woning isoleren header
Financieel

Wat is zelf beleggen en hoe werkt het?

Zelf leren beleggen kan in het begin erg lastig zijn, zeker als je geen idee hebt hoe de markten in elkaar steken, hoe je aandelen kunt kopen en hoe je een eigen beleggingsportefeuille kunt starten. Hieronder geven we graag meer informatie over wat zelf beleggen is en hoe het werkt.

drogisterij aanbieding bol

Zelf een beleggingsrekening openen

Om zelf te kunnen beleggen in plaats van je geld te laten beleggen door een bank of externe partij, dien je een beleggingsrekening te openen. Deze kan je via vele banken of aanbieders openen. Kijk wel even goed wat de kosten zijn om zo’n rekening te openen en wat de transactiekosten per transactie zijn bij het aankopen van aandelen.

Beleggen via een broker

Wil je beleggen via een broker, oftewel een tussenpersoon die jou zelfstandig laat handelen, dan zijn er diverse populaire mogelijkheden, zoals beleggen via DeGiro, Bux Zero of eToro. Deze brokers worden vaak gebruikt door beginnende of gevorderde beleggers. Een eToro review van Top-x kan je online lezen, zodat je zelf kunt bepalen of dit platform iets voor je is of dat je liever verder informatie opvraagt van een andere broker zoals DeGiro.

Beleggen via een bank

Ook beleggen via jouw eigen bank of een andere bank is mogelijk. Echter zijn de transactiekosten per transactie bij beleggen via een bank vaak hoger dan via een broker. Banken beheren vaak wel eigen beleggingsfondsen op de beurs, waar je gemakkelijk in kunt investeren, maar de hogere kosten maken het niet altijd aantrekkelijk om gebruik te maken van deze optie.

Je kunt dus zowel via een broker als via de bank zelf leren beleggen. Je kunt hierbij vaak kiezen voor aandelen, obligaties, opties of ETF’s. Voor een beginnende belegger is het aan te raden om je online goed in te lezen en te starten met een laag bedrag wat je financieel kunt missen. Je kunt uit beleggen namelijk winst halen, maar je kunt ook je inleg verliezen of deels zien verdampen. Beleg daarom altijd met geld wat je niet direct nodig hebt of kunt missen.

Vervolgens dien je ook nog te kijken of je voor de lange termijn wilt beleggen of voor de korte termijn. Wil je de markt leren lezen en hier geld mee verdienen door te proberen aandelen in te kopen en met winst telkens snel weer te verkopen of wil je investeren in een mandje met aandelen van bedrijven (ETF’s) die een bepaalde index volgen? Zo loop je minder risico en beleg je vooral voor de lange termijn.

Lees ook: Pak je voordeel met de gunstige oud koper prijs!

zonnepanelen header
error: Inhoud is beschermd!