woning isoleren header
Wonen

Verstopte gootsteen? Tips om het te verhelpen en voorkomen!

Een verstopping, dat is lichamelijk al geen pretje. Maar als het om een verstopping van de gootsteen of toilet gaat ook zeker niet. Niets vervelender dan dat het water niet meer wegloopt, of erger nog, dat er een lekkage ontstaat en je elders waterschade krijgt. Maar, hoe ontstaat een verstopte gootsteen? Hoe voorkom je het en nog beter welke tips helpen bij een verstopte afvoer of gootsteen?

drogisterij aanbieding bol

Hoe ontstaat een verstopte gootsteen?

Een verstopping van de gootsteen of afvoer krijg niet van het ene op het andere moment. In de loop van de tijd hopen etensresten, vet, haren en zeepresten zich op in de afvoer. Deze brei wordt steeds dikker tot het water er op een gegeven moment niet meer langs wil.

Het is dus zaak om een gootsteen af en toe door te spoelen met een ontstoppend middel, zodat de rommel oplost en de aankomende verstopping verdwijnt. Dit kan je bijvoorbeeld doen door voordat er een verstopping is (tip van oma) kokend water met afwasmiddel door je gootsteen te gieten. Ook een mengsel van soda en azijn kan wonderen verrichten. Zo hou je de afvoer schoon.
Toch kan het gebeuren dat het water ineens niet meer weg loopt, dan ben je dus te laat en is de boel verstopt.

Wat helpt tegen een verstopte gootsteen?

Als het kwaad al geschied is wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk verhelpen. Je kunt een loodgieter bellen, maar in eerste instantie zijn er ook een paar dingen die je zelf kunt proberen om de afvoer te ontstoppen.

plopper verstopte gootsteen

  • De plopper:

   Bijna iedereen heeft er wel een in huis, de bekende rode plopper. Belangrijk is dat de plopper de gootsteen helemaal afsluit zodat er een vacuüm ontstaat. Zet de plopper over het putje en druk hem stevig aan, ‘pomp’ een paar keer op en neer en trek de plopper los. Herhaal dit een paar keer en kijk of het water wegloopt. Ploppers werken alleen bij een beginnende verstopping. Heb je geen plopper dan lukt het vaak ook door met je hand een vacuüm te maken.

onstoppingsveer wc afvoer of gootsteen verstopt

  • Een trekveer of ontstoppingspistool

   Deze zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en lengtes, er zit een verdikte kop op die ervoor zorgt dat de verstopping kan worden weggeduwd. In de bouwmarkt zijn ze te koop of je bestelt ze hier. Je duwt de trekveer in de verstopte afvoer tot hij niet verder wil, dan draai je het handvat tegen de klok in trek je de veer weer terug. Dit blijf je herhalen tot de verstopping weg is.

afvoer ontstoppen met reinigingsslang hogedruk

 • Een waterstofzuiger of hogedrukreiniger

  Er zijn speciale opzetstukken te krijgen voor op deze zuigapparaten. Met een ‘gewone’ water stofzuiger kan je de verstopping soms wegzuigen, wat op zich het probleem oplost.
  Als je een hogedrukreiniger gebruikt doe je eigenlijk het tegenovergestelde. Hiermee blaas je de leidingen schoon. In aanschaf is de apparatuur best duur, maar je kunt ze vaak ook huren voor een paar uurtjes.

  Heb je al een hogedrukreiniger dan kan je met deze riool ontstoppingsslang de verstopte afvoer weer open krijgen. Dit is handig om in huis te hebben als je vaker te maken hebt met serieuze verstoppingen van toilet of afvoer!

Wat is grootmoeders wijsheid bij een verstopping van de afvoer?

Op de welbekende site met Oma’s wijsheden zijn een heleboel tips te vinden om verstoppingen op te lossen. Ik zet er een paar voor je op een rijtje:

 • Gebruik een tablet om je gebit te reinigen. Los dit op in water in de wasbak. Als de tablet is opgelost trek je de stop eruit en hoop je dat het doorloopt.
 • Haal de sifon weg en maak hem schoon, pak de tuinslang en stop deze ongeveer 25 cm in de afvoer. Plak met ducktape de afvoer goed dicht. Zet de kraan rustig aan, gaat dit goed? Zet de kraan dan iets harder open en laat dit 2 a 3 minuten doorlopen.
 • Giet een fles cola door de afvoer.
 • Meng 5 vaatwasblokjes met 6 liter kokend water. Giet dit door de afvoer. Giet vervolgens elk half uur kokend water door de afvoer en minstens een nacht lang geen koud water.
 • Prik een breinaald in de afvoer en wiebel deze heen en weer.

ontstopper

Om een verstopping van de afvoer te voorkomen staan genoeg tips online

 • Koffieprut in het putje strooien (of een koffiepad in de gootsteen leggen) en spoelen met kokend water.
 • Elke twee maanden een hand vol soda in je putje, en naspoelen met kokend water.

Uiteraard zijn er ook een heleboel ontstoppingsmiddelen te koop. Vaak zijn dit duo verpakkingen, eerst giet je het ene mengsel in je afvoer, vervolgens het andere middel. Maar dit werkt dus alleen als de gootsteen niet verstopt is, en niet als het kwaad al geschied is. Voorkomen van een verstopte afvoer is dus weer eens beter dan genezen.

Lees hier mijn tips om de wasmachine te ontkalken en te reinigen!

Nordvpn banner
error: Inhoud is beschermd!