alarmsysteem header
Lifestyle

Waarom kunnen sommige mensen hun hele leven roken en toch 70+ jaar oud worden?

Terwijl we weer allemaal fanatiek stoppen met roken in Stoptober heb jij misschien ook wel zo’n opa. Zo een van ver in de 80 die een verstokte roker is en toch vrolijk door blijft leven. En dat terwijl je overal hoort hoe slecht roken voor je is. Een pakje sigaretten kopen worden steeds duurder en ook op schoolpleinen en sportclubs is roken tegenwoordig verboden. Maar als roken zo slecht is als gezegd wordt, hoe kan het dan dat er hele oude mensen zijn die al hun hele leven roken en toch 70+ jaar oud worden en niet ziek? Zijn het de genen of toch iets anders?

drogisterij aanbieding bol

Waarom kunnen sommige mensen hun hele leven roken en toch 70+ jaar oud worden?

Vroeger waren de sigaretten gezonder dan nu. Vanaf de jaren 50 tot midden jaren 70 werden er nog nauwelijks synthetische ingrediënten toegevoegd aan tabak. Daardoor was de tabak veel ‘natuurlijker’ dan het tegenwoordig is. En nee, dat maakt roken echt niet ineens gezond. Maar wel eens stuk minder slecht voor de gezondheid.

Die oude opa die dus al 60 jaar rookt heeft in ieder geval een groot deel van zijn rokende bestaan relatief ‘gezonde’ tabak gerookt. Behalve de tabak was alles in die tijd gezonder. Kijk eens naar het eten! Alles was nog natuurlijk, geen bespoten spul, geen e-nummers en geen onnatuurlijke ingrediënten. Onze opa’s hebben gewoon een hele goede basis.

Wat ook mee speelt met die oude opa’s van ons is dat ze van een andere generatie zijn. Ze zijn van nature gewoon een stuk taaier dan wij. Geef toe, hoeveel mensen van ‘onze generatie’ zijn nog gewend om echt hard te werken?

Over het algemeen hebben wij het vrij makkelijk. Onze huizen zijn lekker warm, en anders doen we gewoon onze elektrische deken aan. En neem nou onze auto, ik kan hem gewoon zo instellen dat hij zelf zorgt dat hij om 8 uur ontdooid is. Zo hoef ik niet te krabben. Denk je dat onze opa dat kon? Als hij überhaupt al een auto had?

Mensen die in de jaren 50 zijn opgegroeid, rookten alleen natuurlijke sigaretten zonder toevoegingen. Dit is de belangrijkste reden waarom ze nog steeds springlevend zijn en hun hele leven roken!

Welke ingrediënten zitten er eigenlijk in sigaretten en tabak?

Laten we even naar Cuba kijken. De meeste Cubanen die zijn opgegroeid in hun land roken hun hele leven sigaretten en tabak. Toch zijn Cubanen over het algemeen heel gezond. Dit zou kunnen komen omdat hun tabak ook natuurlijk is. Net als de tabak die vroeger in Nederland werd verkocht.

De tabak die in hier verkocht wordt is echt geen natuurlijk product meer. Sterker nog, slechts 2% van het vulmiddel in een sigaret is echte tabak. In onze ’tabak’ zit puur gif, spul om je verslaafd te maken. Sigarettenfabrikanten stoppen onze sigaretten vol met chemicaliën, die ervoor zorgen dat we niet meer zonder kunnen.

De exacte ingrediëntenlijst van sigaretten is maar voor heel weinig mensen toegankelijk. Maar we weten tegenwoordig wel een beetje wat er allemaal in zit.

 • Chocolade

  Een niet gearomatiseerde chemische verbinding van chocolade zit in tabak. En wat een toeval, chocolade is hartstikke verslavend.

 • Zout

  Dit ingrediënt doet iets geks, het zorgt er namelijk voor dat de nicotine sneller naar onze hersenreceptoren gaat, binnen 5 seconden. Bij biologische tabak duurt dit zo’n 1 tot 2 minuten.

 • Benzoëzuur

  Deze stof opent de hersenreceptoren helemaal zodat de receptoren alle nicotine opnemen. De nicotinefixatie duurt slechts 3 tot 5 seconden, na elke trek willen je hersenen meer en meer. Ook dit is bij natuurlijke tabak niet het geval.

Als je meer dan 3 pakjes sigaretten rookt, ben je al verslaafd en heb je de rest van je leven die nicotine drang!

Welke ingrediënten zitten in sigaretten en tabak

Het roken vroeger versus nu

Met alles wat we anno 2020 weten móet je wel gek zijn om nog te beginnen met roken. Op elk pakje sigaretten lees je hoe gevaarlijk roken is, en hoe ongezond. Je leest wat je er allemaal van kunt krijgen, en als je niet wil lezen zie je het wel op de onsmakelijke foto’s.

Mensen maken in een nieuw jaar goede voornemens die niet altijd lukken. Zo zijn er campagnes en cursussen om je te laten stoppen met roken. Zo is oktober is omgedoopt tot “Stoptober” om ons zoveel mogelijk van het roken af te helpen. Vroeger waren niet alleen de sigaretten gezonder, er was ook minder kennis. We hadden nog geen social media die ervoor zorgt dat we altijd van alles op de hoogte zijn. Of we nu willen of niet.

Wist je dit al over de tabaksindustrie?

Wist je dat:

 • In Amerika een groot deel van het onderwijs wordt gefinancierd door sigarettenbelasting? Het zou ze daar dus heel slecht uitkomen wanneer Vapen (de e-sigaret) groter zou worden dan de reguliere tabaksindustrie. De sigarettenfabrikanten voeren propaganda om aan te tonen hoe slecht Vapen zou zijn. Terwijl het juist 10.000 keer beter is dan sigaretten. Maar ja, als de Amerikanen niet meer roken, hoe moeten de kinderen dan naar school?
 • De sigarettenfabrikanten eigenaar zijn van de FDA, de Food and Drug Administration. De sigarettenfabrikanten hoeven voor hun sigarettenproducten geen ingrediëntenlijst bij de FDA in te dienen. Terwijl elk ander bedrijf dat wordt gereguleerd door de FDA dit wel moet.

Met de kennis die wij nu hebben snappen we misschien beter waarom oude mensen die hun hele leven roken toch zo oud zijn geworden. Simpelweg omdat ze hun halve leven niet zulke hele slechte tabak binnen hebben gekregen. Niet zo slecht als de tabak van nu, in ieder geval. Stoppen met roken is voor iedereen een goed idee, ook voor je oude opa. Maar of je die nog zo ver gaat krijgen?

vloer isoleren header
error: Inhoud is beschermd!