alarmsysteem header
Tech

Wat is Dolby Atmos en kan ik mijn huidige speakers houden?

Veel bekende films en Netflix series worden tegenwoordig opgenomen in Dolby Atmos. Deze nieuwe geluidstechniek geeft filmmakers nieuwe mogelijkheden om het geluid bij een film nog realistischer te laten klinken. Dankzij Dolby Atmos kan een regisseur het geluidseffect precies op de juiste plek laten klinken, om zo een 3 dimensionaal geluidsbeeld te creëren. Het geluid komt niet alleen van links, rechts of achter, maar ook van boven. Maar om een geluidsbeeld te creëren dat van boven lijkt te komen, moet je dan speakers aan het plafond hangen? Moet je jouw huidige speakers vervangen? Dit zijn zo maar enkele vragen waarop je in deze blog antwoord kunt vinden.

drogisterij aanbieding bol

Dolby Atmos thuis

Deze Dolby Atmos techniek is nu ook beschikbaar voor jouw homecinema receiver en de thuis bioscoop. Je krijgt een geluidservaring als nooit tevoren.
Het maakt niet uit welke homecinema opstelling je hebt, deze 3 dimensionale geluidstechniek past het geluid automatisch aan om maximaal te kunnen genieten, ongeacht het aantal speakers dat je hebt.

Met Dolby Atmos is het nu mogelijk om het geluid zo te richten dat het lijkt alsof het van boven komt.

Moet ik mijn huidige speakers vervangen om een Dolby Atmos systeem te bouwen?

Het antwoord is nee. Veel mensen hebben al een 5.1 of 7.1 homecinema systeem in hun woonkamer staan met een subwoofer. Deze luidsprekers staan op oor niveau en kunnen prima overweg met een Dolby Atmos systeem.

Echter, de essentie van een Atmos systeem is dat het geluid van boven lijkt te komen. En veel van de huidige home cinema systemen zijn niet in staat om “overhead sound” te creëren. Maar er zijn verschillende oplossingen mogelijk om jouw huidige homecinema systeem geschikt te maken voor Dolby Atmos.

Hoe krijg ik film geluid van boven?

De meest voor de hand liggende optie is om speakers in het plafond te installeren.
Echter ik kan me voorstellen dat dit niet de meest handige en mooiste oplossing is. Hoe werk je de kabels weg en een luidspreker aan het plafond is nou niet echt een fraai gezicht.

Overhead sound zonder speakers aan het plafond te monteren

Vervang enkele van jouw speakers door Dolby Atmos luidsprekers. Dankzij het speciale ontwerp zijn Atmos speakers in staat om een deel van het geluid, indien nodig, naar het plafond te reflecteren, terwijl ze gewoon op oor niveau staan opgesteld.

Voel je er niets voor om je huidige speakers weg te doen? Ook dan is er een oplossing. Je kunt namelijk zogenaamde Dolby Atmos “add-on” speakers kopen, die je bovenop of vlakbij de huidige speakers plaatst.
hoe werkt dolby atmos

Krijg je beter geluid met “overhead” speakers?

Dat hoeft niet zo te zijn. Dat kan per situatie verschillen en wordt vooral bepaald door de hoogte van het plafond. Als deze overhead speakers te laag hangen dan kan je je voorstellen dat je op een gegeven moment precies kunt horen welke speaker welk geluid produceert.
In deze situatie kan je beter Atmos Speakers gebruiken die het geluid weerkaatsen tegen het plafond waardoor het diffuus wordt en beter de bioscoop ervaring thuis benadert.

Werken Dolby Atmos speakers bij mij thuis?

Dolby Atmos Speakers zullen uitstekend werken in veel verschillende ruimtes. Je krijgt het beste effect als je een plat plafond hebt, gemaakt van materiaal wat geluidsgolven reflecteert, zoals stucwerk, beton of hout.
Dolby heeft deze techniek ontworpen voor ruimtes van 2,3 tot 2,7 meter. Maar tests hebben uitgewezen dat je Dolby Atmos kunt ervaren in ruimtes tot wel 4,3 meter hoog.

Welke soorten Dolby Atmos Speakers zijn er?

Er zijn twee soorten Atmos speakers,

  • De geïntegreerde speaker

    Deze speaker heeft alles weg van een conventionele luidspreker, echter zit er een apart gedeelte bovenop de luidspreker, waar het geluid naar boven wordt gericht.
    Ook zit er dan een extra aansluiting op de luidspreker om de bovenste Speaker aan te sturen.

  • geïntegreerde atmos speaker

  • De “add-on” speaker

    Dankzij een add-on speaker hoef je de huidige speakers niet te vervangen. Je kunt deze laten staan en de add-on module er bovenop zetten. Of je plaatst de add-on module op een andere plek dichtbij de conventionele speaker.

add-on atmos speaker

Hoeveel Dolby Atmos speakers heb ik nodig?

Dolby adviseert om 4 Atmos speakers te gebruiken. Door vier speakers te gebruiken is het makkelijker om het overhead geluid precies te richten en het geluid realistischer te laten overkomen.. Bijvoorbeeld als er een helikopter overvliegt in de film.

De ideale positie is de front left en right, en de rear left en right luidspreker positie.
Als je voor twee speakers kiest, dan is de ideale positie front left en front right.

Met Dolby Atmos verandert ook de naamgeving van bijvoorbeeld een 7.1 systeem naar een 7.1.4 systeem. Waarbij de 4 aangeeft hoeveel Atmos Luidsprekers je gebruikt.

Hoe sluit ik Dolby Atmos speakers aan op mijn Receiver?

Veel versterkers die Dolby Atmos ondersteunen hebben speaker aansluitingen met het label “Height” Bij weer andere versterkers kan je via de instellingen speaker aansluitingen toewijzen.
speaker aansluitingen receiver dolby atmos
Als je Atmos speakers gaat gebruiken dan is het misschien verstandig om alvast een receiver uit te kiezen met 4 Height aansluitingen. Zo ben je in ieder geval op de toekomst voorbereid! Je kan natuurlijk ook altijd een van deze soundbars onder jouw televisie plaatsen voor een 3 D geluidservaring. Wellicht wat minder goed dan een homecinema set maar je kan toch genieten van de geluidseffecten als je jouw favoriete serie zit te kijken op bijvoorbeeld Disney plus.

zonnepanelen header
error: Inhoud is beschermd!