Wat voor tuin je ook hebt, (een klein beetje) werk heb je er altijd mee. Nu de zomer weer voorbij is wordt het tijd om de tuin klaar te maken voor de winter. Maar hoe zit dat ook alweer? Vanaf wanneer moet je de tuin winterklaar maken?
Waarom moet je de tuin winterklaar maken?
Als je volgend voorjaar weer wilt genieten van je prachtige tuin is het belangrijk om daar nu al voorbereidingen voor te treffen. Dit hoeft helemaal niet veel tijd te kosten. Al je van tevoren bedenkt wat je wilt doen en het over een aantal dagen verdeelt is het vaak zo gedaan. Hierbij is het handig om vast te verzinnen wat je volgend jaar met de tuin wilt doen. Zijn er planten die je wilt laten overwinteren? Of mogen er juist dingen uit? Dit kan je nu vast voorbereiden. Hoe? Ik geef je een paar tips om je tuin winterklaar te maken.
Hoe maak je de tuin winterklaar?
- Bescherm tegen vorst: Zijn er planten die je volgend jaar graag weer wilt zien bloeien? Ga dan na of ze tegen de winter kunnen en of je ze moet beschermen tegen vorst. Sommige planten kun je afdekken met speciaal beschermdoek, of folie. En planten in potten kan je beschut neerzetten, of bijvoorbeeld binnen in de garage.
- Snoeien: Sommige planten/bomen moeten in het najaar gesnoeid worden, anderen juist na de winter. Ga per plantsoort na wat het beste is en snoei de planten of bomen in de juiste tijd van het jaar. De buxus wil bijvoorbeeld wel graag in het najaar gesnoeid worden. Hortensia’s worden liever in het voorjaar gesnoeid.
- Uitgebloeide bloemen verwijderen: Je kunt in plaats van snoeien ook alle uitgebloeide bloemen van de planten verwijderen, dit staat vaak al een stuk netter.
- Bloembollen: Volgend voorjaar een vrolijke start maken? Plant dan nu vast je bloembollen in de tuin. Per bol staat er op de verpakking hoe diep ze in de grond moeten. Je kunt ervoor kiezen om ze in groepjes te plaatsen, op een rijtje langs een pad, of juist lekker door elkaar heen. Kijk hier voor een leuke mix.
- Gras winterklaar maken: Grasmaaien kan vaak nog wel tot half, of eind oktober. Soms nog wel langer als de temperatuur zacht is voor de tijd van het jaar. 4 cm is de ideale lengte voor je gras. Zorg ervoor dat het gras vrij is van bladeren, zo kan het ademen en voldoende licht tot zich nemen. Een goede mestbeurt met deze korrels zorgt ervoor dat het gras weer goed gevoed is, en het strooien van kalk kan vorming van mos voorkomen.
- Scheuren en herplanten: Als je planten te groot zijn geworden kan je ze scheuren. Op deze manier kan je ze bijvoorbeeld in een pot laten overwinteren en later weer op een andere plek terug planten in de tuin.
Extra tips voor je tuin in de winter.
Het blad van het gazon halen is dus een goed plan. Maar oude bladeren in borders en heggen kan je juist beter laten liggen. Scheelt je niet alleen een hoop tijd met vegen, maar het zorgt ook voor een beschermlaag in de winter voor wortels. Kijk wel even of de bladeren geen schimmels bevatten.
Vind je de tuin maar ongezellig in de winter? Plaats dan wat vogelhuisjes, drinkbakjes en vetbolletjes. Zo komen de vogels je tuin bezoeken en is het toch een gezellige boel. Ook wat bladeren laten liggen kan egels helpen een plekje te vinden voor hun winterslaap.
Vanaf wanneer kan je de tuin winterklaar maken?
De maand oktober is eigenlijk de ideale maand om je tuin winterklaar te maken, het is vaak nog lekker weer, wat het een stuk plezieriger maakt. Maar ook november is een prima maand, zeker zolang het nog niet gevroren heeft en het zand dus nog niet te hard is.
Zo zie je: even je schouders eronder en je bent in een mum van tijd klaar met je tuin winterklaar maken.