zonnepanelen header
Wonen

Vocht in huis oplossen

Er zijn verschillende problemen waar je in jouw huis tegenaan kunt lopen en een vochtprobleem in je woning is toch wel een erg vervelende. Het laatste wat je wilt is immers een muffe geur in huis, vochtplekken of condens op de ramen. En als je extreem veel vocht in huis hebt kan je zelfs last krijgen van loslatende muurdecoratie, algen, mossen, schimmel of kruipend ongedierte. Een ongedierteplaag en zwammen zijn erg moeilijk te bestrijden. Zo kan een huiszwam door het hele huis heen groeien, wel tot in het huis van de buren. Dus daarom is vocht in huis oplossen beter.

Nordvpn banner

Vocht in huis bestrijden

Naast het feit dat een vochtprobleem, indien dit escaleert, je huis kan vernielen en je ongemak en overlast kan bezorgen. Zo kan overtollig vocht in huis al vrij snel schade aanrichten aan je gezondheid. Een te hoge luchtvochtigheid kan ziekten als astma, eczeem en andere klachten zoals ontstekingen en een verzwakt immuunsysteem veroorzaken. Schimmels, huismijt en het vrijkomen van formaldehyde zijn dan de oorzaak.

Heb je zulke klachten dan kan je het beste eens goed inspecteren of er in jouw huis tekenen zijn van een te hoge luchtvochtigheid zoals hierboven beschreven. Een vochtige muur door lekkage, condens of optrekkend vocht zie je snel.

Vocht in huis meten

Het kan ook zijn dat ruimten door leidingen in verbinding staan met de kruipruimte en de kruipruimte is vaak vochtig. Dit vocht kan dan in jouw huis komen. Heb je last van vocht in de kruipruimte, laat de expert ernaar kijken.

Wil je zeker weten hoe het gesteld is met de luchtvochtigheid in jouw huis, dan kan je een hygrometer aanschaffen. Daarmee kan je de vochtigheid meten in je woning. Het ideale vochtgehalte in huis ligt tussen de 40 en 60 procent. Ook voor hout en muren bestaat een vochtmeter.

Vocht in huis oorzaken

Als je een vochtprobleem in huis hebt, dan wil je graag de oorzaak weten. Een veel voorkomende oorzaak bij een oud huis is optrekkend vocht vanuit de grond. Bij nieuwbouw is de kans groter dat het vocht in woningen veroorzaakt wordt door slechte ventilatie en dus waterdamp wat niet weg kan na bijvoorbeeld het douchen.
De vochtigheid in het huis kan ook veroorzaakt worden door lekkende leidingen of een slecht functionerende geiser. Wateroverlast, zoals water in de kruipruimte kan natuurlijk ook zorgen voor teveel vocht in huis.

Vocht in muren oplossen

Heb je het vermoeden dat het vochtprobleem wordt veroorzaakt door een lekkende leiding dan kan je misschien beter een vakman zoals een loodgieter inschakelen. Bij lekkage in de badkamer is vaak de douche niet goed afgekit en moet dit nog een keer gebeuren.

Tips om vocht in huis te bestrijden

Tenslotte wat tips voor het bestrijden van vochtigheid in huis. Ga je douchen of in bad? Dan komt hier veel vocht bij vrij. Ventileren is dan ook een must. Zorg ervoor dat je huis warm genoeg is, omdat in koude kamers het vocht langer kan blijven hangen. Heb je er de gewoonte van gemaakt om je wasgoed binnen op te hangen zorg dan ook voor ventilatie of hang de was buiten op. Zo kan jij vocht in huis oplossen.

alarmsysteem header
error: Inhoud is beschermd!