Een bank koop je niet elk jaar want met een kwaliteitsbank doe je vele jaren. Het is daarom belangrijk dat je goed nadenkt over de aanschaf. Bovendien is er nogal wat keuze op de markt en de woonboulevards aan de rand van de stad staan er vol mee. Daarom wat tips waar je op kan letten bij de aanschaf van een nieuwe bank.
Tips bij de aanschaf van een nieuwe bank
-
Hoeveel personen
Bepalend voor de grootte is natuurlijk het aantal zitplekken die je wilt hebben. Een gezin van vier personen heeft andere behoeften dan een alleenstaande. Is er sprake van uitsluitend een bank of zijn er andere zitjes zoals fauteuils aanwezig.
-
Materiaal
Ook een belangrijke keuze. Wordt het een stoffen bank of gaat de voorkeur uit naar leer. Beide materialen hebben voor- en nadelen. Behalve de uitstraling die een specifiek materiaal heeft, speelt ook het gebruikersgemak een rol. Duur geschuurd leer is erg vatbaar voor vlekken en zeker geen geschikt materiaal voor bankstel in een gezin met kinderen. Eenmaal iets gemorst met koffie of andere drank blijft een pijnlijke herinnering.
-
Stoffen
Ga je voor een bankstel met stof dan zijn er meer varianten. In het algemeen kan er bij stof een onderscheid gemaakt worden in de vezels waarmee de stof verweven is. Er zijn natuurlijke en kunstmatige vezels die vervolgens synthetisch of half synthetisch zijn. Voorbeelden van natuurlijke vezels zijn wol, linnen of katoen. Synthetische stoffen zijn acryl, polyamide, polyester, Polypropyleen en Polyurethaan. Er zijn verder nog verschillende methoden van weven. Zo kennen we fluweel, ribcord, microvezel en fijn en grof verweven stof. Stoffen zijn effen, met een patroon of gemêleerd. Elke vorm zorgt ervoor dat een bank een andere uitstraling heeft.
-
Welke vorm kies je als bankstel
Dan is er nog de keuze van de vorm van de bank. Wordt het een hoekbank of een rechte bank? Is de zithoek groot of minder groot? Allemaal zaken waar je rekening mee moet houden.
Een grote ruimte vraagt om een robuuste hoekbank. Het wordt een ware eyecatcher als je de hoekbank midden in de ruimte zet. Rondom wordt ruimte overgelaten.
Is de kamer kleiner bemeten dan is een bank een betere oplossing. Een massieve bank in een kleine ruimte maakt de ruimte nog kleiner. Kies dan ook voor een zwevende bank; een bank op pootjes. Hierdoor blijft de vloer zichtbaar wat weer ruimtelijk werkt.
Of je nu kiest voor een lederen hoekbankstel of voor een enkele stoffen bank, het gaat erom dat het past in de ruimte en stijl van je interieur. En natuurlijk misschien wel de belangrijkste tip! Een bank, recht of met een hoek moet goed zitten!