In Nederland hebben we meestal weinig te klagen over onze woningen. Zeker als je het vergelijkt met het buitenland zijn onze huizen van alle gemakken voorzien. We hebben een (vaak goed geïsoleerd) dak boven ons hoofd, kunnen de verwarming aan zetten als we het koud hebben en er komt schoon en warm water uit de kraan. Toch kan ons huis ook voor gezondheidsklachten zorgen, mede omdat er vaak niet goed geventileerd wordt. Hoe belangrijk dit is, en wat de meest voorkomende gezondheidsklachten in huis zijn vertel ik je hier onder.
Wat zijn de 3 meest voorkomende gezondheidsklachten in huis?
Er zijn een aantal gezondheidsklachten waar veel mensen last van hebben, maar waarvan je misschien niet eens weet dat je eigen woning de reden kan zijn. Klachten waar we het dan over hebben kunnen zijn:
- Geïrriteerde ogen
- Hoofdpijn
- Astma
Ook last van de luchtwegen, verschillende allergieën, benauwdheid, hoesten, slijmvorming, en chronische neusverkoudheid komen heel vaak voor.
Wat veroorzaakt deze klachten?
Al deze klachten kunnen ontstaan door een te hoge luchtvochtigheid in je woning. Vocht in huis is niet tegen te gaan, dankzij transpireren, uitademen, koken, wassen, douchen en badderen produceren we per huishouden zo’n 10 tot 15 liter water per dag. Deze vochtige lucht is het ideale klimaat voor schimmels en huisstofmijten. Daardoor kun je weer een allergische reactie krijgen. Een manier om dit tegen te gaan is goed ventileren.
Andere redenen die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken zijn onder andere: afvalstoffen van apparaten, rook van sigaretten, oven of open haard, een te hoge binnentemperatuur of fijnstof.
Goed ventileren, hoe doe je dat?
Ventileren is iets anders als luchten. Bij luchten zet je een deur of een raam open, dit zorgt meteen voor frisse lucht. Zodra je de boel weer sluit is dit binnen een half uur weer afgezakt. Bij ventileren zorg je ervoor dat er altijd frisse lucht de woning binnen komt. Dit kan op een natuurlijke manier, door ventilatieroosters. Wat hierbij belangrijk is is dat deze roosters altijd open staan, ook als het koud is. Qua stookkosten heeft dit geen invloed, in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Droge lucht is namelijk veel gemakkelijker te verwarmen dan vochtige lucht. En doordat je het ventilatierooster open laat staan wordt de vochtige lucht droger.
Ventileren kan ook op een mechanische manier. Bijvoorbeeld door een elektrische ventilator, of een mechanisch luchtcirculatiesysteem, dit wordt in veel nieuwbouw woningen tegenwoordig al toegepast.
Wat kun je nog meer doen?
Het is mogelijk om je huis te laten controleren, opties zijn bijvoorbeeld fijnstof meten. Ook zijn er andere metingen mogelijk waardoor de atmosfeer in een woning kan worden vastgesteld. Deze metingen hoeven helemaal niet duur te zijn, en ook zijn veel problemen simpel op te lossen. Het kan dus zomaar zijn dat je op een simpele manier van je gezondheidsklachten af kunt komen.
Dus twijfel jij over de luchtkwaliteit in je woning? En herken je klachten uit de meest voorkomende gezondheidsklachten in huis? Dan is het misschien tijd om een meting te doen en te kijken hoe jij je huis gezonder kan maken.