hovenier header
Lifestyle

Vrijdag de dertiende, ongeluksdag?

De ene persoon ziet er al dagen tegenop, de andere denkt er niet eens aan. Het is vrijdag de 13e! Loop jij om alle ladders heen en vermijd je zwarte katten? Of koop je juist een staatslot omdat het je geluksdag is? Ik neem je mee in verschillende ideeën over vrijdag de dertiende, ongeluksdag.

algemeen banner bol.com

Vrijdag de dertiende, hoe is het ontstaan?

Vrijdag zou de dag zijn waarop Jezus werd gekruisigd, een ongeluksdag dus. Als die dag samenvalt met ongeluksgetal dertien moet deze dag dus wel extra ongeluk brengen. Dit is een van de verklaringen waarom vrijdag de dertiende een ongeluksdag zou zijn.

Ook beweren er mensen dat God op een vrijdag Adam en Eva uit het paradijs verdreef. De dag vrijdag heeft wel vaker een minder leuke bestemming gehad in het verleden. Zo werden zowel bij de Romeinen als bij de Engelsen op vrijdag de doodvonnissen voltrokken. Er zijn natuurlijk nog veel meer ‘redenen’ te vinden. Zoals de twaalf goden die een diner hielden in Walhalla, volgens een Noorse sage. Loki, de god van chaos en leugens kwam onuitgenodigd binnen en schoot de god Balder (god van de vreugde) dood. Hierna zou de aarde zijn gedompeld in rouw.
drogisterij aanbieding bol.com
Voor deze dag is zelfs een speciaal woord verzonnen: paraskevidekatriafobie. Wat betekent: “specifieke angst voor vrijdag de dertiende”. Volgens bedenker van het woord, therapeut en historicus Donald E. Dossey ben je genezen van je angst als je het woord vloeiend uit kunt spreken. Het woord is een samenstelling van de Griekse woorden paraskevi (vrijdag), deka (10) en tris (3).

Wat doet vrijdag de dertiende met mensen?

Met de meeste mensen niets, zou je denken. Je hoort wel eens als grapje “pff, het is echt vrijdag de dertiende vandaag” als iemand zijn sleutel kwijt is, of zijn wekker vergeet te zetten. Toch heeft in Amerika deze vrijdag wel degelijk invloed op de economie. Zakelijke transacties worden daar vaak uitgesteld rond vrijdag de dertiende. Opvallend veel mensen verzuimen op deze dag hun werk. Ze gaan hier zelfs zo ver dat van verschillende wolkenkrabbers de dertiende verdieping ontbreekt, deze heet dan 12B of 14A. Ook op luchthavens is gate 13 soms niet te vinden.

Lees ook: Waar vind je de beste horoscoop van vandaag en morgen?

In Nederland is dat juist andersom, de laatste jaren waren er op vrijdag de dertiende juist minder ongeval meldingen dan op andere dagen. Het zou goed kunnen dat mensen extra goed uitkijken of deze dag. Ook in India vinden ze vrijdag de dertiende de beste dag voor een bruiloft. Ze gaan dan zelfs het liefste met dertien mensen aan een tafel zitten.
Parijzenaren gingen in de 19e eeuw wel erg ver: daar kon je via een bureau een 14e gast huren als je niet een etentje wilde geven met dertien gasten.

Voor de paraskevidekatriafobisten onder ons: dit jaar hadden we maar twee keer een vrijdag de dertiende. Ook volgend jaar hoeven we maar twee keer deze ‘ongeluksdag’ te ‘overleven’.
Al zijn er ook mensen voor wie het juist een geluksdag is, zoals Taylor Swift. Ze werd geboren op de dertiende, werd dertien jaar op vrijdag de dertiende. Haar eerste album werd goud in dertien weken en haar eerste liedje had een intro van dertien seconden. Zo kan het dus ook 😉

zonnepanelen header
error: Inhoud is beschermd!