doen voor je werknemers? Voorzie dan in een zit-sta bureau. Dit bureau is idealiter verstelbaar van 65 tot 130 centimeter, waardoor tijdens het werken eenvoudig afgewisseld kan worden tussen een zittende en staande werkhouding. Dit is extra goed bij het voorkomen van nek- en rugklachten en bevordert bovendien de productiviteit en energie.

Lees ook: Vijf manieren om positief te blijven denken tijdens Corona!

drogisterij aanbieding bol
error: Inhoud is beschermd!