vloer isoleren header
Lifestyle

De 3 goede voornemens die het snelst gebroken worden!

December is voor veel mensen de maand waarin alles mag. De sportschool wordt overgeslagen, alle feestjes worden afgelopen. Er wordt veel gegeten en nog meer gedronken. Al het andere komt volgend jaar wel weer. Maar voor je het weet is het volgend jaar. In januari stromen de sportscholen weer vol, en in februari is het vaak al veel minder druk. Heb jij al goede voornemens? Ga je ze deze keer echt naleven? Misschien dat je na het lezen van dit artikel wel je beste beentje voor gaat zetten. Ik neem je mee in de goede voornemens, en dan vooral in de goede voornemens die het snelst gebroken worden.

algemeen banner bol.com

Waarom goede voornemens vaak snel weer gebroken worden?

Laten we beginnen met de maand januari. De maand van de goede voornemens. Je begint immers aan een nieuw jaar. Een lege kalender, een nieuwe agenda, alles fris en fruitig. Toch heeft onderzoek uitgewezen dat augustus de maand is waarin goede voornemens het beste worden nageleefd. Mede omdat de meeste mensen dan een aantal weken vakantie hebben gehad en je dan toch weer moet wennen aan je ‘oude’ rituelen.

Op dat moment kun je daar net zo goed een paar nieuwe voor in de plaats zetten. Een andere reden waarom goede voornemens snel gebroken worden is dat doelen vaak niet specifiek genoeg zijn. Men wil ‘gezonder gaan leven‘, maar hoe doe je dat?
Beter is het om te beginnen met bijvoorbeeld twee stuks fruit te eten per dag (of 1, als dat al een grote stap is). Of nog maar 1x in de week een afhaalmaaltijd te nuttigen, in plaats van 3x. Op die manier is het makkelijker om je doelen na te streven. En zo kan je er steeds weer iets aan toevoegen, op het moment dat je eerste nieuwe ritueel er goed in zit.

Dit is hetzelfde liedje met meerdere goede voornemens. Je hebt tijd nodig om jezelf nieuwe rituelen aan te leren, of oude af te leren. Minstens 21 dagen, maar meestal veel langer. Maak het jezelf niet te moeilijk en kies een doel uit dat je het belangrijkst vindt. Ga daar mee aan de slag, in plaats van met te veel verschillende (onhaalbare) doelen.

Wat zijn de 3 goede voornemens die het snelst gebroken worden?

  • Stoppen met roken:

    Stipt op nummer een. Ondanks dat een aantal jaren geleden “Stoptober” (collectief stoppen met roken in oktober) in het leven is geroepen is dit nog steeds mislukt voornemen nummer een.
    Voor stoppen met roken zijn een aantal dingen erg belangrijk:

    • Ten eerste je eigen wil. Wil je echt stoppen, en zo ja: waarom? Het kan helpen de redenen waarom je wilt stoppen op te schrijven, als geheugensteuntje voor als je terug dreigt te vallen.
    • Ten tweede: steun! Is je omgeving op de hoogte van het feit dat je stopt? Misschien wil er iemand met je mee stoppen? Of kan je ze vertellen hoe je wilt dat ze er mee om gaan. Moeten ze aan je vragen hoe het gaat? Of juist liever niet. Mogen ze bij je in de buurt roken? Of dat ook niet? Wees duidelijk in wat je zelf graag wilt en welke hulp je hierin nodig hebt.
    • Ten derde: ken je valkuilen. Ga je roken als je een biertje op hebt? Misschien is het dan handig om (tijdelijk) ook te stoppen met drinken. Rook je het liefst na het eten? Zorg dat je op dat moment iets anders te doen hebt. Zoek afleiding op momenten dat het je te moeilijk wordt. En misschien wel het belangrijkste: zorg ervoor dat je geen rookwaar in huis hebt.
  • Gezonder leven:

    Ik heb hem hierboven al genoemd. Een van de meest gebroken voornemens, vaak simpelweg omdat het niet specifiek genoeg is. Pak deze aan in etappes. Stop niet meteen met alcohol drinken, suiker en snacks. Maar doe het stukje bij beetje. Geef jezelf en je lichaam tijd om te wennen aan de veranderingen.

  • Vaker langsgaan bij familie:

    Misschien komt het omdat je je ‘verloren’ familieleden weer hebt gezien tijdens de feestdagen. Dat je beseft dat het misschien toch echt wel de laatste kerst met je oude oma was en dat je haar dit jaar echt vaker op moet gaan zoeken. Toch sluipt ook hier vaak het verval weer in. Ga je de eerste twee keer braaf om de week, zit er in februari toch alweer een maand tussen en in maart komt het echt niet uit.
    Vind je dit echt belangrijk? Plan dan een vast moment in je agenda. Al is het maar een uurtje.

Dat waren ze, de drie goede voornemens die het snelst gebroken worden. Maak het jezelf niet te moeilijk. Hak je voornemens in ‘hapklare brokjes’ die minder beangstigend zijn. “Ik ga vandaag niet snoepen” is veel beter vol te houden dan “Ik ga dit jaar niet snoepen.”

Wat ook goed is om te weten is dat slaaptekort een reden is dat veel goede voornemens mislukken. Dus als je met een doel wilt beginnen: gun je zelf wat meer slaap aankomend jaar. Dan heb je de basis in ieder geval gelegd!

alarmsysteem header
error: Inhoud is beschermd!