woning isoleren header
Lifestyle

Verliefdheid en de roze Wolk

De eerste maanden van een nieuwe relatie wordt er vaak gepraat over enorme verliefdheid met het bijkomende gevoel van vlinders in de buik. Deze periode van pure verliefdheid wordt de roze wolk genoemd, ook wel de honeymoon fase. Maar waarom wordt deze verliefdheid na een tijdje minder?

dakkapel header
Nordvpn banner

Dopamine

Tijdens deze fase gebeurt er enorm veel op biologisch niveau. Zo maakt je lichaam het hormoon dopamine aan. Dit stofje leidt tot een seksueel verlangen naar elkaar en de drang om steeds vaker in elkaars bijzijn door te brengen. Op een gegeven moment neemt dit verlangen echter een beetje af, en maakt het plaats voor een veiliger, vertrouwd gevoel.

Oxytocine

Als je verliefd bent dan is er een hormoon met de naam oxytocine dat meer aangemaakt wordt. Onderzoeken tonen aan dat de afgifte van oxytocine, ook wel bekend als het ‘knuffelhormoon’, kan leiden tot meer verbondenheid en vertrouwen. Dit hormoon maak je aan tijdens de fysieke aanrakingen in een relatie, tijdens het handen vasthouden, knuffelen, maar vooral tijdens de seks.
succesfactoren van een goede relatie

De succesfactoren van een goede relatie!

Uit onderzoek is gebleken dat de verliefdheid gemiddeld zo’n drie tot zes maanden duurt. Soms kan dit veel langer duren, tot wel twee jaar. Sommige koppels voelen zich na een paar weken al volledig vertrouwd en zijn niet meer tot over hun oren verliefd, terwijl het bij anderen jaren aan kan houden.
Volgens wetenschappelijk onderzoek zijn er vijf belangrijke factoren die een relatie tot een succes maken en die je gelukkig houden. Dit zijn een emotionele saamhorigheid, het constructief oplossen van conflicten, respect voor elkaar, een positieve identiteit en seksuele tevredenheid.

Nordvpn banner

Seksuele tevredenheid

In het begin van een relatie gaat het vrijen vaak vanzelf aangezien je nog bomvol hormonen zit en tot over je oren verliefd bent. Op den duur kan het echter saai worden en kan er een sleur optreden. Het kan goed zijn om een vertrouwd en veilig gevoel te hebben in een relatie, maar het moet ook altijd een beetje spannend en opwindend blijven.

Zorg er daarom voor dat je de spanning terug brengt in de relatie en het samenzijn speciaal maakt. Seksspeeltjes kunnen een positief effect hebben bijvoorbeeld een dildo, lingerie of andere pikante kleding.
Oorspronkelijk was de betekenis van roze wolk de eerste fase van een lesbische relatie. Het is afgeleid van het Amerikaanse ‘pink cloud’. Het was ook de naam van de eerste homodiscotheek van Utrecht. De inmiddels gesloten horecagelegenheid aan de Oudegracht was 24 jaar lang de thuisbasis voor homo’s en hetero’s in Utrecht.

vloer isoleren header
error: Inhoud is beschermd!